Barcelona es catapulta com la capital mundial del transport públic l’any 2023

• La presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, rep la bandera del president de la Unió Internacional del Transport Públic, Khalid Alhogail, que dona el tret de sortida per a la celebració l’any vinent a Barcelona de la cimera global de transport públic més important del món
• La UITP ha valorat la competitivitat de Barcelona com a ciutat així com el fet que disposi d’un sistema de transport públic i unes polítiques de desenvolupament urbà referents a nivell mundial
• A més del congrés, el Global Public Transport Summit inclou també un espai d’exposició on es coneixeran les novetats a nivell mundial i suposarà una excel·lent oportunitat de projecció per a la indústria catalana

La presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà, rep la bandera de la UITP de mans dels president de l’entitat, Khalid Alhogail, per l’organització del congrés mundial del transport públic a Barcelona l’any 2023.

La presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Marta Subirà, ha rebut avui la bandera del president de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP), Khalid Alhogail, perquè Barcelona aculli l’any vinent el Global Public Transport Summit, l’esdeveniment més rellevant a nivell mundial dins del sector i que convertirà la ciutat com la capital mundial del transport públic el 2023.

L’acte s’ha dut a terme durant la cerimònia de clausura del MENA Transport Congress & Exhibition que s’ha celebrat a Dubai, el congrés regional de la UITP de referència a la regió de l’Orient Mitjà i l’Àfrica del Nord, on hi ha assistit també el director general de Ferrocarrils, Pere Calvet.

Subirà ha destacat el potencial de Barcelona per acollir grans esdeveniment mundials així com la seva excel·lent xarxa de transport públic, amb grans projectes d’interconnexió de xarxes en curs per potenciar la intermodalitat i amb el transport públic com a centre de les polítiques de descarbonització de la mobilitat. “El transport públic està cridat a tenir un paper fonamental en la mobilitat del futur i la transformació de la societat en un moment crucial de canvis; una transformació que ha de venir des de l’àmbit de la mobilitat però també des de la innovació tecnològica, la igualtat d’oportunitats i el desenvolupament territorial. Com a representant de Ferrocarrils, que hem liderat la candidatura de Barcelona, i amb l’estreta col·laboració dels altres operadors com són TMB i Renfe, esperem donar la benvinguda l’any 2023 a tots els delegats i delegades a Barcelona per mostrar-los una ciutat activa, moderna i vertebrada amb un potent transport públic. La cimera global de la UITP del juny de 2023 tindrà l’emocionant lema “Bright Light of the City”: Barcelona brillarà com la capital internacional del transport públic”, ha conclòs.

La decisió que Barcelona aculli el 2023 el Global Public Transport Summit és de l’octubre de 2020. La candidatura de Barcelona, que competia amb Brussel·les i Dubai, la va liderar Ferrocarrils i hi van participar també TMB i Renfe. Per a la seva decisió, la UITP va tenir en compte la competitivitat de Barcelona com ciutat, la seva àmplia experiència en l’organització de grans esdeveniments, així com el fet de disposar d’un sistema de transport públic i unes polítiques de desenvolupament urbà referents a nivell mundial.

L’ampli suport institucional i del conjunt del sector, des de la indústria fins a les empreses operadores, del teixit associatiu i de la societat civil, van ser elements determinants en l’èxit de la candidatura.

L’organització de l’esdeveniment corre a càrrec d’FGC com a amfitrió local i compta també amb un comitè organitzador format per TMB, Renfe, entitats, organismes i associacions de transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona i amb el suport de Fira de Barcelona i el Barcelona Convention Bureau.

Cada dos anys la UITP, organitza una trobada mundial, el Global Public Transport Summit, que inclou un congrés i una fira-exposició amb la participació tant de les grans empreses i indústries del sector com de les empreses de sectors complementaris. Es tracta d’un esdeveniment de gran abast tant per la participació del sector productor com també per l’acompanyament institucional i polític d’alt nivell. Es donaran coneixeran les novetats a nivell mundial i suposarà una excel·lent oportunitat de projecció per a la indústria catalana.

El darrer Global Public Transport Summit es va celebrar el juny de 2019 a Estocolm, amb un balanç de 2.718 participants de 81 països al Congrés, amb 474 expositors de 46 països, més de 15.000 visitants a l’exposició i 166 representants de mitjans de comunicació de 47 països. El congrés de 2021, previst per al desembre de 2021 a Melbourne, no es va poder celebrar per la pandèmia.

Més de 1.600 empreses de 99 països
La UITP és una organització creada l’any 1885 que agrupa empreses de transport públic de tot el mon. Concretament, està formada per més de 1.600 empreses i associacions del transport públic de 99 països diferents. La seu de l’associació es troba a Brussel·les i té 14 delegacions regionals i 2 centres per l’excel·lència en el transport arreu del món.

El vincle de les empreses i institucions catalanes amb la UITP ve de lluny, com ho demostra el fet que a Barcelona ja es va celebrar el congrés mundial de l’associació en dues ocasions, el 1926 i el 1967. Així mateix, els representants de les empreses catalanes són part molt activa de l’associació, participant i liderant comissions i grups de treball i amb dos representants al Comitè de Direcció: el director general d’FGC, Pere Calvet, com a president de la UITP entre els anys 2017 i 2021 i actual president honorífic i el CEO de TMB, Gerardo Lertxundi. Fruit d’aquesta implicació, periòdicament se celebren a Catalunya diverses activitats vinculades a la UITP.

El congrés MENA
La presidenta de Ferrocarrils i el director general han estat al MENA juntament amb el director de Planificació Estratègica i Prospectiva d’FGC, Carles Casas, que ha parlat en una de les sessions sobre la mobilitat del demà juntament amb representants d’Itàlia i d’Aràbia Saudita. Al congrés, organitzat per la UITP i l’Autoritat de Transport Públic i Carreteres de Dubai, s’ha debatut sobre mobilitat urbana i sobre aspectes de relleu com l’evolució de les tecnologies autònomes, la intel·ligència artificial o els serveis dinàmics sota demanda. Hi han participat més de 2.000 representants de 48 països.
8 de febrer de 2022