Ferrocarrils, una de les primeres empreses ferroviàries del món amb els objectius de reducció d’emissions validats per la iniciativa Science Baset Targets

27/01/2022
· Aquesta validació acredita que les mesures de la companyia per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle directes de l’activitat i indirectes del consum d’electricitat seran d’un 92% per l’any 2030
· L’SBTi està promoguda, entre d’altres, pel Pacte Mundial de les Nacions Unides

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s’ha convertit en una de les 16 primeres empreses del sector del transport ferroviari de tot el món, i la primera de l’Estat espanyol, en tenir validats els seus objectius de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) per la Science Based Targets initiative (SBTi). Aquest reconeixment acredita FGC com una companyia que compleix els criteris i recomanacions de l’SBTi.

L’SBTi, promoguda pel Pacte Mundial de les Nacions Unides, el Carbon Disclosure Project, el World Resources Institute i la World Wildlife Fund i que valida els objectius de les empreses per a reduir les emissions de gasos causants del canvi climàtic, ha validat els objectius d’FGC i ha determinat que estan en línia amb l’objectiu d’aconseguir que no se superi en més d’1,5 graus l’increment de la temperatura de la terra per sobre dels nivells preindustrials.

Amb el reconeixement de l’SBTi, Ferrocarrils referma un cop més el compromís global de la companyia per aconseguir reduir les emissions de GEH directes de l’activitat i indirectes del consum d’electricitat un 92% l’any 2030, partint del 2018 com a any base. Quant a la cadena de valor, Ferrocarrils es compromet a reduir un 57% les emissions.

Aquest és el darrer compromís de Ferrocarrils en la lluita contra el canvi climàtic però no l’únic. L’empresa ja està aliniada amb els objectius de l’Acord de París (COP21), els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i el Pla per a la Implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya. I participa també en el Programa d’Acords Voluntaris, en els Compromisos d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya i en les iniciatives Business Ambition for 1.5 C i Net Zero Commitment.

Per a la presidenta d’FGC, Marta Subirà, “a Ferrocarrils tenim clar que la lluita contra el canvi climàtic ens interpel·la a tots. És l’altra gran pandèmia, que avança lentament i que requereix de gran aliances per tal de fer-hi front a través dels compromisos d’empreses, administracions i societat. Som activistes contra el canvi climàtic i volem liderar el procés per contribuir efectivament a la descarbonització del planeta”.

De fet, a més de la reducció d’emissions, els reptes, objectius i projectes de Ferrocarrils per afrontar l’emergència climàtica es concreten també en:
· Impulsar la transició energètica: FGC ha reduït el consum d’electricitat a través de la gestió energètica, l’eficiència i la recerca i substituint el consum de combustibles fòssils. Des de l’any 2019 l’energia elèctrica es d’origen 100% renovable i des del 2021, d’origen 100% solar.
· Promoure l’economia circular: FGC té previst obtenir, aquest any 2022, la certificació Residu Zero de tots els seus centres industrials. En tots ells s’està treballant des de fa temps amb diferents mesures per assolir una xifra de valorització dels residus de prop del 100%, en el marc d’una dinàmica empresarial de gestió circular. En aquest sentit, l’anàlisi del cicle de vida dels productes que FGC adquireix és un dels principals eixos del Model de Contractació Socialment Responsable de l’empresa.
· Integrar l’adaptació al canvi climàtic en la planificació, la construcció i el manteniment d’infraestructures: FGC ha impulsat la redacció de l’Estratègia d’Adaptació al Canvi Climàgic 2030 amb l’objectiu de preparar les infraestructures i l’operació ferroviària als efectes de l’escalfament global. Aquesta estratègia incorporarà els impactes, vulnerabilitats i actuacions en curs, previstes o potencialment aplicables per reduir els riscos associats al canvi climàtic i que tindrien un impacte directe en l’activitat de l’empresa, com per exemple altes i baixes temperatures, pluges intenses o ratxes de vent fortes.
· Valorar, preservar i promocionar el capital natural: FGC treballa per a impulsar accions de valoració, preservació, promoció i creació de valor del capital natural procedent dels espais naturals de l’entorn de les estacions de muntanya.