TMB i la Fundació Pasqual Maragall engeguen la campanya ‘Mou-te per un futur sense Alzheimer’

09.11.2021
· S’han programat diverses accions de sensibilització i conscienciació durant dos mesos dins d’aquesta iniciativa solidària escollida per la plantilla de TMB

La Fundació TMB, juntament amb la Fundació Pasqual Maragall, desenvoluparan al llarg de les pròximes setmanes diverses activitats per conscienciar sobre la gravetat dels efectes de l’Alzheimer no només en la persona que pateix aquesta malaltia sinó també com afecta al seu entorn familiar. Aquesta ha estat la causa de tipus social escollida pel personal de TMB, que com cada any ha estat el protagonista, amb les seves propostes i el seu vot, del programa solidari Tria la teva causa i Mou-te, que enguany arriba a l’onzena edició.

L’acte de presentació, que ha tingut lloc aquest matí al metro Diagonal, ha comptat amb la participació del conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi; el director de la Fundació TMB, Santiago Torres, i la presidenta de la Fundació Pasqual Maragall, Cristina Maragall.

En la presentació, Gerardo Lertxundi ha destacat el paper de la Fundació TMB com a “expressió del compromís de l’empresa amb la societat a través d’intervencions culturals i socials”, que aquest any es concreten en una campanya “molt ben escollida pels treballadors” centrada en un problema “amb un impacte fortíssim”. “Volem aportar el nostre gra de sorra per visibilitzar l’Alzheimer i transmetre a la societat el valor del treball que es fa de recerca i suport als malalts i l’entorn, i no ho podem fer amb millor companyia que la de la Fundació Maragall”, ha afirmat.

Com ha explicat Cristina Maragall aquest matí, “és molt important que la societat sigui conscient de l’impacte de la malaltia de l’Alzheimer, una pandèmia que ja afecta una de cada 10 persones de més de 65 anys i tot el seu entorn familiar. Aquesta acció ens ajudarà a sensibilitzar els ciutadans i ciutadanes i a donar a conèixer que la ciència i la prevenció són les claus per aconseguir un futur sense Alzheimer”.

Responsables de la Fundació Pasqual Maragall i de TMB a l’enllaç de metro de Diagonal, on es pot veure l’exposició ‘Protagonistes de l’Alzheimer’ / Foto TMB: Pep Herrero

Més de 900.000 persones a Espanya pateixen demències
L’Alzheimer és el responsable del 75% de les demències, que són alteracions cròniques de salut que afecten més de 900.000 persones arreu de l’Estat. Això són una de cada 10 persones de més de 65 anys, i un terç de les més grans de 85 anys. Unes xifres que, en cas que no es trobin tractaments modificadors, podrien duplicar-se l’any 2050.

És una malaltia que genera un deteriorament cognitiu important, caracteritzat per la pèrdua de memòria, alteracions en el llenguatge, pèrdua del sentit de l’orientació i dificultat per a la planificació de tasques o la resolució de problemes. Aquest deteriorament sol anar acompanyat per canvis en la personalitat i el comportament.

Per ara encara no hi ha un tractament que pugui prevenir l’Alzheimer o aturar el seu curs, però sí medicaments que poden ajudar a pal·liar alguns símptomes i millorar la qualitat de vida dels afectats.

Una estimació conservadora situa el cost anual d’aquesta malaltia en 24.000 euros per persona, i el 87% d’aquest cost l’assumeix la família del malalt. A més, la ciutadania reconeix que l’Alzheimer és la segona malaltia que més els preocupa per darrere del càncer. La realitat és que dues de cada tres persones a Espanya coneixen alguna persona que pateix o ha patit Alzheimer.

Tots units per una causa comuna
Com en les edicions passades, Mou-te per un futur sense Alzheimer és fruit dels suggeriments i propostes dels treballadors i treballadores de TMB, la participació desinteressada dels quals és fonamental per tirar endavant any rere any aquesta campanya.

En aquest sentit, la Fundació Pasqual Maragall és l’encarregada de promoure aquest projecte de sensibilització i visibilitat, focalitzat en tres eixos: incidència de l’Alzheimer a Catalunya i a Espanya, importància de la recerca per a la seva prevenció i visibilitat de la figura del cuidador.

La Fundació Pasqual Maragall és una entitat privada sense ànim de lucre que va néixer l’abril del 2008 com a resposta al compromís adquirit per Pasqual Maragall (exalcalde de Barcelona i expresident de la Generalitat de Catalunya) en anunciar públicament que li havien diagnosticat Alzheimer. La Fundació està dirigida per Arcadi Navarro i presidida per Cristina Maragall, filla de Pasqual Maragall. Aquest últim ostenta el càrrec de president d’honor.

Més de 130 professionals treballen actualment a la Fundació amb una doble missió: promoure la recerca per prevenir l’Alzheimer i oferir solucions que millorin la qualitat de vida de les persones afectades, els seus familiars i els seus cuidadors. En l’àmbit de la investigació científica, la Fundació compta amb el Barcelona?eta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca dedicat a la prevenció de la malaltia i a l’estudi de les funcions cognitives afectades en l’envelliment sa i patològic.

Tot això és possible gràcies al suport d’una quinzena d’entitats i una base social de més de 47.000 socis, que contribueixen econòmicament a la continuïtat del projecte. El seu suport és imprescindible per seguir treballant per un futur sense Alzheimer, ja que la recerca científica és l’únic camí per vèncer la malaltia.

Per col·laborar amb la Fundació: fpmaragall.org/ca/donatius
Per a més informació: fpmaragall.org/ca

Accions previstes
Entre les accions previstes destaca la mostra fotogràfica Protagonistes de l’Alzheimer, ubicada al passadís d’enllaç de l’estació de metro de Diagonal (línies 3 i 5). Es pot veure fins al 10 desembre.

Es tracta de donar visibilitat no només a la malaltia, sinó també a totes les persones que de manera directa o indirecta hi estan relacionades. Coneixerem vuit figures que s’han vist immerses en la lluita contra aquesta malaltia i que ens volen explicar les seves vivències des dels seus diferents rols.

D’altra banda, l’11 de novembre tindrà lloc la xerrada-col·loqui Gestió de la incertesa enfront de la malaltia, a càrrec d’Ángeles Castillo, psicòloga i terapeuta de la Fundació Pasqual Maragall. El format és online prèvia inscripció. I la darrera activitat, el 13 de desembre, està pensada per als més petits: Pinta neurones, un mural d’un cervell que els infants i les seves famílies hauran d’omplir amb neurones pintades per ells mateixos.