Renfe assolirà el nombre més gran de maquinistes des que es va aprovar el Pla d’Ocupació en 2016

Amb la incorporació de 924 maquinistes nous en 2021
· El procés de formació dels maquinistes s’està dilatant en no permetre SEMAF que vagi en cabina dels trens més d’una persona amb el maquinista, quan la normativa possibilita que pugui haver-hi fins a quatre persones
· La vaga de SEMAF evita que l’increment de l’oferta en 78 noves circulacions d’Ave i Llarga Distància entrin en servei fins a la tercera setmana d’octubre

Barcelona, 4 d’octubre 2021 (Renfe). Renfe té previst incorporar a la seva plantilla 924 nous maquinistes, amb què l’operadora assolirà el nombre més gran de maquinistes des que es va aprovar el Pla d’Ocupació en 2016.

A principis d’aquest any, Renfe tenia 5.250 maquinistes en plantilla. La previsió és que al llarg de l’any es jubilin 454 d’ells, i que s’hi incorporin, a partir de l’Oferta d’Ocupació Pública i contractacions temporals addicionals, un total de 924 maquinistes nous, cosa que situaria el nombre total de maquinistes en 5.720, la xifra més alta dels darrers cinc anys.

Una part d’aquest col·lectiu nou de maquinistes ja s’ha incorporat al servei, però uns altres 340 necessiten formació i homologació específiques, que ha de donar-se en cabines de conducció dels trens.

La normativa permet que viatgin quatre persones i el maquinista en cabina, però el sindicat SEMAF s’hi ha manifestat en contra i només permet que hi viatgi una persona amb el maquinista, cosa que alenteix els processos de formació i homologació i, per tant, d’incorporació de maquinistes al servei ferroviari.

La dilatació dels processos de formació dels nous maquinistes, juntament amb el nombre més elevat de baixes mèdiques a conseqüència de la COVID-19 respecte a períodes anteriors, és una de les causes del descens puntual del nombre de maquinistes, per la qual cosa als darrers mesos s’han produït ajustament i supressions de trens en el servei d’algunes línies d’alta freqüència (en algunes línies de Rodalies de Catalunya, Cercanías de Màlaga, Madrid, València o Bilbao, per exemple)

Augmenta l’oferta de serveis comercials
Així mateix, Renfe té previst incrementar l’oferta de serveis comercials amb 78 noves circulacions setmanals durant el present mes d’octubre, però les aturades convocades per SEMAF impedeixen que aquests nous serveis puguin tornar a circular fins a la tercera setmana de mes.