Ferrocarrils posa en funcionament a l’estació de Valldoreix el primer de deu nous aparcaments segurs per a bicicletes

18/10/2021
· S’instal·laran aquesta tardor en altres dues estacions de la línia Barcelona-Vallès i en set més de la línia Llobregat-Anoia
· Amb capacitat per entre 30 i 50 bicis i servei ininterromput les 24 hores del dia, els bicitancats disposen d’un sistema de control que permet informar del grau d’ocupació en temps real
· Amb aquesta actuació, FGC aposta per potenciar la intermodalitat tren-bicicleta i fomentar una mobilitat més sostenible que ajudi en la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha posat avui en servei a l’estació de Valldoreix el primer de deu nous aparcaments segurs per a bicicletes que instal·larà aquesta tardor a les línies metropolitanes per potenciar una mobilitat més sostenible a través del foment de la intermodalitat bici-tren. Els bicitancats, amb espai per entre 30 i 50 bicis segons el model, estaran operatius les 24 hores del dia els 365 dies de l’any i l’accés es farà mitjançant una app que permetrà també consultar el nombre de places lliures en temps real.

La presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà, acompanyada del president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix, Josep Puig, i de les vocals de Mobilitat i Economia de l’EMD, Susana Herrada i Elena Degollada, respectivament, ha visitat avui aquest primer bicitancat. Subirà ha posat en valor l’aposta de Ferrocarrils per la intermodalitat. “Som una empresa de serveis ferroviaris que evoluciona cap a empresa de serveis de mobilitat i per això apostem per potenciar la intermodalitat tren-bicicleta a través de la instal·lació d’aparcaments segurs per a bicis”, ha indicat.

“Amb els bicitancats donem resposta als reptes que tenim com a companyia: lluitar contra el canvi climàtic i la millora de la qualitat de l’aire que respirem; fomentem la intermodalitat perquè facilitem que la ciutadania pugui arribar a les estacions a través de mitjans sostenibles. El ferrocarril és un element troncal però, alhora, hem de donar resposta a la primera i última milla a través d’instal·lacions com aquestes que ajuden a fer aquest ús combinat dels vehicles de mobilitat personal i del ferrocarril; i donem resposta també a l’estratègia de digitalització d’FGC: igual que donem informació en temps real de la ubicació i ocupació dels nostres trens, també es pot consultar el nombre de places disponibles dels bicitancats”, ha manifestat Subirà.

El de Valldoreix és el primer de deu bicitancats previstos a les línies metropolitanes. També se n’instal·laran a les següents estacions:
· Línia Barcelona-Vallès: Bellaterra i Can Feu | Gràcia.
· Línia Llobregat-Anoia: Vilanova del Camí, Martorell Enllaç, Pallejà, Piera, Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç de Castellet i Sant Vicenç dels Horts.

El bicitancat és un mòdul prefabricat muntat in situ per tal d’escurçar el temps d’execució dels treballs. S’han previst dos tipus d’habitacles: un de 6×6 metres (amb capacitat per a unes 50 bicicletes) i un altre de 6×4 metres (amb capacitat per a unes 30 bicicletes). A cada estació es col·locarà el que millor s’adapti a l’espai disponible tenint en compte que ha de ser suficientment ampli per a encabir-hi l’habitacle prefabricat en un lloc de pas, visible i il·luminat que garanteixi la màxima seguretat a les persones usuàries.

En el cas de Valldoreix, l’aparcament consta de 28 suports per a bicicletes (14 de doble alçada i a terra 14 tipus “forquilla”), 5 suports per a patinets i una àrea de manteniment amb un punt d’autoreparació de bicicletes.

Per usar el bicitancats, caldrà registrar-se a l’app PVerde, disponible tant per al sistema Android com per a iOS. Un cop realitzat, l’usuari rebrà un codi personal per confirmar l’alta i ja podrà operar. El sistema és interoperable i obert, de manera que podrà ser compatible amb futurs títols de transport. El sistema de control del bicitancat permet consultar també el nombre de places lliures en temps real a la mateixa apli i també al web d’FGC.

El primer any d’alta, el servei serà gratuït les primeres 24 hores des del moment de l’estacionament. A partir de l’hora 25, el preu serà 0,30 €/l’hora.

FGC compta actualment amb 976 places d’aparcaments per a vehicles de micromobilitat amb diferents tipus de solucions. D’aquestes, 157 són places amb algun sistema de seguretat i es troben a l’estació de Sarrià (Biciestació), Sant Boi, Sant Quirze, UAB, Terrassa Nacions Unides i Sabadell Nord. Amb els 10 nous Bicitancats es guanyaran 430 places més.