Vall de Núria posa en servei el nou ascensor per accedir al Telefèric Coma del Clot

06/09/2021
· Ferrocarrils ha finalitzat les obres del nou elevador, que té capacitat per a 15 persones i un accés que permet l’entrada de mercaderies per a l’alberg
· Està ubicat just a l’entrada de l’estació motriu del telefèric, al peu del Santuari, a 2.000 l’alçada, on s’hi arriba amb el tren cremallera des de Ribes o Queralbs
· Amb aquesta actuació, FGC facilita l’accés al telefèric a persones amb mobilitat reduïda i fa un pas més en el procés d’adaptació de les seves instal·lacions

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha finalitzat les obres de l’ascensor per accedir al Telefèric Coma del Clot de Vall de Núria, ubicat just a l’entrada de l’estació motriu del telefèric, al peu del Santuari, a 2.000 l’alçada, on s’hi arriba mitjançant el tren cremallera des de Ribes o Queralbs. Amb aquesta actuació, FGC facilita l’accés al telefèric a persones amb mobilitat reduïda i fa un pas més en el procés d’adaptació de les seves instal·lacions.

L’ascensor té una cabina de 1,40×1,70 metres, capacitat per a 15 persones i 1.125 kg de càrrega. Fa un recorregut de 7 metres i disposa d’una porta de 90 cm que permet també el pas de les mercaderies per abastir l’Alberg de Joventut situat al Pic de l’Àliga.

L’ascensor s’ha construït a l’edifici de l’estació inferior, un espai rectangular que consta de tres plantes: la planta baixa està situada gairebé a nivell de l’andana del tren cremallera, la planta primera dona accés a dependències d’emmagatzematge intern i la segona planta és des d’on s’accedeix ja al telefèric. El nou elevador connecta les tres plantes i permet un accés còmode a les persones amb mobilitat reduïda. S’ha revestit amb paret de pedra seguint la tipologia existent a la Vall per tal d’assegurar-ne una adequada integració paisatgística.

El Telefèric Coma del Clot està en circulació des del febrer de 2020 després d’un complet procés de renovació realitzat un cop l’antic telecabina havia arribat ja al final de la seva vida útil. Després de la posada en servei del telefèric, només quedava instal·lar-hi un ascensor, actuació que ara FGC ha finalitzat.

Aquesta instal·lació se suma al conjunt de trens i estacions de les línies metropolitanes, de la línia Lleida-la Pobla i dels cremallera que gestiona FGC (Montserrat i Vall de Núria) que estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. De fet, Ferrocarrils, com a empresa ferroviària, és pionera en l’adaptació de les seves instal·lacions.