Les xarxes de TMB han incrementat durant l’estiu un 34% el passatge respecte del mateix període de l’any passat

2 de setembre del 2021
Entre els mesos de juliol i agost el metro i els autobusos han registrat 63 milions de validacions i han recuperat el 71% de la demanda habitual

L’increment de l’activitat laboral, comercial i de lleure, així com la reactivació del turisme, han propulsat aquest estiu la utilització del transport públic regular de TMB, que ha sumat 63 milions de validacions els mesos de juliol i agost, el 34% més que els mateixos mesos del 2020. Amb aquestes dades, que s’han de considerar provisionals, la demanda de les xarxes de metro i autobús de l’àrea de Barcelona se situa en el 71% del que s’estima que hauria estat sense pandèmia.

En el procés de recuperació de la confiança dels usuaris destaca el comportament de la xarxa de metro, que suma 22,9 milions de validacions el juliol i 18,9 milions a l’agost, amb increments del 30,7% i del 45,7% respecte dels mateixos mesos de l’any passat, si bé la diferent afectació dels talls per obres altera en part la comparació. Respecte de la demanda normal, s’ha assolit el 71% el juliol i el 75% a l’agost.

Pel que fa a la xarxa d’autobusos, va transportar 12,2 milions de passatgers el juliol i gairebé 9 milions a l’agost, amb un augment interanual del 29% i del 27% respectivament. Respecte de la demanda esperada sense crisi sanitària, ha assolit el 68,4% i el 66%.

En l’acumulat del 2021, el metro registra 166 milions de validacions els vuit primers mesos de l’any, el 17% més que el 2020, i la quota de recuperació s’acosta al 61%. Els autobusos registren una mica més de 90 milions de validacions, amb un augment interanual del 24,7%, i la seva taxa de recuperació és una mica més alta, del 63,7%. En el global de TMB la demanda ascendeix a 256 milions de validacions, el 19,5% més, amb un índex de recuperació del 62% entre gener i agost del 2021.

Rosa Alarcón: “Un signe de confiança”
La presidenta de TMB, Rosa Alarcón, ha valorat com una “molt bona notícia” l’increment de la utilització del transport públic, un “signe inequívoc de confiança” que a més s’ha produït “en paral·lel amb l’esforç contra la propagació del coronavirus en les successives onades registrades aquest any”. “Amb totes les mesures que hem implantat i amb les millores constants en el servei, el transport públic està aconseguint acostar-se al volum de passatge que tenia abans de la crisi, una fita indispensable perquè puguem afrontar les altres crisis obertes, la climàtica i l’econòmica”, ha subratllat.

Aquesta setmana, amb el retorn de l’activitat laboral després de les vacances, les xarxes de transport de TMB estan experimentant un nou increment en el nivell d’utilització, que ha estat del 9% dilluns, del 15% dimarts i del 20% dimecres en comparació amb els mateixos dies de la setmana anterior.

Aquest increment del passatge ha coincidit amb un increment de la capacitat aplicat per TMB a les seves xarxes. Com vam informar, des de dilluns s’aplica un increment de trens a l’hora punta del matí i de la tarda a les línies 1 i 5, les més concorregudes, i des de dimecres s’ha afegit un tren més a la programació dels dies feiners de la línia 4. Als autobusos l’oferta és el 100% de l’habitual en feiners no lectius.

Com en tota la crisi generada per la Covid-19, TMB compagina la maximització de l’oferta amb les mesures de reforç de la seguretat i la higiene, la ventilació i la difusió constant de les normes i recomanacions que continuen sent útils per garantir la seguretat del passatge i els empleats: obligatorietat de la mascareta, aplicació de gels hidroalcohòlics, evitar aglomeracions quan sigui possible, i indicacions de no menjar, beure ni parlar, entre d’altres.