Ferrocarrils du a terme treballs de millora al Funicular de Vallvidrera per optimitzar la qualitat, fiabilitat i puntualitat del servei

02/08/2021
· Mentre durin els treballs, del 9 al 27 d’agost, les persones usuàries podran utilitzar un servei alternatiu per carretera amb el mateix horari que el servei habitual del funicular
· Aquests treballs permeten optimitzar la qualitat, la fiabilitat i la puntualitat del Funicular, així com el confort de les persones que l’utilitzen diàriament

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) iniciarà el proper dilluns, dia 9 d’agost, les tasques de revisió anual del Funicular de Vallvidrera. Aquests treballs duraran prop de tres setmanes, concretament fins al divendres 27 d’agost. Durant aquest període, FGC garantirà la mobilitat dels usuaris habilitant un servei alternatiu per carretera, amb autobusos i taxis, amb el mateix horari que el servei habitual del Funicular i donant servei a les tres estacions del traçat del Funicular: Peu del Funicular, Carretera de les Aigües i Vallvidrera Superior. Els punts de parada d’aquest servei substitutori es troben al costat de les estacions. En el cas de l’estació de Carretera de les Aigües, les persones usuàries hauran de sol·licitar aquest servei a través de l’intèrfon de l’estació.

Durant aquestes setmanes, FGC durà a terme com cada any els treballs de revisió programada anual i de manteniment que s’han de realitzar a les instal·lacions de transport per cable com és el cas d’un funicular. Entre aquests treballs destaca la renovació de la central hidràulica de frens, que controla el sistema de frenada de l’accionament del funicular. L’actual central ha arribat al final de cicle de la seva vida útil des de la seva posada en servei. Aquesta actuació es completarà amb treballs de rehabilitació de les rodes del material mòbil, amb la revisió general de l’estat del traçat i amb la renovació de les politges que mostrin un desgast acusat.

Tot plegat per optimitzar la qualitat, la fiabilitat i la puntualitat del Funicular, així com el confort de les persones que l’utilitzen diàriament.

Un funicular amb més de cent anys d’història
El funicular de Vallvidrera, construït per la companyia del Ferrocarril Sarrià Barcelona (FSB), es va inaugurar l’octubre de 1906 per tal de poder comunicar la línia del Vallès (estació Peu del Funicular) amb el poble de Vallvidrera. El 1979 es va integrar a la xarxa dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Després de diverses reformes dels cotxes antics, al 1998 FGC va procedir a realitzar una reforma integral de la línia: es va canviar tota la plataforma de la via, les estacions i els vehicles permetent que el funicular funcionés de manera totalment automàtica, amb la via protegida amb portes d’andana a les estacions.

La línia té una longitud de 736,6 metres amb un desnivell de 158 m i un pendent màxim del 29%. El servei s’ofereix amb dos vehicles amb capacitat per 50 persones en cadascun d’ells. El temps de recorregut és de menys de 3 minuts. Serveix de transport públic habitual per als residents a Vallvidrera i els caps de setmana és habitual per a les persones que pugen a Collserola per realitzar caminades o passejades amb bici per la carretera de les Aigües.