El Govern inverteix més de 300 MEUR en millorar la xarxa viària i potenciar el transport públic

16/08/2021
· En execució aquest estiu una seixantena d’actuacions a la xarxa viària, entre les que destaquen la C-17 entre el Vallès Oriental i Osona, la C-14 amb el nou túnel de Tresponts a l’Alt Urgell, la transformació de la C-245 entre Cornellà de Llobregat i Castelldefels o la variant d’Anglès.
· El Departament amplia i reforça la xarxa de metro amb els treballs per a modernitzar-la i adaptar a persones amb mobilitat reduïda diverses estacions.

El Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori té en marxa aquest estiu obres per millorar la xarxa de carreteres i per reforçar el sistema de transport públic per valor de més de 300 MEUR. Entre aquestes actuacions, cal remarcar, pel que fa a la xarxa viària les adreçades a afavorir la funcionalitat, la connectivitat i la seguretat a la C-17 entre el Vallès Oriental i Osona, el condicionament de la C-14 a l’Alt Urgell, que inclou el túnel de Tresponts, la transformació de la C-245 al Baix Llobregat o la variant d’Anglès, a la Selva. I per ampliar i potenciar la xarxa de metro a l’àrea de Barcelona, destaquen els treballs per a modernitzar el conjunt de les línies de metro, ampliar la xarxa i adaptar a persones amb mobilitat reduïda diverses estacions.

6.000 quilòmetres de carreteres
A la xarxa viària, el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals ha iniciat, té en execució o finalitzarà aquest estiu una seixantena d’obres. Es tracta de treballs per eixamplar i millorar el traçat de diverses carreteres, construir variants que permeten treure trànsit dels nuclis urbans o actuacions per afavorir la funcionalitat, la seguretat i la connectivitat en determinats trams.

Així mateix, també s’estan executant un bon nombre de treballs de manteniment i posada a punt per a garantir unes condicions òptimes per a la conducció i un estat de conservació adequat de la xarxa. La xarxa de carreteres de titularitat de la Generalitat abasta 6.000 quilòmetres de longitud.

Accessibilitat i funcionalitat de la C-17
Entre les obres en marxa, cal remarcar el conjunt d’actuacions, de diversos tipus, que el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori està desplegant a la C-17 per a millorar-ne la funcionalitat, l’accessibilitat i la seguretat. Són unes obres adaptades a les característiques de cada tram, a la seva configuració i als volums de trànsit registrat, i que s’han definit en consens amb el territori. Les obres en curs i les que estan en licitació sumen una inversió total de 60 MEUR a la C-17.

Les dues principals actuacions en marxa a la C-17 corresponen a l’ampliació amb un tercer carril del tram entre Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Granollers, tant en sentit nord (Vic) com en sentit sud (Barcelona). Les obres s’estan executant esglaonadament per a facilitar la mobilitat:

Ampliació en sentit Barcelona: Els treballs van començar el setembre passat i compten amb un pressupost d’11,3 MEUR. Es preveu que les obres finalitzin a principis de l’any que ve.
Ampliació sentit Vic: Aquesta obra, que compta amb un pressupost de 18 MEUR es troba en la fase de treballs previs. El termini d’execució és de 18 mesos.

A més de les obres d’ampliació, altres millores en execució a la C-17 són:
· Renovació del paviment i treballs complementaris entre la Garriga i Centelles, amb una inversió de més de 8 MEUR.
· Protecció acústica entre la Garriga i Tagamanent, amb un pressupost d’1,2 MEUR.
· Millora de l’accés de la C-17 a Sant Martí de Centelles i Aiguafreda, que compten amb un pressupost de 2,3 MEUR
· Mesures d’estabilització en un vessant entre Seva i Centelles. La inversió és de 8 MEUR.
· El Departament té en licitació també la millora de l’accés a Mollet del Vallès i Martorelles a la Vinyota i l’ordenació d’accessos entre Granollers i Lliçà d’Amunt, alhora que treballa en la redacció d’altres projectes per afavorir la mobilitat a la C-17.

Millores a tot el territori.
Per àmbits territorials, es poden ressaltar també les actuacions següents:
– Demarcació de Barcelona i Comarques Centrals:
Transformació de la C-245 entre Castelldefels i Cornellà de Llobregat, que inclou la construcció d’un carril bus i una via ciclista, amb un pressupost d’adjudicació de 32 MEUR.
Ampliació de la C-58 entre Sabadell i Terrassa (sentit Manresa): S’ha construït una nova calçada lateral que ja està en funcionament i l’obra quedarà completada, amb un nou viaducte, a finals d’any. La inversió és de 22 MEUR.
Prolongació de l’avinguda dels Països Catalans, a Manresa. Aquesta actuació per a millorar la connexió de la ciutat amb la C-16 i la C-55 suposarà una inversió de 6,2 MEUR.
Eixamplament i millora del pont de la B-430 a Cabrianes, a Sallent. S’eixampla una estructura de la primera meitat del segle XX per a millorar l’accessibilitat al nucli tant a vehicles com a vianants i ciclistes. El pressupost és de 3,5 MEUR.

– Demarcació de Girona:
Variant d’Anglès (la Selva): La nova carretera connectarà la C-63 i l’N-141e tot evitant el trànsit de pas per l’interior del nucli urbà d’Anglès, de manera que millorarà la mobilitat i la seguretat. Amb un pressupost de 25 MEUR, és l’obra de més envergadura de la Generalitat a la xarxa viària gironina.
Millora de la funcionalitat i de l’accessibilitat a la C-66 (Pla de l’Estany i Garrotxa): El Departament ha finalitzat recentment les obres d’instal·lació d’un tercer carril i un separador central i de millora d’enllaços entre Serinyà i Sant Ferriol, amb un pressupost de 6 MEUR. Estan en curs les del tram entre Cornellà del Terri i Serinyà, amb una inversió prevista de 15 MEUR.
Condicionament de la GI-633 entre Sant Julià de Ramis i Sant Jordi Desvalls (Gironès). Els treballs corresponen a l’eixamplament i millora d’aquesta via en un tram de sis quilòmetres per afavorir la seguretat i la comoditat en la conducció. El pressupost és de 5,3 MEUR.

– Demarcació de Lleida i Alt Pirineu i Aran:
Condicionament de la C-14 (Alt Urgell): Estan en la fase final les obres d’eixamplament i millora del traçat de la C-14 entre Montant de Tost i Organyà, que inclouen el nou túnel de Tresponts. El Govern hi ha destinat més de 35 MEUR.
Millora de la C-28 (Val d’Aran): Ha finalitzat aquest estiu l’obra de millora del tram de la C-28 entre el revolt de Tonyon, a Naut Aran, i el límit comarcal. Aquesta obra ha comptat amb una inversió de prop de 7 MEUR. Està en curs una actuació per a millorar l’estabilitat d’un talús per un import d’1,8 MEUR.
Millora de la C-462 entre Adraén i la cruïlla d’Ortedó (Alt Urgell). Són treballs de renovació del ferm i la millora dels elements de drenatge i de seguretat de la carretera, en un tram de prop de 15 quilòmetres. La inversió és de 4,6 MEUR.

– Demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre:
Millora de la seguretat viària a les carreteres TV-3408 i TV-3406 a Sant Carles de la Ràpita (Montsià): L’obra, que s’inicia el mes que ve, consisteix en l’eixamplament d’aquestes carreteres per a millorar la seguretat del trànsit i la comoditat en la conducció, amb un pressupost de 3 MEUR.
Obres a la TV-3454 a Deltebre (Baix Ebre). Es reforça el ferm en un tram de la TV-3454 i s’ha construït una nova rotonda, amb una inversió d’1,9 MEUR.
Integració i pacificació de la C-31 a Cunit (Baix Penedès): Estan en marxa les obres per a millorar la integració de la C-31 a Cunit i facilitar la mobilitat de vianants i ciclistes. El pressupost és d’1,7 MEUR.

Potenciar el transport públic
A més d’aquestes actuacions a la xarxa viària, el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori té en marxa aquest estiu un conjunt d’obres per a potenciar el transport públic, amb la voluntat d’afavorir una mobilitat més sostenible. En aquests moments, estan en curs o en licitació obres per valor de 100 MEUR per millorar el servei de metro, que inclouen actuacions de modernització i d’ampliació de la xarxa i d’adaptació a persones amb mobilitat reduïda.

Així, cal remarcar els treballs per modernitzar els sistemes de telecomandament de totes les línies de la xarxa de metro i els sistemes de comunicacions específics de l’L9/L10. També estan en marxa obres per a la millora de l’operativitat de l’L4 i l’L11 a Trinitat Nova i la renovació de l’enclavament i cotxeres de Sant Genís de l’L3.

D’altra banda, continuen els treballs per adaptar a persones amb mobilitat reduïda dos intercanviadors –plaça Espanya (L1, L3 i FGC) i Maragall (L4 i L5)– i l’estació de Vallcarca (L3). Així mateix, es treballa en les tasques prèvies i projectes de la reactivació del tram central de l’L9 i en la posada en funcionament de tres noves estacions de l’L10 sud. Cal recordar que aquest juliol el Govern va posar en servei la nova estació de l’L5 d’Ernest Lluch.

Millores al servei d’FGC
D’altra banda, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) també té en marxa diferents actuacions per millorar l’oferta de servei a les seves línies. Així, s’estan duent a terme les obres de millora al túnel entre les estacions d’Almeda i Cornellà Riera, a la línia Llobregat-Anoia, una actuació on es reforça l’estructura del túnel i es millora el manteniment de la infraestructura.

A la línia Llobregat-Anoia també continuen els treballs de remodelació i millora del Centre Operatiu de Martorell (COM), ubicat al costat de l’estació de Martorell Enllaç, una actuació necessària per absorbir l’augment de demanda que suposarà el perllongament de la línia L8 de Pl. Espanya fins a Gràcia i que connectarà les línies metropolitanes d’FGC (Vallès i Llobregat-Anoia) amb tres noves estacions al centre de Barcelona.

De la mateixa manera, a la línia Barcelona-Vallès FGC ha finalitzat les obres d’ampliació dels tallers del Centre Operatiu de Rubí (COR) per disposar de més espai i capacitat per el manteniment de les unitats de tren ja existents (46) i de les 15 noves previstes, la primera de les quals va arribar a començaments de maig i està actualment en període de proves. També s’ha posat en marxa aquest mes la nova subcentral elèctrica de Bellaterra que permetrà incrementar les freqüències a la línia i donar resposta als requeriments d’augment de la demanda quan es posin en servei les noves unitats.

D’altra banda, FGC du a terme aquests dies els treballs de revisió programada anual i de manteniment al Funicular de Vallvidrera, una treballs que optimitzen la qualitat, la fiabilitat i la puntualitat del servei, així com el confort de les persones que l’utilitzen diàriament.

ACTUACIONS PER ÀMBITS TERRITORIALS
BARCELONA I CATALUNYA CENTRAL
Carrils de canvi de velocitat a la C-17. Tagamanent – St. Martí de Centelles 2.100.000,00 €
Tercer carril calçada sentit nord a la C-17, Parets del Vallès – Granollers 18.000.000,00 €
Tercer carril calçada sentit sud a la carretera C-17. Parets del Vallès – Granollers 11.100.000,00 €
Millora del ferm i obres complementàries a la carretera C-17, del PK 36+250 al 43+050 i del 43+550 al 44+000. Tram: Tagamanent – Centelles 3.800.000,00 €
Ferm. Millora de característiques superficials i obres complementàries a la carretera C-17 del PK 27+830 al 36+250. Tram: la Garriga – Tagamanent 4.500.000,00 €
Apantallament acústic C-17. la Garriga – Tagamanent 1.500.000,00 €
Rotonda a la intersecció de la N-II amb el Camí Ral El Ravalet. Mataró  1.000.000,00 €
Perllongament avinguda Països Catalans. Manresa  6.200.000,00 €
Pont sobre el riu Llobregat a Cabrianes. Carretera B-430, a Sallent 3.500.000,00 €
Millores seguretat viària carretera Arrabassada BP-1417 900.000,00 €
Millores a la C-1415a. Terrassa-Sentmenat 3.300.000,00 €
Pas inferior per a vianants i ciclistes a la carretera C-59, a Caldes de Montbui 900.000,00 €
Ampliació a 3 carrils a l’autopista C-58, sentit Terrassa. Sant Quirze del Vallès- Terrassa 22.900.000,00 €
Nou carril bus i via ciclista a la carretera C-245 entre Castelldefels i Cornellà de Llobregat  32.000.000,00 €
Conservació. Ferms B-431. Artés, Avinyó i Prats de Lluçanès. 182.000,00 €
Ferms C-59. Moià, l’Estany i Santa Maria d’Oló.  176.000,00 €
Conservació actius geotècnics. C-62, B-433, BV-5301, C-26, C-55, B-400, C-1410z, C-16 712.500,00 €
Reparació pont B-402. Guardiola de Berguedà 430.000,00 €
TOTAL CARRETERES  113.200.500,00 €
Modernització i millora de Trinitat Nova per la segregació de l’explotació de les línies L4 i L11 11.300.000,00 €
Millora de l’accessibilitat de l’estació de Vallcarca de la línia 3.  1.300.000,00 €
Renovació de l’enclavament de la cotxera i taller de Sant Genís de la línia 3 de FMB. 4.600.000,00 €
Adaptació intercanviador plaça Espanya 10.600.000,00
Millora de l’accessibilitat de l’estació de Maragall. 11.800.000,00 €
Actuacions en curs a l’L9/L10 i conjunt xarxa de modernització sistemes 35.000.000,00 €
 L9. Tram central. Obres a Mandri 3.000.000,00 €
L9/L10 Viaducte. Noves estacions 12.000.000,00 €
Obres a Metro en execució 89.600.000,00 €
Elicitació: Rehabilitació de l’edifici de cotxeres i tallers de Sant Genís 8.500.000,00 €
En execució i licitació  98.100.000,00 €
COMARQUES GIRONINES
Via verda a l’entorn de la C-31.: Vilamalla – Figueres 1.500.000,00 €
Rehabilitació del pont de la C-252 sobre el riu Ter. Ultramort – Verges 4.200.000,00 €
Millores C-66. Cornellà del Terri – Serinyà 15.000.000,00 €
Via ciclista del Ter. Tram: pont de Perella – Sant Pau de Segúries  1.800.000,00 €
Condicionament GI-633. Sant Julià de Ramis – Sant Jordi Desvalls 5.300.000,00 €
Variant d’Anglès 25.400.000,00 €
Regulació semafòrica de la cruïlla de la C-252 amb el C/Canonge Iglesias. Verges 130.000,00 €
Millora de la intersecció entre les carreteres C-35 i GI-552 i obres complementàries. Sant Celoni-Riells i Viabrea  1.095.800,00 €
Reparació del ferm C-250 325.422,00 €
Reparació del ferm C-26  339.890,00 €
Reparació del ferm GIV-5264 232.813,00 €
Reparació del ferm C-152 38.104,00 €
Reparació del ferm GI-673/GI-674 148.251,00 €
Reparació del ferm GI-550 i GI-542 138.602,00 €
TOTAL 55.648.882,00 €
LLEIDA I ALT PIRINEU
Rotonda C-13, a Tremp 700.000,00 €
Condicionament C-28 entre el revolt de Tonyon i el límit comarcal (finalitzada)
7.000.000,00 €
Millora C-462. Adraén – cruïlla d’Ortedó. 4.600.000,00 €
Millora de traçat de l’accés a les pistes d’esquí del Port del Comte des de l’LV-4241 1.500.000,00 €
Condicionament C-14 Organyà – Montan de Tost i túnel de Tresponts 35.400.000,00 €
Estabilizació terreny a la C-28. Naut Aran 3.800.000,00 €
Ferm a L-401 i C-462. Alinyà i Tuixén.  53.000,00 €
Manteniment a Travessera de Baqueira.  183.000,00 €
Conservació a C-12. Tram de 2 km a Alcoletge 268.000,00 €
ConservacióC-26. Castellà de la Ribera. 249.000,00 €
Conservació L-3322. Variant de Linyola. 660.000,00 €
TOTAL 54.413.000,00 €
TARRAGONA I TERRES DE L’EBRE
Millora de la seguretat viària a les carreteres TV-3408 i TV-3406. Sant Carles de la Ràpita  3.000.000,00 €
Millora integració i seguretat C-31 travessera Cunit 1.706.000,00 €
Reforçament del ferm a la TV-3454. Deltebre. Reforç i Rotonda 1.900.000,00 €
Millores en el ferm i substitució de junts de dilatació. Del km 31 a 40 de la C-12 182.000,00 €
Millores del ferm i senyalització horitzontal a la T-331, tram de 20 km  362.500,00 €
Millores en el ferm en un tram de 5 km de la TP-3311 364.000,00 €
Treballs de conservació a la T-334 87.000,00 €
Ferm i separador de fluxos a la C-44 del km 3,500 a 14,700 i del 21 al 23 (finalitzades)  810.000,00 €
Millora de ferm a la T-702 i a la T-714 (finalitzada) 560.000,00 €
Millora de ferm a les rotondes de la C-14. 220.000,00 €
Millora de ferm a la C-14 del km 5,7 al 6,1 calçada dreta. 85.000,00 €
Millora de ferm a la T-241 i a la T-224. Vallfogona de Riucorb 270.000,00 €
Millora de ferm a la C-37 km 8,9 al 10,5. Valls  330.000,00 €
TOTAL 9.876.500,00 €