Vicepresident Puigneró: “La Generalitat vol la gestió de l’aeroport del Prat i de Rodalies”

23/06/2021
PRIMERA COMPAREIXENÇA DE LA LEGISLATURA AL PARLAMENT
· “És Catalunya qui ha de decidir sobre ports, aeroports i les polítiques que afectin la mobilitat i la competitivitat dels ciutadans i ciutadanes d’aquest país”, defensa Puigneró
· “Volem construir un país de progrés del segle XXI i això vol dir una aposta per la innovació digital i la transició ecològica com a motors de la nova economia, digital i verda”
· Aposta per una nova cultura de la mobilitat basada en el principi de “qui menys contamina i qui més utilitza” el transport públic “menys paga”
· Puigneró es compromet a finalitzar el desplegament de la fibra òptica de la Generalitat i el 5G aquesta legislatura

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha defensat avui que “és Catalunya qui ha de decidir sobre ports, aeroports i les polítiques que afectin la mobilitat i la competitivitat dels ciutadans i ciutadanes d’aquest país” i, com a tal, “la Generalitat vol l’aeroport del Prat i el traspàs complert de Rodalies”. Puigneró ha comparegut davant de la comissió de Polítiques Digitals i Territori del Parlament de Catalunya per explicar els objectius i prioritats del nou departament per als propers quatre anys.

“Un dels objectius prioritaris d’aquesta Vicepresidència serà treballar per tenir un país connectat per terra, mar, aire i espai” desplegant tant les infraestructures físiques com les digitals, ha explicat Puigneró als diputats.

Per una banda, “les infraestructures físiques, enteses com aquelles vies de comunicació terrestre que han d’afavorir una mobilitat més sostenible, eficient i segura”. En aquest apartat, ha apostat per implantar el sistema de tres carrils, 2+1, en els grans corredors viaris del país. De l’altra, “les infraestructures digitals, que han de permetre un territori interconnectat digitalment, afavorint les oportunitats laborals, educatives i comercials des de qualsevol punt del nostre país”.

Nova cultura de la mobilitat
Puigneró ha defensat “una nova cultura de la mobilitat i del seu finançament”, basat en els principis de “qui menys contamina i qui més utilitza” el transport públic “menys paga”. “Necessitem una mobilitat sostenible i intel·ligent; que, amb la base de la digitalització, siguem capaços d’optimitzar el transport col·lectiu perquè sigui més eficient”, ha resumit.

Així, cal “una mobilitat més sostenible, amb la promoció del transport col·lectiu i una flota de vehicles verda i elèctrica”. Igualment, és necessari “permeabilitzar i humanitzar la mobilitat als nostres pobles i ciutats de manera que puguem actuar sobre eixos viaris que avui creen autentiques barreres entre ciment i persones. Volem caminar, pedalar i gaudir dels nostre entorn”, ha explicitat el vicepresident.

El bon funcionament de Rodalies, a més de l’ampliació de la xarxa de transport públic, l’increment de freqüències i l’impuls al billetatge digital ha de permetre assolir els 1.500 milions de viatges en transport públic al sistema de l’ATM de Barcelona els propers anys.

Gestió completa de les infraestructures
Per aconseguir aquests reptes, pel que fa a les infraestructures físiques, Puigneró ha advertit que “estem immersos en un debat sobre l’ampliació de l’aeroport, però la Generalitat no vol només negociar què fer amb l’aeroport, la Generalitat vol l’aeroport”, ha exemplificat.

Igualment, “volem el traspàs complert de la gestió de Rodalies amb tots els recursos materials i econòmics perquè la solució a Rodalies només té un nom i es diu Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC)”, ha emfasitzat Puigneró. “Aquesta ha de ser la legislatura on es solucioni el traspàs de Rodalies”, ha sentenciat.

Dèficit d’inversions
El vicepresident ha explicat que “nosaltres invertim en la millora del que ens és propi però si l’Estat no ho ha fa en el que és competent, això suposa un greuge per als catalans”. Així, ha recordat que “des del 2013, l’Estat no executa un terç de les inversions pressupostades a Catalunya”. Entre 2013 i 2018, dels 6.700 MEUR previstos en inversions, va deixar d’executar 2.214 milions. El grau d’execució dels pressupostos estatals a Catalunya és d’un 66%, front una mitjana de les comunitats autònomes del 75% i, pel que fa a la Comunitat de Madrid, d’un 114%.

Segons diversos estudis realitzats per entitats com la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Foment del Treball o la Cambra de Comerç de Barcelona, el dèficit d’inversions de l’Estat a Catalunya oscil·la entre els 23.000 i els 48.000 milions d’euros.

Gestió dels fons NexGeneration
Tot i aquest context, Puigneró ha explicat que els objectius del Govern per aquesta legislatura són “l’impuls de l’economia productiva, industrial i digital del país per generar oportunitats, feina i progrés per superar la crisi”. Un dels principals instruments seran els fons europeus Next Generation, pels què la Generalitat ha presentat 27 projectes, dels quals 14 depenen directament de la vicepresidència i sumen 13.113 milions d’euros.

“El que volem és que aquests fons europeus arribin a les pimes, majoritàries a Catalunya, i tinguin un impacte directe en els ciutadans i ciutadanes del nostre país”, ha especificat. Per això, “el Govern de Catalunya ha de tenir un paper actiu i no es conformarem amb fer de tramitadors, en volem ser els gestors”, ha avançat. “Catalunya ha d’optar i poder gestionar aquests fons perquè qui millor coneix els reptes i les mancances de Catalunya és Catalunya. Aquestes inversions no ens poden venir marcades a foc per Madrid”, ha reblat el vicepresident.

“Volem construir un país de progrés del segle XXI i això vol dir que farem una aposta per la innovació digital i la transició ecològica com a motors de la nova economia, digital i verda”, ha explicat Puigneró.

Fi del desplegament de la fibra òptica i el 5G
En l’apartat de les infraestructures digitals, el vicepresident ha afirmat que “la connectivitat és un nou dret social del segle XXI. Permet als municipis guanyar població i reequilibrar el territori, impulsar el teixit econòmic de pobles i ciutats i generar feina; les infraestructures en general i la fibra òptica en especial són avui el gran antídot contra el despoblament”.

Per aquest motiu s’ha compromès a que “en el primer Pressupost que aprovi aquest Govern hi hagi la dotació pressupostària per fer arribar la fibra òptica de la Generalitat al 100% dels municipis de Catalunya, finalitzant el mapa de connectivitat de fibra a tot el país”.

Obres d’estesa de la fibra òptica
També s’ha compromès a culminar durant aquesta legislatura el desplegament del 5G i, per tant, “ja estarem llestos per implementar l’anomenada societat del Gigabit”, de molt alta capacitat d’informació, “el 2025”.

Puigneró ha assegurat, igualment, que “farem que arribi el primer cable submarí a Catalunya, que és per on passa el 90% del tràfic intercontinent de dades. No pot ser que el nostre país no disposi d’una connectivitat d’aquesta dimensió”. “Igual que volem ports i aeroports que ens connectin al món, també necessiten infraestructures de connectivitat digital”, ha resumit.

Pel que fa a l’estratègia NewSpace de Catalunya, que va permetre llançar a l’espai el nanosatèl·lit Enxaneta el passat 22 de març, Puineró ha anunciat “el llançament de la propera constel·lació de nanosatèl·lits de la Generalitat de Catalunya a finals de 2021 i principis de 2022”.

Finalment, s’ha compromès a desplegar l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, creada fa dos anys, i convertir-la en “un veritable servei públic de ciberseguretat, amb especial atenció en els propers mesos a l’administració local”.

Combatre la bretxa digital i seguir promocionant el paper de les dones en sectors tecnològics mitjançant el PlaDonaTIC són altres dels objectius del Departament en l’àmbit digital.