Renfe adjudica a Alstom i Stadler el contracte per la compra de 211 trens de gran capacitat per Cercanías

Per un import global de 2.445 milions d’euros
• Els nous trens tindran un 20% de capacitat major que els actuals Civia, i minimitzaran el temps de baixada i pujada de viatgers
• Tots ells seran totalment accessibles per a facilitar el viatge de persones amb mobilitat reduïda, i disposaran de connexió wifi i zones per a bicicletes i carrets infantils
• La compra forma part del pla per a la renovació de la flota de Cercanías i Regionals, per garantir la qualitat i millora dels Serveis Públics
• Renfe està fent l’esforç més gran inversor de les últimes dècades, amb licitacions que superen els 3.500 milions i que generaran al voltant de 52.000 ocupacions

Barcelona, 8 de març de 2021 (Renfe). El Consell d’Administració de Renfe ha aprovat avui l’adjudicació a les empreses Alstom i Stadler del contracte per a la compra de 211 trens de gran capacitat per Cercanías, per un import global de 2.445 milions d’euros. Del total de trens, 176 tindran una longitud de 100 metres cadascun, i altres 35 aconseguiran els 200 metres.

El contracte es divideix en dos lots: el primer, adjudicat a Alstom Transport, per al subministrament de 152 trens de 100 metres de longitud, per un import de 1.447 milions d’euros; i el segon, adjudicat a Stadler Rail València, per 24 trens de 100 metres de longitud, i 35 trens de 200 metres cadascun, per import de 998 milions d’euros.

Tots dos lots inclouen les peces de parc, el magatzem inicial de recanvis i els seus utillatges, i el manteniment durant 15 anys. La prestació dels serveis de manteniment es realitzarà a través de societats anònimes participades (51% la companyia adjudicatària i 49% Renfe Fabricació i Manteniment).

Augment del 20% de la capacitat
Els nous trens, que seran destinats a servei en els grans nuclis de Cercanías, tenen una capacitat d’almenys 900 places cadascun d’ells (un 20% més que els actuals Civia). A més, minimitzaran el temps de baixada i pujada de viatgers, mitjançant un avançat disseny amb un mínim de 10 portes i amplis vestíbuls.

Així mateix, tots ells seran totalment accessibles per facilitar el viatge de persones amb mobilitat reduïda, i disposaran de connexió wifi i zones per bicicletes i carrets infantils.

Aquesta operació forma part del Pla de Renovació de flota posat en marxa per Renfe en 2019, amb l’objectiu de garantir la qualitat i millora dels Serveis Públics en els pròxims anys, i que suposarà la renovació del 50% dels trens de Cercanías i Regionals.

Renfe està fent l’esforç més gran inversor de les últimes dècades en la compra de material rodant per contribuir a l’impuls de la recuperació econòmica, amb licitacions que superen en conjunt els 3.500 milions d’euros i que generaran al voltant de 52.000 noves ocupacions.

La primera d’aquestes licitacions va ser adjudicada el mes de juny passat a l’empresa Construccions i Auxiliar de Ferrocarrils (CAF) per al subministrament de 31 trens d’Ample Mètric i 6 trens Alpins, i el manteniment parcial de la flota de trens durant un període de 15 anys, per un import global de 258 milions d’euros.

Així mateix, en els pròxims mesos Renfe té previst adjudicar contractes per l’adquisició de 43 de trens de Mitjana distància i 38 trens de Cercanías, tots ells híbrids, que es destinaran al servei en diferents comunitats autònomes. Igualment, està previst adjudicar també un contracte per la compra de 40 caps motriu que aniran destinades a les diferents línies d’Alta Velocitat.

Rejoveniment del parc ferroviari
L’adquisició d’aquests trens permet atendre les previsibles necessitats de rejoveniment de la flota, amb l’increment de la fiabilitat i reducció de les incidències, l’augment de l’eficiència energètica, així com l’adequació a les obligacions d’implantació de l’accessibilitat i l’increment de la seguretat en el sistema ferroviari.

Referent a això, Renfe pretén reduir l’edat mitjana del parc ferroviari, especialment de Rodalies i Regionals, que compten amb trens que, en alguns casos, superen els 30 anys d’antiguitat i acumulen el 80% del servei públic de Renfe.

Renfe compta en l’actualitat amb un parc de 1.016 trens destinats a Cercanías, Mitjana distància i Ample Mètric (antiga Feve), i des de 2007 no s’havia licitat la contractació per a l’adquisició de trens nous.

El límit operatiu d’aquestes unitats és de 40 anys, edat mitjana que s’ha superat en algunes sèries dels serveis de Mitjana distància, especialment en els d’Ample Mètric, i per això l’operadora ha escomès la inversió més gran possible per a modernitzar la flota de trens destinada a OSP.