Aprovada la construcció d’un nou aparcament i accés a l’estació de la Pobla de Lillet del Tren del Ciment d’FGC

13/11/2020
· Amb 88 places, se situarà en el mateix costat de la carretera on s’ubica l’estació, evitant que els usuaris hagin de creuar la via, i tindrà una rampa per a facilitar l’accés de persones amb mobilitat reduïda
· A Odèn, s’ha aprovat la legalització i ampliació de les instal·lacions del Roc Falcon, un centre de cria d’aus rapinyaires per a l’exportació

La Comissió territorial d’urbanisme de la Catalunya Central, presidida pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha aprovat avui el projecte de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per construir un nou aparcament a cel obert a l’estació de la Pobla de Lillet (Berguedà) del Tren del Ciment, que substitueixi l’anterior.

Actualment, l’estació d’aquest tren turístic compta amb un aparcament de 63 places situat a tocar de la carretera B-402, a la banda contrària a on se situa l’estació, fet que obliga els usuaris a creuar aquesta via. A més, l’aparcament es troba en uns terrenys inundables en certs períodes de retorn, el que no fa aconsellable l’estacionament en dies de pluja forta.

El projecte d’FGC passa per construir un nou aparcament en el mateix costat de la B-402 on és l’estació i un camí d’accés adaptat a persones amb mobilitat reduïda que evitarà que els usuaris hagin de caminar pel voral de la carretera. Se situarà a la plana de la Sínia d’en Mateuet, amb 3.600 m2 de superfície i 88 places, de les quals 6 seran per a autocars i la resta, per a turismes. Els terrenys, que han estat aportats per l’Ajuntament de la Pobla de Lillet, tenen una diferència de cota de 2 metres respecte l’estació, el que s’aprofitarà per habilitar la rampa d’accés per a persones amb mobilitat reduïda.

L’accés rodat a l’aparcament es farà mitjançant la construcció d’un nou vial perimetral al de doble sentit, que entroncarà amb carretera B-402 amb un enllaç en forma de T, permetent l’accés i sortida en ambdós sentits. L’antic aparcament es demolirà i la zona es revegetarà. FGC preveu una inversió total en aquest projecte de 292.517 euros i les obres començaran a principis de l’any vinent.

Ampliació del Roc Falcon
D’altra banda, la Comissió també ha aprovat definitivament el Pla especial per legalitzar les instal·lacions existents del Roc Falcon, un centre de cria d’aus rapinyaires a Odèn (Solsonès), i incloure’n de noves per garantir el seu bon funcionament.

El Roc Falcon es va implantar al paratge de la Cavallera Alta el 2002, com a delegació de l’empresa Falcon Center, amb la finalitat d’emancipar en l’interior d’aviaris falcons criats a Alemanya, com a pas previ a la seva exportació als Emirats Àrabs, principalment Dubai. L’emplaçament es va escollir pel clima i l’altitud de la zona. El 2007 ja es va aprovar un projecte per a la legalització de les edificacions construïdes fins el moment. A dia d’avui, Roc Falcon és la primera empresa mundial d’aquest sector, dona feina directa a 35 persones i treballa principalment amb empreses proveïdores de la comarca.

L’objectiu d’aquest nou Pla especial aprovat avui és regular, dins de la legislació vigent, la totalitat dels usos de l’activitat, recollint les construccions i instal?lacions existents i les necessàries per a una futura ampliació, garantint la coherència i connectivitat de tot el conjunt.

Imatge Roc Falcon

Així, el centre es composarà de:
· Aviaris, cambres de cria i les seves instal?lacions de suport (sala d’incubació, clínica veterinària, escorxador i cuina d’aliments per a les aus)
· Granges per produir l’aliment i les preses dels falcons i les seves instal?lacions de suport
· Oficina tècnica i administrativa
· Habitatge familiar i allotjaments temporals per a treballadors durant l’època de cria. Es preveuen 12 allotjaments per als 35 treballadors de la plantilla permanent i les seves famílies. El pla preveu la legalització de dos allotjaments temporals de 42 i 31m2, respectivament, i un allotjament de nova creació. Per altra banda, es preveu situar allotjaments temporals al conjunt de la masia de Cavallera Alta. Així mateix, es preveu destinar la Casa Cavallera a allotjament dels visitants del centre.
· Instal?lacions per a serveis del personal