Vall de Núria acull l’exposició “Art per fer història. Cartellisme de Vall de Núria”

01/09/2020
· S’exposa per primera vegada al públic un cartell inèdit del 1930
· La mostra és un recorregut visual per la història de l’estació a través de diferents cartells publicitaris produïts al llarg del segle XX

L’estació de turisme i muntanya de Vall de Núria, gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), acull aquests dies l’exposició “Art per fer història. Cartellisme de Vall de Núria”. La mostra, ubicada a la zona de serveis del Volum Nord de l’estació, és un recull de cartells publicitaris de l’estació que mostren com s’ha anat forjant una imatge potent de Núria com un lloc singular d’alta muntanya al llarg de segle XX.

Les primeres imatges van ser promogudes pel Centre Excursionista de Catalunya, a propòsit de l’organització de destacades setmanes d’esports d’hivern a la Vall de Núria a principis de segle XX. Durant les dècades de 1910 i 1920, aquests certàmens s’anunciaven amb vistosos cartells, executats en general per autors que eren també practicants de l’esquí i l’esport de muntanya.

El 1930, per tal de donar a conèixer el cremallera que havia de facilitar l’arribada de visitants a la Vall de Núria, es va convocar un concurs de cartells dividit en dues categories, estiu i hivern.

Es tracta d’unes mostres excel·lents del cartellisme modern. Totes aquestes imatges posen en valor els diferents atractius del lloc: el santuari, amb la verge romànica; els camins de muntanya i les pistes d’esquí; l’emplaçament pintoresc i, de manera destacada, el mitjà de transport que condueix fins a la vall i que singularitza l’experiència de la visita a la Vall de Núria.

“Vall de Núria és sinònim de muntanya, natura, esquí, esport, però també és cultura i és història” apunta el president d’FGC, Ricard Font. “Amb aquesta exposició volem que les persones que visiten l’estació puguin contemplar aquests cartells i conèixer també part de la història de Vall de Núria, lligada als inicis i proliferació dels esports d’hivern a Catalunya durant les primeres dècades del segle XX”.

Un cartell inèdit
La mostra exposa, per primera vegada en públic, un dels projectes que es van presentar en el concurs organitzat el 1930. Es tracta d’una visió ingènua i evocadora de l’estació, abans de la construcció de l’embassament, per a la categoria de cartells de temàtica estiuenca. El cartell no va resultar premiat, però afortunadament s’ha conservat.

El cartell és propietat actualment de Jaume Clotet, director general de Comunicació del Govern, qui l’ha cedit a Vall de Núria per l’exposició. “El cartellisme publicitari del primer terç del segle XX, com el periodisme d’aquells anys, estava al màxim nivell europeu; crec que hem de ser ambiciosos i tenir aquell nivell qualitatiu com a referent”, afirma Clotet.

La mostra es pot visitar fins al dia 1 de novembre, tots els dies de la setmana de 9h a 17h.