Normalitat en els serveis de metro i bus el dia d’inici del curs escolar 2020-2021

14 de setembre del 2020
· Les xarxes de TMB han ofert la màxima capacitat, i el metro ha reforçat les línies 1 i 5 a l’hora punta del matí, en què el passatge ha augmentat el 17%

Avui dilluns, 14 de setembre, primer dia del curs escolar 2020-2021, les xarxes de TMB han desplegat la seva oferta màxima per satisfer la demanda que al metro s’ha tornat a incrementar un 17% fins a les 10 del matí, augment que se suma als bons resultats de les setmanes posteriors al final de les vacances. La presidenta de TMB i regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, ha valorat positivament el funcionament del transport públic coincidint amb la represa de l’activitat laboral i lectiva de la ciutat.

Fins a les 8 del matí el passatge a la xarxa de metro ha crescut un 10% comparat amb el del dilluns anterior, 7 de setembre, en la mateixa franja. L’augment de passatge s’ha accentuat amb les entrades a les escoles: de 8 a 9 h l’increment ha estat del 20%. De 9 a 10 h encara s’ha notat més el repunt de mobilitat: un 29% més de validacions a la xarxa de metro. L’acumulat fins a les 10 del matí ha estat de 197.000 validacions, un 17% més respecte del dilluns anterior i l’equivalent al 57% de la demanda del dia d’inici del curs passat.

Pel que fa a la xarxa d’autobusos de TMB, els desplaçaments dels passatgers s’han pogut realitzar amb normalitat. S’han posat en circulació uns 900 vehicles a l’hora punta del matí, com el 2019.

Màxima capacitat per a l’inici de curs
Aquest matí, TMB ha ofert el 100% de la capacitat disponible a les xarxes de metro i bus i no hi ha hagut cap incidència destacable. A metro, aquesta setmana s’aplica un reforç en el nombre de trens a les línies 1 i 5 a l’hora punta del matí (de 6 a 10) i a l’hora vall (de 10 a 13), però també a la tarda, a les línies 1, 2 i 5, tant a la franja vall (de 13 a 17) com a la punta (de 17 a 20).

Aquest servei s’ha prestat gràcies a un gran esforç col·lectiu i a pesar de la hiperactivitat dels grups de vàndals que aquest estiu han accentuat les intrusions per grafitar trens, tant als dipòsits com en circulació, amb el conseqüent perjudici per al sistema de transport i una afectació per al conjunt dels usuaris. Precisament la matinada passada un dispositiu conjunt de Mossos d’Esquadra i la seguretat de Metro ha permès detenir cinc presumptes vàndals com a autors de quatre murals en trens estacionats al sector de La Pau. Rosa Alarcón ha valorat favorablement aquesta actuació policial i ha condemnat les accions dels vàndals “que van contra la seguretat i la salut de tothom”.

Com estava previst, a les estacions de metro més freqüentades s’ha desplegat un dispositiu d’empleats i efectius de seguretat (un centenar en total). Per facilitar la freqüent higiene de mans, s’han instal·lat 127 dispensadors gratuïts de gel hidroalcohòlic en 72 estacions de metro. Recordem l’obligació de portar la mascareta ben posada al transport públic. En el mostreig d’avui hem comprovat que el 99% dels usuaris de metro la compleixen.

Habilitació de la porta davantera als autobusos
Recordem que des d’avui torna a estar habilitada la porta davantera dels autobusos de TMB per a l’entrada de passatgers com abans de la crisi sanitària, un cop s’han instal·lat les pantalles de protecció del lloc de conducció en 1.074 vehicles de la flota. Així, amb la protecció fixa muntada, els conductors tornen a fer les tasques habituals d’atenció a l’usuari, com ara els bescanvis de targetes i abonaments defectuosos però no la venda de bitllet senzill, que continua sent només via mòbil.

Avui dilluns també s’han estrenat dues línies de bus de proximitat, la 141 (Esquerra de l’Eixample) i la 175 (Les Corts) que reforcen el servei de transport de superfície als dos districtes de la ciutat on donen servei.