FGC obté el certificat de qualitat AENOR com a espai segur davant la Covid-19

· La certificació acredita que els trens i estacions d’FGC, així com els edificis corporatius i les dependències internes de la companyia, són espais segurs davant el risc de contagi
· Els protocols instaurats a Ferrocarrils des de l’inici de la crisi sanitària reben la certificació de qualitat i seguretat

10/09/2020. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha obtingut el certificat de qualitat AENOR pel seu protocol de neteja i desinfecció davant la Covid-19. Aquest reconeixement acredita que les mesures instaurades a Ferrocarrils des de l’inici de la crisi sanitària són les adequades i que es compleixen amb rigor per l’operadora, tant als trens i a les estacions com a les dependències corporatives de la companyia.

AENOR ha certificat, basant-se en les recomanacions d’organismes nacionals i internacionals, la gestió d’FGC davant dels riscos derivats de la Covid, amb un anàlisi complet i rigorós de totes aquelles mesures que Ferrocarrils ha aplicat en el seu dia a dia en diferents camps com el de la salut laboral, les bones pràctiques de neteja i higiene, les mesures organitzatives, de protecció i formació, així com l’àmbit de la comunicació i la informació a les persones que viatgen amb FGC i a les que treballen a la companyia.

D’aquesta manera, Ferrocarrils acredita que és un espai segur i que les mesures implantades minimitzen el risc de contagi per les persones usuàries i pel personal de la companyia; garanteix l’ús del transport públic amb les màximes garanties de seguretat i de neteja i promou el seu ús per tal de tornar a situar el transport públic en el centre de la mobilitat urbana.

Trens, estacions i dependències corporatives: espais segurs
Actualment a FGC es mantenen les mesures de neteja i desinfecció adoptades durant els primers dies de l’emergència sanitària. Així, a FGC es desinfecten diàriament, de manera complementària a la neteja habitual, tots els trens i estacions. L’interiorisme dels trens, inclosos els recolzabraços, les barres de subjecció i els marcs de les finestres, es desinfecten diàriament, amb brigades especials cada nit, de manera que els trens inicien el servei cada matí totalment desinfectats. Pel que fa a les estacions, es netegen diversos cops al dia i es fa un èmfasi especial en els punts de contacte per part del client, com màquines de venda, intèrfons o passamans d’escoles fixes i mecàniques.
Pel que fa a l’accés als trens i a les estacions, els i les maquinistes continuen obrint i tancant totes les portes dels trens per evitar que els clients hagin de tocar els botons de les portes i les portes no automàtiques de les estacions es mantenen obertes per minimitzar la seva manipulació.

La renovació de l’aire també està garantida a les instal·lacions d’FGC, mitjançant els aparells de ventilació i climatització, l’obertura de totes les portes a totes les estacions, així com a través de la ventilació pròpia d’estacions i túnels.

Pel que fa als edificis corporatius i a les dependències internes d’FGC, la certificació també valida les mesures que ha pres la companyia des de l’inici de l’episodi d’emergència i la seva adaptació a l’evolució de la pandèmia. Així, s’ha comprovat, entre d’altres mesures, que s’ha instal·lat senyalització específica a totes les àrees de treball sobre mesures de prevenció i seguretat, que hi ha disponible gel hidroalcohòlic i mascaretes per a tot el personal i que es garanteix la neteja i desinfecció de les superfícies dels llocs de treball i zones comunes. A més, la companyia ha definit condicions d’ús per a espais d’ús compartit i es controlen els accessos als centres de treball mitjançant controls de temperatura corporal a l’entrada.

Ús obligatori de la mascareta
Actualment, l’únic requisit indispensable que es manté per a viatjar en transport públic és l’ús de la mascareta, tal i com està establert en totes les activitats que es realitzen arreu del país. A Ferrocarrils hi ha instal·lada senyalització específica per a recordar a les persones usuàries aquesta mesura, que es reforça amb missatges de megafonia a trens i estacions, apel·lant a la col·laboració de tots els viatgers i viatgeres en dur la mascareta i fer-ho apropiadament.

Pel que fa a la neteja de mans, a Ferrocarrils hi ha instal·lats dispensadors gratuïts de gel hidroalcohòlic a totes les estacions per a l’ús dels usuaris i per poder complir amb una correcta higiene de mans.