TMB defensa en fòrums internacionals la importància de potenciar el transport públic després de la Covid-19

14 de maig del 2020
El conseller delegat, Gerardo Lertxundi, ha intervingut en trobades d’alt nivell amb el vicepresident de la Comissió Europea i la comissària per al Transport, a més de participar en un seminari de l’ICEX i el Banc Mundial

El conseller delegat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Gerardo Lertxundi, ha participat aquests últims dies, junt amb altres directius de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP), en reunions amb el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, la comissària europea per al Transport, Adina V?lean, i en una sessió de l’Institut Espanyol de Crèdit Exterior (ICEX) i el Banc Mundial en relació amb la crisi sanitària global i el seu impacte en el transport públic.

Aquest matí ha tingut lloc una reunió virtual organitzada per la UITP en què el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha conegut per boca dels líders de 14 operadors de transport públic de ciutats europees la magnitud de l’impacte de la pandèmia i els reptes que planteja a mitjà termini la persistència de l’amenaça del coronavirus per a la recuperació econòmica i la consecució dels objectius de sostenibilitat del transport. Lertxundi hi ha participat en nom de TMB i ha exposat el greu problema que representarà per a les ciutats i les regions la gestió de la mobilitat, així com les conseqüències ambientals i econòmiques, si no es recuperen els usuaris del transport públic i es plantegen mesures de flexibilització de la capacitat acompanyades d’actuacions de protecció de la salut.

El vicepresident de la Comissió Europea ha advocat per un pla de recuperació del transport públic que reforci les inversions, aposti per les energies sostenibles i per la digitalització. En aquest sentit, ha manifestat que “el transport públic és crucial i ha de ser gestionat amb eficiència”.

Recuperació de la confiança
En una altra trobada també per iniciativa de la UITP, dimarts la comissària europea Adina V?lean es va veure amb directius d’operadores que van exposar diferents exemples sobre l’impacte de la pandèmia per Covid-19 en el transport públic, en especial en l’aspecte econòmic. Una altra qüestió tractada va ser el procés de recuperació de la confiança dels usuaris en la desescalada que han començat alguns països i les estratègies per tornar a situar els modes col·lectius com a columna vertebral de la mobilitat.

En nom de TMB, Lertxundi va parlar del paper central del transport públic per al compliment dels objectius de desenvolupament sostenible de les grans àrees urbanes, perquè es mantinguin saludables i l’economia progressi. També hi van intervenir responsables d’empreses o agències de transport de Milà, París, Gran Bretanya, Suècia i Alemanya.

Seminari orientat a l’Amèrica Llatina
D’altra banda, ahir es va celebrar un seminari organitzat per l’Institut Espanyol de Crèdit Exterior i el Banc Mundial, adreçat a empreses del sector del transport d’Amèrica Llatina, per traslladar-los l’experiència dels principals gestors del transport públic a Espanya. Hi van intervenir directius de TMB, del Consorci Regional de Transports de Madrid, de Metro de Madrid i de la UITP.

El conseller delegat de TMB va apuntar en la seva intervenció alguns trets diferencials de la gestió de la crisi per part de TMB, com ara l’atenció a la comunicació, tant interna com adreçada als usuaris i la ciutadania, i les iniciatives socials desenvolupades les últimes setmanes, com ara el transport sanitari amb autobusos o l’homenatge a la gent gran amb roses per Sant Jordi. Respecte de la situació dels operadors arran del confinament i l’aturada de l’economia, va relatar com s’ha trencat l’esquema de mobilitat en què els modes sostenibles, sobretot el transport públic i la marxa a peu, eren àmpliament dominants a Barcelona.

Pel que fa als escenaris que s’obren amb la desescalada, Lertxundi va subratllar que en qualsevol cas el transport públic continua sent fonamental per a una mobilitat sostenible. Per això es fa necessari que la ciutadania hi confiï, d’aquí l’esforç a implantar mesures efectives de protecció de la salut. Però va advertir que també caldrà adoptar decisions favorables al sector en tots els nivells i especialment mantenir les inversions previstes per adaptar l’oferta a les necessitats futures.