La demanda a FGC es recupera lentament, tot i estar encara sota mínims

15/05/2020
· L’increment ha estat progressiu les darreres setmanes i aquesta ja s’ha situat en una mitjana de 45.700 validacions al dia
· FGC ha anat adaptant el servei en funció de l’augment de la demanda, sobretot amb reforços a les hores punta del matí
· L’ocupació a trens i andanes en cap cas ha superat l’ocupació màxima que determinen les autoritats sanitàries i de la mobilitat
La demanda a les línies metropolitanes de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s’ha anat recuperant progressivament les darreres setmanes i aquesta el nombre de validacions diàries ha estat de 45.700 al dia, xifra un 20% superior respecte a la setmana anterior. Tot i això, el nombre d’usuaris està encara sota mínims, concretament un 86% menys si es compara amb el mateix període de 2019. Aquest increment de persones usuàries ha anat acompanyat d’un increment d’oferta, que s’ha anat adaptant sobretot amb reforços a les hores punta.

Així, si la setmana del 27 d’abril un dia feiner hi havia una mitjana de 29.300 validacions, la passada es va situar en 38.200 i aquesta en 45.700, molt lluny encara de les prop de 350.000 diàries d’abans de la crisi sanitària.

Pel que fa a l’oferta, s’ha anat també adaptant progressivament a l’increment d’usuaris per tal de poder garantir la distància de seguretat entre les persones i actualment s’ofereix entre un 60 i un 100% de l’oferta habitual a les hores punta segons la línia. A mida que es vagin superant les diferents fases de la desescalada, i d’acord amb les autoritats sanitàries i de la mobilitat, FGC anirà augmentant l’oferta de trens fins a arribar al 100% a totes les línies. Així mateix, es mantindran i reforçaran les mesures d’higiene i neteja amb productes desinfectants i virucides que s’estan duent a terme des de l’inici de l’emergència sanitària.

D’altra banda, des de fa 15 dies l’ús de la mascareta és obligatori en el transport públic i estan en vigor nous requeriments d’ocupació: es permet l’ocupació del 50% dels seients i de dues persones per metre quadrat a les plataformes. No obstant això, l’ocupació màxima als trens d’FGC no ha superat en cap cas el 25%, tal i com reflecteixen les dades de monitorització de trens diària que fa la companyia.