FGC s’adhereix a la declaració del Pacte Mundial que demana a governs i responsables polítics una acció climàtica ambiciosa per arribar a les emissions zero abans del 2050

19/05/2020
· Els signants del manifest són més de 150 empreses i organitzacions de tot el món compromeses amb la lluita contra el canvi climàtic
· FGC preveu assolir la neutralitat de carboni el 2030, seguint els Compromisos d’Acció Climàtica del Govern i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) és una de les més de 150 empreses de tot el món que s’ha adherit a la declaració del Pacte Mundial de les Nacions Unides per reclamar als governs una acció climàtica ambiciosa per assolir una economia de carboni zero, inclusiva i resilient. La declaració insta els responsables polítics a impulsar una recuperació post pandèmia basada en una economia sense carboni, és a dir, la transició d’una economia gris cap a una economia verda i avançar cap a l’emissió zero molt abans de 2050.

El compromís d’FGC en la lluita contra el canvi climàtic és inequívoca. L’any passat, la companyia va reduir un 72% els gasos amb efecte d’hivernacle, principalment gràcies a la compra a nivell corporatiu d’energia elèctrica d’origen renovable i certificada. Avui, el 100% de l’electricitat subministrada a FGC és energia verda. Aquest 2020 el 25% de l’energia consumida procedirà de plantes solars i l’objectiu per al 2021 és arribar al 100% d’energia solar.

“La preocupació mediambiental a FGC s’està desenvolupant mitjançant una agenda estratègica corporativa contínuament actualitzada, que s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Aquest 2020, coincidint amb la declaració global d’emergència climàtica, FGC s’ha sumat al Compromís d’Acció Climàtica (CAA) del Govern de Catalunya amb l’objectiu d’aconseguir la neutralitat del carboni per al 2050, un objectiu que nosaltres volem assolir el 2030”, ha manifestat el president d’FGC, Ricard Font.

Actualment, els projectes que es desenvolupen a FGC se centren en la mitigació del consum de combustible fòssil, la transició al consum intensiu d’energies renovables i la gestió de recursos basada en criteris d’economia circular. En aquest sentit, FGC té prevista la substitució de maquinària de treball per d’altres de zero emissions; el canvi de les actuals calderes de gas per d’altres de fonts renovables; la renovació de la flota de vehicles per altres d’elèctrics, i la reducció de l’ús del gasoil en les locomotores de mercaderies amb l’entrada en servei de locomotores mixtes.

Més enllà de l’activitat pròpia de la companyia, Ferrocarrils té en marxa diferents projectes a mig termini destinats a facilitar el canvi modal i la transferència d’usuaris del vehicle privat cap al transport públic col·lectiu a través d’un increment de la capacitat i les prestacions. Són projectes com l’increment de freqüències a la línia Barcelona-Vallès l’any 202; la reconfiguració del servei Llobregat-Anoia, el 2025; la R-aeroport, i el perllongament de Pl. Espanya – Gràcia, entre els anys 2025 i 2026.

En l’àmbit de les estacions de muntanya, FGC aposta per desenvolupar una activitat que contribueixi a la sostenibilitat social, econòmica i ambiental d’aquests territoris fent-los exemple de gestió i actuació davant del repte de la crisi climàtica. Alguns dels projectes per assolir-ho són la reducció de les emissions generades amb el canvi a flotes de vehicles i maquinari de zero emissions on la tecnologia estigui disponible, la reducció del consum d’aigua i d’energia, especialment en la producció de neu, l’eliminació dels residus plàstics i els seus derivats i la promoció d’una mobilitat sostenible fins a les estacions, amb plans de mobilitat sostenible i amb aparcaments on s’afavoreixi els vehicles elèctrics/híbrids.

Més informació sobre la declaració del Pacte Mundial: https://www.unglobalcompact.org/news/4535-05-18-2020

Adhesió al Programa d’Acords Voluntaris des del 2018
FGC està adherida al Programa d’Acords Voluntaris per a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic (OCCC) des del 2018 i l’any 2019 es va fer extensiva aquesta adhesió a la totalitat de l’activitat de la companyia, que inclou tant la Xarxa Ferroviària i la Xarxa de Turisme i Muntanya. La Xarxa Ferroviària comprèn les línies metropolitanes (centres de treball a Barcelona, Rubí, Martorell i les línies de tren Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia) i Lleida-La Pobla de Segur. La xarxa de Turisme i Muntanya inclou Vall de Núria, La Molina, Espot i Port-Ainé, l’Explotació de Montserrat i el Ferrocarril Turístic de l’Alt Llobregat. El Programa d’Acords Voluntaris reconeix l’esforç de les empreses i organitzacions que s’hi adhereixen amb la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.