FGC i l’Ajuntament de la Pobla de Segur remodelen l’entorn de l’estació per promocionar el territori

20/05/2020 Ferrocarrils cedeix a l’ajuntament l’ús de part d’un hangar ubicat a l’estació i els terrenys adjacents per a la promoció cultural, de l’esport i del turisme en benefici del municipi
El projecte inclou la urbanització de la zona compresa entre l’andana i l’Avinguda de l’Estació, amb la inclusió d’un aparcament per a cotxes
L’estació comptarà amb un nou espai per posar en valor el patrimoni històric ferroviari de la línia i la seva contribució al territori

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i l’Ajuntament de la Pobla de Segur han signat un conveni de col·laboració per millorar l’entorn de l’estació d’FGC al municipi. Amb aquest projecte, les dues institucions potenciaran l’àrea propera a l’estació com un punt neuràlgic de la mobilitat a la Pobla de Segur, fomentant l’ús del tren i posant en valor la seva importància en la configuració de les comunicacions del territori. A la vegada, la col·laboració pretén facilitar la promoció turística, cultural i econòmica del territori, mitjançant actuacions que facilitin i posin de relleu les potencialitats turístiques locals i comarcals.

D’aquesta manera, FGC cedirà a l’ajuntament l’ús de prop de 1.700 m2 d’uns espais de l’entorn de l’estació que actualment no són necessaris per a l’explotació ferroviària. Es tracta d’una part de l’antic hangar de l’estació, concretament 69 m2, així com els terrenys adjacents, al voltant de 1.600 m2. Ferrocarrils i l’Ajuntament treballaran conjuntament perquè en aquests espais s’hi desenvolupin activitats de promoció cultural, de l’esport i del turisme en benefici del municipi.

“Som una empresa de mobilitat i turisme preocupada per moure persones amb la millor qualitat possible i alhora col·laborar amb el desenvolupament dels municipis per on passen els nostres trens o hi gestionem actius turístics”, explica el president d’FGC, Ricard Font. “Volem facilitar la generació d’oportunitats per a la gent que hi viu. Activar i promocionar els actius econòmics, esportius, culturals, ambientals, ecològics, de paisatge i de natura. I tot això ho volem facilitar a l’entorn de l’estació de la Pobla”.

L’alcalde de La Pobla de Segur, Marc Baró, afirma que “esperem que amb la millora d’aquest espai i l’adequació d’aparcaments dissuasius, la zona deixi de ser una àrea d’intercanvi de viatgers i es converteixi en un centre d’atractiu turístic que potenciï el turisme actiu i sostenible”.
Imatge d’una de les grues històriques que es restaurarà.
Amb aquest nou entorn que es crearà al voltat de l’estació de La Pobla de Segur es vol reforçar l’objectiu d’integrar les estacions de Ferrocarrils als entorns urbans, encabint-hi activitats més enllà del transport de viatgers. L’adequació de l’entorn de l’estació comportarà la urbanització de la zona compresa entre l’andana i l’Avinguda de l’Estació, i un nou aparcament per a vehicles al costat de l’estació, una actuació que facilitarà l’intercanvi modal en els desplaçaments dels veïns de La Pobla i contribuirà a minimitzar la dependència del vehicle privat a la zona.

D’altra banda, l’Ajuntament promourà en aquest entorn la creació d’un nou espai divulgatiu i expositiu, anomenat “El Moll de la Pobla”, per posar en valor el patrimoni històric ferroviari de la línia del ferrocarril de Lleida a la Pobla de Segur i la seva importància en el desenvolupament de les comarques pirinenques. Amb aquest objectiu, també es restauraran i col·locaran en un lloc accessible tres peces històriques, que actualment ja es troben a l’estació: dues grues i una aiguada (grua d’aigua). Per a FGC, comptar amb un espai com aquest a l’entorn de l’estació reforça la seva voluntat de posar en valor el patrimoni ferroviari a través de la restauració i la posterior exposició en llocs accessibles per a la ciutadania.