TMB adapta l’oferta de servei i demana que només es faci servir el metro i el bus quan sigui imprescindible

13 d’abril del 2020
Es recomana als usuaris que mantinguin la distància i extremin la higiene al transport públic

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recorda a la ciutadania que a partir del pròxim dia laborable, dimarts 14 d’abril, tot i la finalització de les restriccions excepcionals que han estat vigents des del 30 de març, continua l’estat d’alarma decretat pel Govern i que, per tant, cal mantenir una mobilitat tan baixa com sigui possible. Per tant, demana que els serveis de metro i autobusos només es facin servir per als desplaçaments imprescindibles.

L’ús del transport públic està especialment desaconsellat per a les persones que pertanyen a grups de risc. Les persones diagnosticades o amb símptomes de Covid-19 han de respectar l’aïllament i no desplaçar-se.

Adequació de la capacitat
Demà, 14 d’abril, entrarà en vigor una nova oferta de servei a les xarxes de metro i autobusos de TMB per adequar-ne la capacitat i donar un millor servei a les persones que s’han de desplaçar per motius imprescindibles. Així, la xarxa de metro donarà la màxima oferta disponible i posarà en circulació el 60% dels trens, amb pics de fins al 75% en les franges i línies de més demanda. A la xarxa d’autobusos el servei arribarà fins al 50% d’un laborable.

En les actuals circumstàncies, aquesta oferta representa un esforç molt important per a les operacions de Metro i Bus, així com per als seus servies de manteniment. La setmana passada, l’oferta mitjana del metro va ser del 58% en relació al que seria un dia normal i la de bus d’un 38%. La reducció dels desplaçaments es va situar per sobre del 91% al metro i del 93% al bus.

El Cos de Mossos d’Esquadra i la Guardia Urbana, en col·laboració amb els serveis de seguretat de TMB, realitzaran un ampli desplegament per controlar el passatge i vetllar pel compliment de les ordres del decret d’alarma, així com per regular els fluxos d’usuaris.

TMB continuarà fent servir de manera intensiva tots els seus canals de difusió, tant a través de la megafonia d’estacions com de les xarxes socials, panels d’informació, etc. per informar de les condicions d’utilització dels transports, recordar les mesures de seguretat i en general l’obligació de reduir la mobilitat.

Recordem que es manté fins a nova indicació l’horari especial del servei de metro de TMB, de 5 del matí a 12 de la nit, que és fix per a tots els dies de la setmana, sense distinció de divendres, dissabtes i vigílies de festiu.

Protecció de la salut
També continuen vigents les mesures de protecció de la salut dels usuaris i treballadors implantades fins ara, entre les quals destaquen:
· La suspensió de la venda de bitllets als autobusos, els bescanvis i l’atenció presencial en general.
· La implantació de separacions físiques als vehicles entre passatge i conductors o motoristes.
· La neteja i desinfecció diària amb aigua, detergent i lleixiu o altres productes equivalents en els espais d’ús col·lectiu de la xarxa de metro, desinfecció de l’interior dels autobusos amb ozó.
· La implantació de torns rotatoris del personal d’operacions i d’altres àmbit vinculats a la prestació del servei de metro i bus com a mesura preventiva.
· El confinament dels empleats pertanyents a grups de risc com ara els que tenen historial de malalties cardíaques o respiratòries, entre d’altres, les dones embarassades i les lactants.
· L’habilitació d’eines de teletreball per a més de 1.000 empleats.
· La difusió interna i externa de pautes de prevenció i d’higiene per evitar contagis.

Distribució de mascaretes a la plantilla
Pel que fa a l’ús de mascaretes higièniques, que les autoritats estan recomanant per a les situacions en què no es pugui mantenir la distància de seguretat, TMB les ha distribuït als seus treballadors de manteniment de sistemes de circulació, energia, infraestructura, material mòbil i operacions de Metro, així com als col·lectius de manteniment, material mòbil, infraestructures, oficines de centre, explotació i conducció de Bus, que són la gran majoria.

De fet, el 5 de febrer, quan no estaven recomanades per a persones sanes, l’empresa ja va oferir mascaretes als empleats que les sol·licitessin. A finals de març van distribuir-se kits d’emergència per a intervencions urgents, que contenien mascaretes, guants i desinfectant. Més recentment, fa una setmana, una partida de mascaretes, aconseguida gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació, va ser assignada a les persones que realitzen la seva activitat en entorns on resulta complicat mantenir les distàncies de seguretat i a tots els empleats que ho van demanar. Actualment s’està distribuït una nova mascareta sanitària procedent d’una partida adquirida per l’ATM a tot el personal vinculat al servei.

La situació sanitària del personal de TMB reflecteix l’esforç de protecció de la plantilla des de l’inici de la pandèmia. Dels 8.200 integrants de la plantilla, actualment només hi ha 5 persones hospitalitzades per Covid-19. Uns altres 50 empleats ja han estat donats d’alta hospitalària en haver superat la malaltia. Hi ha 396 persones més que han finalitzat la quarantena i no tenen símptomes, per la qual cosa s’han pogut reincorporar a la feina.

TMB va aplicar des de l’inici un conjunt de mesures de prevenció com la implantació d’un sistema de torns de rotació, el confinament de tot el personal de risc i l’aïllament de tothom que hagués mantingut qualsevol contacte amb una persona contagiada del seu entorn. L’equip sanitari de TMB, compost per 16 professionals, ha habilitat un servei telefònic d’atenció mèdica i psicològica que està disponible tots els dies per a les consultes dels empleats.

Distribució de mascaretes a la ciutadania
Aquest dimarts es començaran a distribuir mascaretes entre les persones que hagin de desplaçar-se a treballar utilitzant el transport públic col·lectiu. Aquesta mesura s’emmarca en les prioritats i recomanacions marcades pel Ministeri de Sanitat. El Govern d’Espanya ha lliurat a Catalunya una partida d’1,7 milions d’unitats, de les quals 1,2 milions estan destinades a la província de Barcelona.

Recomanacions per als usuaris
· Per a aquells que s’han de desplaçar inajornablement i no poden fer-ho a peu o amb mitjans propis, es recomana:
· Portar mascareta, tant dins dels vehicles com a les estacions, parades i passadissos. També són recomanables els guants.
· Procurar mantenir una distància de seguretat amb els altres usuaris del transport públic.
· Fer una cua ordenada i pacient en els passos d’entrada i de sortida de les estacions de metro.
· A les parades d’autobús, fer una cua ordenada deixant l’espai de seguretat entre usuaris, sense ocupar tota la vorera.
· Deixar espai a l’usuari precedent en el moment de validar.
· Als passadissos de les estacions, circular per la dreta i deixar espai amb els usuaris que circulen en sentit contrari.
· A les escales mecàniques i a les cintes transportadores, mantenir una sola fila, sense avançar els que estiguin davant.
· No omplir els ascensors.
· A l’andana esperant l’arribada del tren, distribuir-se en tota la longitud per mantenir la màxima separació amb la resta d’usuaris.
· A l’interior del tren, distribuir-se en tota la longitud del vehicle, mantenint la distància de seguretat amb d’altres usuaris. Procurar no seure davant d’una altra persona, no ocupar el passadís entre seients per facilitar els desplaçaments i deixar lliure l’accés a les cabines dels empleats.
· En els autobusos, respectar la distància de seguretat, no seure en els seients confrontats amb altres usuaris si estan ocupats i, en la mesura que sigui possible, seure en fileres diferents a les d’altres usuaris. Si s’assoleix l’ocupació màxima indicada a la porta, esperar el següent.
· A la sortida del transport públic, rentar-se bé les mans amb aigua i sabó o amb un gel hidroalcohòlic de seguida que es pugui.

Finalment, TMB adverteix els usuaris que hauran de preveure un temps més llarg de l’habitual per fer els desplaçaments en transport públic, ja que poden trobar-se amb limitacions d’accés i controls de seguretat.