Suspensió temporal del pagament a les xarxes de metro i autobusos de TMB del 2 al 9 d’abril

31 de març del 2020
De manera temporal, els usuaris que es desplacen per atendre activitats essencials hauran de continuar validant el bitllet però no se’ls descomptarà el viatge

Les tarifes del sistema integrat de transport de l’àrea de Barcelona queden en suspens a partir de dijous, 2 d’abril, per decisió de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) en reconeixement de l’esforç particular de les persones que es desplacen per prestar serveis essencials per al sosteniment de la societat en aquests moments de crisi sanitària. La suspensió s’allargarà mentre sigui vigent el decret governamental que restringeix la mobilitat laboral, per tant, fins al 9 d’abril.

Això vol dir que, a partir de dijous i de manera temporal, les persones que hagin de desplaçar-se obligatòriament podran viatjar a les xarxes de metro i autobusos de TMB sense abonar la tarifa. Sí que hauran de validar el bitllet o abonament a l’entrada de les estacions de metro, perquè s’obri la porta lliscant o el torniquet de la línia de peatge, però la validadora no descomptarà cap viatge. També als autobusos caldrà validar.

En aquest període de suspensió, es podrà accedir a les estacions de metro i als autobusos amb qualsevol bitllet o abonament, fins i tot encara que s’hagi exhaurit.

L’acord de l’ATM especifica que la suspensió del pagament està condicionada al fet que es mantingui el baix nivell d’ocupació dels transports públics i per tant es respecti la distància de seguretat entre els viatgers.

Mesures de protecció de la salut
D’altra banda, continuaran vigents les mesures de protecció de la salut dels usuaris i treballadors implantades fins ara. Així, als autobusos de TMB els conductors no fan atenció als usuaris, l’accés als vehicles és per la segona porta, en comptes de la primera, que es manté tancada en tot el recorregut, i s’ha separat l’espai del passatge i el del conductor.

A la xarxa de metro també es mantenen les mesures per evitar el contacte entre empleats i usuaris. Així, s’ha establert que els agents destinats a estacions no facin atenció directa i en els trens d’algunes sèries s’han bloquejat les portes més pròximes a la cabina i s’ha separat físicament l’espai per on entra i surt el conductor. En els trens on és possible, l’obertura de portes s’acciona de manera centralitzada en cada estació.

Igualment, continuen tancats els Punts d’atenció situats a la xarxa de metro, de manera que els serveis d’informació i d’atenció al client es presten únicament a través dels intèrfons de les andanes i els vestíbuls, per telèfon, al web, l’app i les xarxes socials.

Baix nivell d’utilització del transport públic
Després de les mesures de restricció de la mobilitat aprovades diumenge pel Govern central, l’afluència d’usuaris dels serveis de transport s’ha reduït encara més. Ahir dilluns les validacions a la xarxa de metro van baixar un 91,5% i als autobusos un 94%, sempre respecte d’un dia normal equivalent.

TMB continua recordant a tots els ciutadans l’obligació de no moure’s de casa i no desplaçar-se en transport col·lectiu durant l’estat d’alarma si no és per raons d’estricta necessitat.

Incidència del Covid-19 en la plantilla
Quant a la situació sanitària del personal de TMB, dels 29 casos confirmats de coronavirus, 15 ja han estat donats d’alta hospitalària en haver superat la malaltia. Hi ha 126 persones més que han finalitzat la quarantena i no tenen simptomatologies, per la qual cosa s’han pogut reincorporar a la feina. Les persones en quarantena amb simptomatologia o com a contactes pròxims són 689, el 8,35% de la plantilla.

A més, un 12,68% del personal s’està al seu domicili pel fet ser considerat grup de risc, com ara les persones que tenen historial de malalties cardíaques o respiratòries, entre d’altres, les dones embarassades i les lactants. Finalment, un 19,71% està en situació de baixa per diverses afeccions.