La reducció de la demanda a les línies d’FGC es manté per sobre del 90%

· Aquesta setmana la mitjana diària de validacions ha sigut de 23.700, xifra fins i tot inferior a la de les setmanes prèvies a la restricció de la mobilitat als serveis no essencials
· L’ocupació dels trens ha estat en tot moment per sota d’un terç de la capacitat total, complint així amb les indicacions de les autoritats per tal de poder mantenir la distància de seguretat entre les persones usuàries
· El servei d’aquest cap de setmana serà el mateix que el del cap de setmana passat

17/04/2020. Aquesta setmana, coincidint amb l’aixecament de les restriccions de mobilitat en què només es permetia l’activitat dels sectors essencials, el servei d’FGC ha mantingut la tendència a la baixa en el número de viatgers d’un dia laborable, amb una mitjana diària de 23.700 validacions, un 93% menys que les validacions de la mateixa setmana de l’any 2019. Aquesta xifra és fins i tot inferior a la de les setmanes prèvies a aquesta restricció. D’aquesta manera, la tornada de molts treballadors a la feina s’ha produït sense aglomeracions a la xarxa d’FGC, que ha pogut garantir en tot moment que els trens no estiguessin ocupats més d’un terç de la seva capacitat, tal i com s’indica a la resolució del Govern del 13 de març per la qual s’adopten mesures complementàries per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2.

Si mirem el comportament de la demanda aquesta setmana respecte a les anteriors, s’observa un descens de validacions d’un 29,4% respecte la setmana del 16 de març i d’un 2,6% respecte a la setmana del 23 de març. Comparat amb les dues setmanes de restricció de la mobilitat laboral, hi ha hagut un augment de l’entorn del 42%.

Pel que fa a l’ocupació dels trens, l’oferta actual ha permès que en tot moment s’hagi situat per sota del 33% que indiquen les autoritats per tal de poder garantir la distància mínima entre persones. La màxima ocupació a la línia Barcelona-Vallès aquesta setmana ha sigut del 23%, i a la línia Llobregat-Anoia, del 14%, i sempre durant la primera franja de l’hora punta del matí, que aquests dies s’ha desplaçat lleugerament cap a les 6.30h, una hora abans que la tendència anterior a l’inici de l’episodi.

Els trens d’FGC han circulat aquesta setmana amb un servei adaptat d’acord a la demanda esperada amb la tornada a la mobilitat dels secors no essencials i seguint les indicacions rebudes per part del Govern i de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona. Així, l’oferta a FGC és actualment del 60% del servei habitual en dia feiner durant les hores punta (de 6h a 9h) i del 40% la resta de la jornada.

Pel que fa al cap de setmana, a la línia Barcelona-Vallès circularà 1 tren/hora-sentit a les línies S1, S2 i L6, i 4 trens/hora-sentit a la línia L7 entre Gràcia i Av. Tibidabo. La línia L12 (Reina Elisenda) no circula. A la línia Llobregat-Anoia circularan 1 tren/hora-sentit a la línia R5 (Manresa), 1 tren/hora-sentit a la línia R6 (Igualada), 1 tren/hora-sentit a la línia S4 (Olesa de Montserrat), 1 tren/hora-sentit a la línia S3 (Can Ros) i 2 trens/hora-sentit a la línia L8 (Pl. Espanya-Molí Nou Ciutat Cooperativa). Els trens amb més demanda circulen amb composició doble i passen de tres a sis cotxes.

Els horaris concrets es poden consultar a les vitrines informatives de les estacions, al web fgc.cat, a l’app d’FGC o trucant al telèfon d’informació 012.

Mesures higièniques per prevenir la propagació del virus
Continuen vigents les mesures higièniques que FGC ha anat prenent des de l’inici d’aquest episodi, seguint allò establert en el seu Pla de contingència per minimitzar el risc d’infecció entre les persones usuàries i el personal de la companyia.

Entre aquestes mesures en destaquen la neteja a fons amb productes desinfectants i virucides en tots els espais de les estacions en què hi pot haver moviment de clients i poden tocar el mobiliari de l’estació, així com la desinfecció diària de tots els elements de l’interior dels trens i del mobiliari de les estacions.

Pel que fa a l’accés als trens i a les estacions, els i les maquinistes obren i tanquen totes les portes dels trens automàticament, els ascensors s’operen a distància de forma centralitzada activant-se des del Centre de Control d’FGC, i les portes no automàtiques de les estacions es mantenen obertes per minimitzar la seva manipulació.

Totes aquestes mesures es poden consultar a fgc.cat/mesures-excepcionals/, l’espai del web d’FGC amb tota la informació relacionada amb l’adaptació del servei de Ferrocarrils a l’emergència sanitària.

Recomanacions per als usuaris
Per a aquelles persones que s’han de desplaçar en transport públic, FGC recomana:
· Evitar utilitzar el transport públic si les persones usuàries es troben malament o pertanyen a un grup de risc. En cap cas, no viatjar si s’ha estat diagnosticat amb coronavirus o si es té algun símptoma compatible amb la malaltia.
· Si es pot, treballar i fer gestions a distància i evitar les hores punta.
· Preveure un temps més llarg de l’habitual per a fer els desplaçaments en transport públic ja que hi poden haver limitacions d’accés i controls de seguretat.
· Portar mascareta mentre s’utilitzi el transport públic, tant dins dels vehicles com a les estacions, parades i passadissos. També són recomanables els guants.
· Procurar mantenir una distància de seguretat amb les altres persones usuàries.
· Fer una cua ordenada i pacient en els passos d’entrada i de sortida de les estacions.
· Deixar espai a l’usuari que us precedeix quan es validi el títol.
· A les estacions, circular per la dreta dels passadissos i deixant espai amb els usuaris que circulen en sentit contrari.
· A les escales mecàniques, mantenir una sola fila, sense avançar els que estiguin davant.
· Limitar l’ús dels ascensors com a màxim a dues persones per viatge.
· A les andanes, deixar un espai ampli davant les portes i permetre que els usuaris que surten ho puguin fer amb comoditat. Entrar sense aglomerar-se.
· Mentre s’espera a l’andana l’arribada del tren, distribuir-se en tota la seva longitud per a mantenir la màxima separació amb la resta de persones.
· A l’interior del tren, distribuir-se també en tota la longitud del vehicle, mantenint la distància de seguretat amb d’altres usuaris. Procurar no seure davant d’una altra persona, no ocupar el passadís entre seients per a facilitar els desplaçaments i deixar lliure l’accés a les cabines dels maquinistes.
· En sortir del transport públic, rentar-se bé les mans amb aigua i sabó o amb un gel hidroalcohòlic.