FGC adapta el seu servei ferroviari d’acord amb els nous requeriments de demanda

31/03/2020
· La línia Barcelona-Vallès oferirà a partir de demà dimecres, 1 d’abril, un servei adaptat a la mobilitat existent, complint els requeriments de demanda i espai
· La línia Llobregat-Anoia manté des d’ahir les freqüències de cap de setmana amb trens de doble composició per oferir més espai i amb reforços puntuals per garantir que l’ocupació del tren serà inferior al terç requerit
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) adapta la seva oferta a les línies metropolitanes per fer front als requeriments del Govern en la lluita contra el coronavirus. D’aquesta manera, l’empresa adequa l’oferta d’acord a la demanda, que ha caigut en un estabilitzat 90%, i a les indicacions rebudes per part del Govern i de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona.

Així, a partir de demà, 1 d’abril, la línia Barcelona-Vallès ajustarà les seves freqüències a la davallada de demanda, tenint en compte les hores punta i les hores vall. Per tant, el servei en aquesta línia serà el següent:

Barcelona-Vallès (a partir de l’1 d’abril)
Circulacions en hora punta (de 6 h a 9 h i de 14 h a 16 h):
· 2 trens/hora a la línia S1 (Terrassa)
· 2 trens/hora a la línia S2 (Sabadell)
· 1 tren/hora a la línia S5 (St. Cugat-Pl. Catalunya)
· 4 trens/hora a la línia L7 (llançadora Gràcia-Av. Tibidabo)
Circulacions a la resta d’hores:
· 1 tren/hora a la línia S1 (Terrassa)
· 1 tren/hora a la línia S2 (Sabadell)
· 1 tren/hora a la línia L6 (Sarrià-Pl. Catalunya)
· 4 trens/hora a la línia L7 (llançadora Gràcia-Av. Tibidabo)
Tots els trens s’aturen a totes les estacions i la línia L12 (Reina Elisenda) no circula.

Pel que fa a la línia Llobregat-Anoia, manté des d’ahir dilluns les seves freqüències de cap de setmana amb trens suplementaris de reforç en les hores punta. D’aquesta manera es garanteix que l’ocupació no superarà en cap cas a 1/3 del total requerit. Per tant, aquestes són les freqüències de manera ja permanent a la línia:

Llobregat-Anoia
· 1 tren/hora a la línia R5 (Manresa)
· 1 tren/hora a la línia R6 (des de i a La Pobla de Claramunt)
· 1 tren/hora a la línia L8 (Pl. Espanya-Molí Nou Ciutat Cooperativa)
Els trens circulen amb composició doble (sis cotxes).

El servei finalitzarà a les 23.00 h a ambdues línies.

Tot i aquestes modificacions, FGC desaconsella viatjar excepte per raons inajornables i, per aquest motiu, recomana als clients que es vegin obligats a desplaçar-se que s’informin sobre les possibles afectacions al servei a través dels missatges de megafonia d’estacions i d’interior de tren, que consultin les vitrines informatives, el web www.fgc.cat, l’app d’FGC, el tuiter @FGC o que truquin al telèfon d’informació 012.

Caiguda de la demanda
Pel que fa al comportament de la demanda al servei d’FGC, des de la setmana passada l’evolució ha sigut clarament a la baixa (demanda a les 9 h):

Dia Viatges Percentatge decrement
23 de març 8.978 -89,4%
24 de març 8.406 -90,2%
25 de març 8.051 -90,5%
26 de març 7.775 -90,8%
27 de març 7.825 -90,4%
28 de març 3.130 -80,0%
29 de març 1.693 -80,2%
30 de març 5.589 -93,2%
31 de març 5.286 -93,7%

Respecte a la resta de serveis, les estacions d’esquí així com el Cremallera de Montserrat i el Cremallera de Núria romanen tancats.

Increment de les mesures higièniques
A més, en el marc de la resposta de la pandèmia de la SARS-CoV-2 a Catalunya, FGC ha realitzat un seguit de mesures de caire informatiu i organitzatiu dirigides als clients i al conjunt del personal amb l’objectiu de minimitzar el risc d’infecció i assegurar alhora la prestació del servei, preveient l’evolució de la situació.

En aquest sentit, FGC ha elaborat un Pla de contingència i ja des de l’inici de l’episodi ha activat diverses mesures higièniques, seguint els protocols sanitaris, per evitar tant com sigui possible els contagis.

Per tal de minimitzar el risc d’infecció pel coronavirus i evitar el risc de contagi entre les persones usuàries, Ferrocarrils ha modificat el mode de funcionament de tots els ascensors de les seves estacions: s’operen a distància de forma centralitzada i s’activen des del Centre de Control d’FGC. Amb aquesta mesura s’aconsegueix que les persones que necessitin fer servir els ascensors no premin els botons per a sol·licitar-los. El que han de fer és contactar amb el Centre de Control trucant al telèfon gratuït 900901515 o mitjançant l’intèrfon dels Punts d’Ajuda que hi ha a les estacions. Pet tal de garantir la distància de seguretat recomanable, també s’ha limitat l’accés als ascensors a un màxim de dues persones.

Aquesta mesura està en la línia de la resta de mesures higièniques que FGC des de l’inici de l’episodi ha anat prenent, seguint allò establert en el seu Pla de contingència, per minimitzar el risc d’infecció entre els clients. Entre d’altres:
– S’ha intensificat la neteja i la higiene diària de les instal·lacions.
– Es desinfecten diàriament barres, agafadors, botoneres, tauletes, mampares, endolls i marcs de finestres de l’interior dels trens a totes les línies.
– Les màquines de venda de bitllets, els punts d’informació, les botoneres dels ascensors i els passamans de totes les estacions es netegen freqüentment.
– Els i les maquinistes obren i tanquen totes les portes dels trens automàticament perquè el passatge no hagi de tocar les botoneres de portes.
– Les portes no automàtiques de les estacions es mantenen obertes per minimitzar la seva manipulació.
– S’han tancat al públic els Centres d’Atenció al Client, l’Oficina de confecció de carnets de pensionista i l’atenció es fa via telefònica.

A més d’aquestes mesures, FGC també comunica als seus clients, mitjançant diversos canals, que cal tenir en compte altres mesures d’autoprotecció com ara rentar-se les mans sovint; evitar el contacte proper (de menys de dos metres) amb persones amb afeccions respiratòries i no compartir-hi pertinences personals; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida, entre altres.

En l’aplicació de totes les mesures, FGC actua en tot moment atenent a allò que dictaminen el Govern i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona.

Quant a la situació sanitària del personal, 5 persones han donat positiu per coronavirus, 85 estan confinats, 59 es troben a casa per ser considerar-se grup de risc (persones que pateixin malalties cròniques o diverses malalties o bé tingui un estat immunodeprimit) i la resta estan treballant des de casa. El servei mèdic d’FGC fa un seguiment continu de l’estat dels treballadors i treballadores.