El transport públic incrementa l’oferta a partir del 14 d’abril davant la finalització de les restriccions excepcionals de mobilitat

09/04/2020
· La restricció excepcional de mobilitat dels sectors no essencials finalitza, i es preveu que l’ocupació al transport públic pugui augmentar la setmana vinent
· A l’àrea de Barcelona l’oferta de la majoria de modes de transport, tant ferroviaris com per carretera, oscil·larà entre el 40 i el 65%, amb reforç durant les hores punta i les línies més concorregudes que pot arribar al 70%
· En l’àmbit territorial no adscrit a l’ATM de Barcelona, l’oferta de transport públic interurbà –ferroviari i per carretera– incrementarà la seva oferta fins al 60%

Davant la finalització del Reial Decret Llei 10/2020 del Govern de l’Estat, que acaba amb les restriccions de mobilitat en què només es permetia l’activitat dels sectors essencials, i que per tant, a partir de demà permetrà la mobilitat d’altres sectors econòmics, el transport públic adequarà la seva oferta al previsible creixement de la demanda.

Així, el transport públic de l’àrea de Barcelona recuperarà part de la seva oferta habitual a partir del proper 14 d’abril, dimarts, un cop finalitzada la Setmana Santa. La restricció excepcional de la mobilitat haurà finalitzat, i davant una major afluència al transport públic i, sempre amb l’objectiu de mantenir les mesures de seguretat i de distància entre el passatge, els operadors, en coordinació amb l’ATM de Barcelona, es disposen a tenir una oferta d’entre el 40 i el 65% del valor habitual en dia feiner a partir del proper dimarts, amb reforç que pot arribar al 70% durant les hores punta i a les línies més concorregudes.

El nivell de servei variarà segons els operadors, els horaris i les línies, però en global serà una oferta entorn al 50-60%, un augment en comparació amb les dues darreres setmanes, quan l’oferta ha oscil·lat entre el 33 i el 50%. En general, els grans operadors ferroviaris, TMB, FGC, TRAM i Rodalies, oferiran un 60% del servei, de mitjana, i reforçaran les hores punta i les línies més critiques, que superaran el 65% de l’oferta en alguns franges de la jornada. En l’àmbit dels autobusos, TMB oferirà un 45% del servei habitual i les línies de gestió indirecta d’AMB, les interurbanes de la Generalitat i les urbanes de l’AMTU funcionaran amb un 50-65% de les seves expedicions.

En tot cas, la nova proposta d’augment d’oferta es planteja en la línia de respectar el terç màxim d’ocupació dels vehicles i combois, que es va decretar el 13 de març com a mesura de seguretat i distància del passatge. Segueix vigent la indicació que en estat d’alarma cal evitar els desplaçaments que no siguin per motius inajornables.

Aquest pont de Setmana Santa, des de divendres 10 fins dilluns 13, la xarxa oferirà el servei equivalent als dos darrers caps de setmana: una oferta diürna d’entre el 33 i el 60% i la meitat del servei dels busos nocturns. D’altra banda, Metro, FGC i TRAM finalitzaran el servei la mitjanit de divendres i dissabte. Els operadors informen els seus serveis a través dels seus canals habituals.

El reforç del transport públic es fa per a poder atendre els desplaçaments autoritzats. Per tant, s’insisteix en la necessitat d’evitar els desplaçaments per motius diferents, que augmentarien l’ocupació i posarien en risc les distàncies de seguretat sanitària. En qualsevol cas, els Mossos d’Esquadra i les policies locals continuaran fent controls per a identificar persones que es desplacin sense estar emparats per la normativa vigent.

Oferta del 60% a la resta del territori
Pel que fa a l’àmbit territorial no adscrit a l’ATM de Barcelona, l’oferta de transport públic interurbà –ferroviari i per carretera– incrementarà la seva oferta fins al 60% a partir de dimarts vinent, 14 d’abril, amb l’objectiu que les persones que han de desplaçar-se obligatòriament, ho puguin fer amb una ocupació màxima d’un terç de la capacitat màxima dels vehicles. En les últimes setmanes, l’oferta s’ha anat adaptant a les necessitats de cada moment, fins assolir una oferta que en la majoria dels casos no ha superat el 50%.

Atès que l’oferta es continuarà adaptant a la situació, es recomana a les persones usuàries que consultin els canals d’informació de cada operadora de transport, per a conèixer l’oferta concreta diària.