TMB. Els serveis de metro i autobusos es reduiran el cap de setmana

20 de març del 2020
Els viatges a les xarxes de TMB han disminuït fins a l’11% arran de l’estat d’alarma per prevenir contagis
· A partir d’avui entra en vigor una nova oferta de cap de setmana a les xarxes de metro i autobusos de TMB, que s’adapten a les restriccions previstes arran de la situació d’emergència sanitària per coronavirus. Així, a la xarxa de metro els dissabtes i diumenges es mantindrà en circulació el 65% de l’oferta, amb variacions entre el 55% i el 75%, segons la franja. Per tant els intervals entre trens seran d’entre 10 i 14 minuts segons les línies.
· L’oferta a la xarxa d’autobusos serà equivalent a un 40% de la que hi hauria en un cap de setmana normal d’hivern, amb freqüències que oscil·laran entre els 20 i els 40 minuts. Les persones que necessitin utilitzar aquest servei de forma imprescindible poden planificar l’horari del seu desplaçament a través de les aplicacions de TMB.

Aquestes mesures s’ha adoptat d’acord amb el criteri de l’Autoritat del Transport Metropolità en el marc del seguiment dels efectes de l’emergència sanitària per Covid-19 i pretén adaptar l’oferta de transport públic a la consigna general de confinament, la baixada de mobilitat i la necessitat de preservar la salut dels usuaris i treballadors.

Horari fix de 5 del matí a 12 de la nit
A més, avui entra en vigor un horari especial del servei de metro de TMB, que serà fix per a tots els dies de la setmana, sense distinció de divendres, dissabtes i vigílies de festiu, i que es mantindrà fins a nova indicació: els trens circularan cada dia de 5 del matí a 12 de la nit.

Això suposa deixar de donar servei els divendres des de la mitjanit a les 2 de la matinada i suspendre els serveis continuats dels dissabtes i diumenges. El cap de setmana passat, arran de la declaració de l’estat d’alarma, ja no hi va haver non-stop de metro.

Es manté només un 11% del passatge
Les mesures de restricció de la mobilitat aplicades fins ara han motivat una reducció dràstica dels viatges amb els transports de TMB, que s’ha anat accentuant al llarg de la setmana fins arribar al 87,3% a la xarxa de metro i al 91,5% a la xarxa d’autobusos, tal com es pot apreciar a la taula. Això vol dir que al finalitzar la setmana laboral només s’estan fent un 11% dels 2,2 milions de validacions que se solien fer cada dia feiner abans de la crisi.

L’afluència més alta de passatgers s’ha produït durant les hores puntes del matí a la xarxa de metro, tot i que conforme ha avançat la setmana s’ha anat reduint el nombre de passatgers. Avui, per exemple es registrava una disminució de la demanda del 62% fins a les 7 del matí i del 77% a les 8 h.

Algunes de les estacions de metro que han tingut una disminució significativa de passatge son: Catalunya (-94%), Passeig de Gràcia (-93%), Universitat, Sagrada Família i Espanya (totes -92%), segons les dades acumulades del dia d’ahir.

Pel que fa a l’oferta, durant aquesta última setmana la xarxa de metro ha mantingut en circulació el 75% dels trens en les hores punta i el 66% a la resta de franges, mentre que el servei d’autobús ha estat funcionant al 55% de la seva capacitat. Amb aquesta planificació es compleix amb els criteris de limitació de l’ocupació del sistema de transport col·lectiu.