FGC treballa perquè la pròxima dècada el nombre de dones a l’empresa arribi al 50%

07/03/2020
· Actualment la plantilla de dones a la companyia és del 30% i l’increment des del 2000 ha estat del 111%, destaca el president de Ferrocarrils, Ricard Font
· Font i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Ramon, assisteixen a la pintada d’un mural a l’estació de Pl. Catalunya, en el marc de la campanya d’FGC ‘Tolerància Zero’ per posar de relleu comportaments que encara que no ho semblin són assetjament

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) treballa perquè el nombre de dones a la plantilla de l’empresa arribi al 50% la pròxima dècada. Així ho ha explicat el president d’FGC, Ricard Font, avui a l’estació de Pl. Catalunya, on la companyia ha organitzat una acció emmarcada en la campanya Tolerància Zero amb la qual es vol posar de relleu comportaments que encara que no ho semblin són assetjament. També hi ha assistit la directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Ramon. L’acció consisteix en la pintada de tres murals per part de tres il·lustradors per denunciar les següents situacions: contacte físic innecessari, mirades inadequades i comentaris sexistes. Avui a Pl. Catalunya, la il·lustradora Cristina Daura ha pintat el seu mural i demà ho faran Amaia Arrazola a l’estació de Pl. Espanya i Ivan Bravo a la de Balaguer.

Font ha destacat que en aquests moments FGC és una de les companyies ferroviàries amb més nombre de dones en la seva plantilla. “Però no ens volem quedar només amb això i hem de participar en eliminar qualsevol tipus de violència masclista a les nostres instal·lacions”, ha dit. En aquest sentit, Font ha posat en valor l’app d’FGC, que des de l’any passat permet denunciar comportaments sexistes. A nivell intern, FGC també potencia la formació per detectar comportaments inadequats. Per això, ha manifestat Font, “més de 900 persones han fet cursos per reconèixer situacions d’assetjament i també, en col·laboració amb el Departament d’Interior, per saber actuar-hi quan es produeixen”.

A més, en col·laboració amb els ajuntaments, s’estan desenvolupant itineraris segurs per a les dones. “Més enllà de la pedagogia realitzem accions”, ha apuntat Font. Per la seva banda, Ramon ha posat de manifest que iniciatives “com les que hem fet avui amb FGC ajuden a visibilitzar situacions masclistes”.

FGC també està canviant els pictogrames dels seients reservats per uns més inclusius per trencar estereotips de gènere. Així, en comptes d’una dona amb un nadó ara és un home i en compte d’un home amb crosses ara hi surt una dona amb un braç enguixat.