Renfe. Pla alternatiu de transport per les afectacions ferroviàries a la R3, R4 i R12 a causa de les obres dels túnels de Glòries

» Des del 21 de desembre i fins el 5 de gener, a causa de les obres de construcció dels túnels viaris de la plaça de les Glòries, el servei ferroviari de les línies R3, R4 i R12 de Rodalies de Catalunya estarà interromput entre les estacions d’Arc de Triomf i Sant Andreu Arenal
» Per minimitzar les afectacions als usuaris l’Ajuntament de Barcelona conjuntament amb Renfe i TMB han treballat un pla alternatiu de transport a partir del qual es reforçarà el servei de la L1 de metro, s’habilitarà un autobús complementari de reforç i s’informarà de les alternatives dels viatgers en origen
» Amb l’objectiu d’oferir la millor atenció als ciutadans, els serveis d’informació, atenció al client i seguretat a les estacions de Renfe i Metro es reforçaran amb més de 100 persones

Entre el 21 de desembre i el 5 de gener s’han de realitzar treballs de reforç a l’interior del túnel d’ADIF per on circulen les línies R3, R4 i R12 de Rodalies. Atès el volum de viatgers que es desplacen diàriament en aquest mitjà ferroviari, l’Ajuntament de Barcelona ha establert conjuntament amb Renfe i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) un pla alternatiu de transport per tal de minimitzar les afectacions sobre els usuaris d’aquest servei.

Pla alternatiu de transport
Restriccions al servei ferroviari de Rodalies de Catalunya
A causa de les obres s’interromp la circulació ferroviària al tram comprès entre les estacions d’Arc de Triomf i Sant Andreu Arenal. L’estació La Sagrera Meridiana romandrà tancada. Per aquest motiu, entre el dissabte 21 de desembre i el diumenge 5 de gener es modificarà el servei de les línies R3, R4 i R12 de Rodalies de Catalunya. La resta de serveis de Rodalies de Catalunya prestaran el servei habitual.
Durant l’execució de les obres, és necessari establir la següent programació de serveis, que pretén facilitar la connexió dels serveis de Rodalies de Catalunya amb la resta de l’àrea metropolitana:

Les línies R3 (L’Hospitalet -Vic- Puigcerdà), – R4 Nord (Barcelona – Manresa), R12 (Barcelona – Lleida per Manresa), i R4 sud (Barcelona – Sant Vicenç de Calders per Vilafranca– ) tindran afectacions en el seu servei al restar interrompuda la circulació entre Sant Andreu Arenal i Arc de Triomf.

Els trens de les línies R3 i R4 nord iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a Sant Andreu Arenal. Per continuar el viatge els clients disposen de:
– Línia 1 de Metro (Estació de Fabra i Puig). Aquesta té aturades a Clot, Arc de Triomf i Catalunya, entre d’altres. En aquest període TMB reforçarà el seus servei amb 3 trens en hora punta, els dies laborables.
– Un servei d’autobús de reforç: Per a reforçar el servei alternatiu s’ha programat un servei de bus llançadora entre les estacions de Sant Andreu Arenal, La Sagrera (L1, L5, L9 Nord i L10 de Metro) i Clot Aragó (R1, R2, R4 sud de Rodalies i L1 i L2 de Metro) per l’Avinguda Meridiana. Aquest servei de reforç es prestarà diàriament entre les 06.00 i les 10.00 i de 16 a 20.00 hores amb busos articulats de TMB i una freqüència de 7-8 minuts.

Línia R4 sud (Sant Vicenç de Calders – Badalona): els trens de la línia R4 sud circularan amb normalitat fins a Arc de Triomf i continuaran desviats cap a Badalona (passant per Clot-Aragó) on iniciaran o finalitzaran el seu recorregut.

Els serveis de la línia R12 circularan desviats per Passeig de Gràcia, pel que no efectuaran parada a Plaça de Catalunya, Arc de Triomf, Sant Andreu Arenal i Torrebaró.

Durant el període d’obres i amb l’objectiu de facilitar i simplificar l’operació ferroviària que es durà a terme a Sant Andreu Arenal es modificaran els horaris dels trens de les línies R3 i R4.

Amb l’objectiu de facilitar la mobilitat dels viatgers, s’ha acordat que els títols de transport de Renfe, no integrats, seran vàlids per a accedir al Metro a les estacions de Rambla Just Oliveras, Sants Estació, Passeig de Gràcia, Catalunya, Arc de Triomf, Clot, Fabra i Puig, Sant Andreu, La Sagrera, i Cornellà Centre.

Informació i Atenció al Client
Per a atendre les necessitats d’informació dels viatgers, Renfe i TMB reforçaran els equips d’atenció al client i de seguretat a les estacions afectades amb més de 100 persones.

D’altra banda, es comptarà amb diferents suports d’informació:
125.000 fulletons a estacions d’origen amb alternatives de servei
Insercions premsa
575 cartells a estacions
Missatges a megafonia de trens i estacions
Màquines autovenda
Pantalles informatives de trens i estacions
Mupis digitals de les estacions de Barcelona Sants, Passeig de Gràcia i Plaça de Catalunya
@rodalies
Telèfons d’informació: 900 41 00 41 i 012
www.rodaliesdecatalunya.cat , www.renfe.com i apps de renfe i Rodalies de Catalunya

Per tal d’orientar i guiar al viatger s’instal·larà senyalització especial que marcaren les alternatives de transbordament a les següents estacions:
– Cornellà
– L’Hospitalet de Llobregat
– Barcelona Sants
– Barcelona Pl.Catalunya
– Barcelona Arc de Triomf
– Barcelona Clot-Aragó
– Barcelona La Sagrera-Meridiana
– Barcelona Sant Andreu Comtal
– Barcelona Torre Baró

Alhora, per facilitar la mobilitat dels viatgers a l’interior de l’estació de Sant Andreu Arenal, s’han dut a terme actuacions necessària per a facilitar el flux de viatgers en trànsit de la zona d’andanes a vestíbul especialitzant cada una d’elles en entrada o sortida de viatgers.

Obres del túnels viaris de la plaça de les Glòries
Les obres de construcció del túnels de Glòries avancen segons el previst. A la zona central de la plaça, el túnel viari passa per sota de tres infraestructures ferroviàries. Actualment ja s’ha passat per sota del túnel de la R2, s’està treballant en l’execució d’un reforç exterior del túnel de la L1 del metro i finalment, durant el període de Nadal, s’han de fer treballs a l’interior del túnel corresponent a les línies R3 i R4, que és la causa del tall.

Glories
Els treballs que s’han de realitzar consisteixen en la col·locació de 46 bigues de reforç en una longitud de 50 metres lineals del túnel ferroviari. Per fer aquests treballs és necessari treure la catenària i això obliga a la interrupció del servei que s’ha de dur a terme durant els propers dies.