L’edifici d’oficines corporatiu d’FGC obté el Distintiu de garantia de qualitat ambiental

· L’edifici del carrer dels Vergós, al barri de Sarrià de Barcelona, certifica el seu compromís ambiental amb el compliment de tots els criteris per minimitzar l’impacte sobre el medi
· En tot Catalunya, vuit edificis d’ús d’oficines disposen d’aquesta certificació

11/10/2019. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha concedit el Distintiu de garantia de qualitat ambiental a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) pel seu edifici d’oficines del carrer dels Vergós, al barri de Sarrià de Barcelona.

El Distintiu de garantia de qualitat ambiental és un sistema català d’etiquetatge ecològic que reconeix productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa.

Amb aquesta certificació, l’immoble d’FGC demostra el seu compromís ambiental complint tots els criteris referits a estalvi i l’eficiència energètica, especialment en l’àmbit de la il·luminació i la climatització, la gestió dels residus, la formació ambiental dels treballadors i també de comunicació i promoció.

Per al president d’FGC, Ricard Font, “aquest distintiu ens diu que a FGC estem fent les coses bé i que l’estratègia que seguim en la lluita contra el canvi climàtic i per la millora de la qualitat de l’aire amb l’Agenda ambiental 2019-2021 dóna els seus fruits. A Ferrocarrils volem ser una referència com a empresa pública que aposta no només pels valors ecològics sinó que a més és conseqüent i els porta a la pràctica de forma immediata. Amb aquestes accions reduïm considerablement el nostre impacte ambiental i contribuïm a implementar les pràctiques de l’economia circular”.

Concretament, el distintiu certifica, entre d’altres, que l’edifici d’oficines d’FGC no sobrepassa els nivells de soroll establerts per la normativa vigent; que compleix els requisits referents als cabals d’aigua de les regadores de dutxa, d’aixetes i de les cisternes de vàter; que el 100% dels electrodomèstics de l’edifici són de classe A d’eficiència energètica (els que consumeixen menys electricitat i tenen més estalvi energètic); que compleix els criteris referents a la il·luminació tant interior com exterior; i que té contractat un servei de manteniment preventiu.

En tot Catalunya, vuit edificis d’ús d’oficines disposen d’aquesta certificació.

Un edifici sostenible
L’edifici d’oficines d’FGC al barri de Sarrià es va inaugurar el desembre del 2008. A l’immoble, amb una superfície total de 7.887 m2, treballen actualment prop de 200 persones de les àrees de Presidència i Direcció General, Projectes, Turisme i Muntanya, Economicofinancera i Jurídica, Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Organització i Persones, Assessoria Jurídica, Planificació estratègica i prospectiva i Comunicació Corporativa.

L’edifici es va dissenyar tenint en compte els criteris de sostenibilitat ambiental, estalvi energètic i aprofitament dels recursos. D’una banda, incorpora un sistema que regula automàticament la il·luminació i la climatització de l’edifici d’acord amb les condicions externes. Així, aprofita al màxim els recursos naturals i minimitza la despesa elèctrica. A més, el disseny de la façana exterior té forma de cortina, que permet ventilar l’interior quan el vent és favorable i, a més, facilita l’entrada de llum natural. D’aquesta manera, l’immoble compta amb un sistema constructiu que potencia les característiques tèrmiques de l’edifici per tal d’estalviar energia.

L’Agenda ambiental 2019-2021 d’FGC
El distintiu que ha rebut l’edifici d’oficines d’FGC corrobora l’aposta clara de la companyia per posicionar-se com agent tractor del canvi del model energètic a Catalunya vers una energia verda. De fet, la sostenibilitat és un dels quatre eixos estratègics de la l’Agenda Estratègica 10/30 d’FGC, que fixa els reptes de la companyia per als propers anys i les accions per afrontar-los de manera eficient i sostenible per aconseguir els objectius de cara al 2030.

“En la transformació que està emprenen FGC” assenyala el president d’FGC “l’eix ambiental és el prioritari, el que marca la pauta en la transformació de la companyia. Les nostres accions contribueixen a que Catalunya compleixi amb els objectius que té establerts com a país i que tenen com a eixos la lluita contra el canvi climàtic, l’impuls a les energies netes i sostenibles, la conservació de la biodiversitat o l’economia circular a través de la producció i el consum responsable”.

En aquest sentit, l’estratègia de sostenibilitat es desenvolupa en l’Agenda ambiental d’FGC 2019-2021, un conjunt d’accions i objectius que evidencien el compromís ferm de la companyia contra el canvi climàtic. En aquest document, FGC es compromet a incorporar en la seva estratègia empresarial la preservació del medi ambient, eliminant o reduint els impactes negatius i les conseqüències no desitjades que pugui generar l’exercici de la seva activitat, així com treballar en l’àmbit de l’economia circular per tal de reduir i ser més eficients en l’ús de recursos, conservar la biodiversitat i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.

FGC continua treballant en altres dels seus edificis i tallers per anar introduint millores i poder-los certificar ambientalment. Actualment, les estacions de La Molina i Vall de Núria, el servei de cremallera de Montserrat i el Taller de Manteniment de Trens de Rubí compten amb la certificació ISO 14001 de gestió ambiental, una norma internacional que proporciona a les organitzacions un marc de referència per a protegir el medi i donar a les condicions ambientals canviants una resposta equilibrada en consonància amb les necessitats socioeconòmiques.