Destrosses a les instal·lacions de metro i autobusos per l’acció de grups violents durant la passada nit i matinada

19 d’octubre del 2019. Els danys al metro s’estimen en uns 130.000 euros, mentre que el cost de la reparació de les marquesines de bus puja a 84.000 euros

Com a conseqüència dels aldarulls registrats a la ciutat de Barcelona i de l’acció de grups violents durant el vespre i la nit d’ahir divendres, dia 18 d’octubre, diverses instal·lacions i equipaments de Metro i d’Autobusos van resultar afectats amb danys de consideració.

El cas més greu és el que ha tingut com a objecte una part del material mòbil de Metro. Així, i aprofitant els episodis de violència registrats aquesta nit, grups de grafiters han accedit il·legalment a les instal·lacions del suburbà i han vandalitzat un total de 24 trens amb pintades.

La seva presència s’ha detectat de matinada a la línia 10 Nord, però els agressors han pogut fugir després d’efectuar els grafitis als trens, la neteja dels quals s’estima que tindran un cost d’uns 115.000 euros.

Una altra d’aquestes accions violentes ha tingut lloc a l’estació d’Urquinaona de la línia 4, que va ser completament vandalitzada. Com a conseqüència, han quedat malmesos diferents equipaments de l’accés a l’estació, com ara la porta d’entrada i sortida, la banderola del carrer, així com tots els elements de senyalització i informació, inclosos els del vestíbul.

Entre el nombrós material danyat, cal destacar el trencament de 3 càmeres de videovigilància, la sostracció de 9 extintors, un d’ells també malmès i un altre que es va buidar a l’interior de l’estació. A més, tota la instal·lació va resultar afectada per pintades i molta brossa, que s’ha hagut de retirar i netejar. El cost de reparació dels danys en aquesta estació es calcula al voltant dels 15.000 euros.

Una altra estació de la xarxa suburbana que ha patit danys de consideració és la de Torre Baró de la línia 11 de metro, on les maquines de venda van ser ruixades amb líquid corrosiu.

Pel que fa a la resta d’instal·lacions de metro, no s’ha detectat cap més dany de consideració com els esmentats, tot i que TMB està realitzant actualment l’inventari complet d’aquests danys i d’altres de menors registrats a la totalitat d’estacions de la xarxa.

Afectacions als Autobusos
En el cas d’Autobusos, les principals destrosses s’han produït en els elements del mobiliari urbà de la ciutat, concretament a les marquesines i parades que utilitzen els vehicles de TMB per realitzar el servei.

Les afectacions més importants corresponen principalment a les parades de bus de la plaça Urquinaona i voltants. D’aquestes, 5 marquesines han quedat destrossades, amb vidres trencats i altres elements arrancats i fets malbé, i s’hauran de reposar íntegrament.

La zona del centre, en especial la de l’entorn de passeig de Gràcia, plaça Catalunya i ronda Universitat, també ha patit les conseqüències del vandalisme en parades i mobiliari urbà. Concretament, un total de 30 marquesines més han sofert danys consistents sobre tot en pintades i adhesius.

En total, el cost de reparació i restitució de les marquesines de bus ascendeix a uns 84.000 euros.

Quant als vehicles, la relació d’autobusos afectats per accions de vandalisme puja a un total de 12 autobusos amb danys de diferent consideració. D’aquests, 10 vehicles van patir pintades a les finestres, vidres davanters i retrovisors, un més va resultar amb les rodes punxades i un altre amb el retrovisor arrancat.

La majoria dels actes incívics en els vehicles són lleus i es van produir fora de l’entorn de les concentracions i manifestacions, donat que moltes línies es van desviar del seus recorreguts habituals i alguns cotxes van ser retirats del servei. En el cas concret de les punxades, aquestes van ser realitzades a la sortida del servei.