El Funicular de Vallvidrera reprèn el servei un cop renovat el seu sistema de control

28/08/2019
Dilluns 2 de setembre el funicular tornarà a circular amb el seu horari habitual
La renovació ha permès millorar els estàndards de qualitat del funicular i augmentar la fiabilitat del servei

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) reprendrà el proper dilluns 2 de setembre el servei del Funicular de Vallvidrera un cop finalitzats els treballs de renovació del seu sistema de control, una millora tecnològica que permet optimitzar els estàndards de qualitat del funicular i augmentar la fiabilitat del servei.

El sistema de control del Funicular de Vallvidrera monitoritza i controla en temps real la posició dels cotxes, la velocitat, l’accés al traçat, les portes d’accés a les andanes i als cotxes, l’estat dels frens i de la sala de màquines, l’estat del cable de tracció i el nombre de passatgers per cotxe. Aquest mecanisme ha estat substituït un cop ha arribat al final de la seva vida útil per un de nou, després de més de 20 anys de funcionament.

El nou sistema de control suposa una millora rellevant. Es tracta d’un sistema tecnològic extremadament segur, que simplifica la lògica de control, presenta més fiabilitat i ofereix una experiència d’operació i una capacitat de diagnosi que suposa un gran salt qualitatiu respecte el sistema de control que hi ha hagut fins ara.

Durant aquest període també s’ha realitzat la substitució del sistema d’accionament elèctric i mecànic de les portes dels dos funiculars per un sistema més robust, adequat a l’estat actual de la tècnica i a les prestacions requerides. Finalment, també s’ha modificat la disposició de l’andana de sortida de l’estació de Vallvidrera Superior per millorar i facilitar el moviment del passatge.

FGC ha garantit la mobilitat de totes les persones usuàries durant el període d’interrupció del servei, entre l’11 de juliol i l’1 de setembre, amb un operatiu alternatiu per carretera, amb autobusos i taxis, i amb el mateix horari que el servei habitual del Funicular.

Un treball constant de manteniment de les infraestructures
Durant aquestes setmanes FGC ha aprofitat per dur a terme com cada any els treballs de revisió periòdica anual i de manteniment que s’han de realitzar a les instal·lacions i al material mòbil. Aquestes actuacions permeten substituir aquells components complexos que requereixen d’aturades de més d’un dia.

Tot plegat per optimitzar la qualitat, la fiabilitat i la puntualitat del Funicular, així com el confort de les persones que l’utilitzen diàriament, prop de 3.600. Les tres estacions del Funicular de Vallvidrera van sumar l’any 2018 més de 995.000 persones usuàries.

Els treballs han comportat una inversió d’1,1 milions d’euros.