Govern i Ajuntament de Barcelona s’emplacen a parlar amb els grups parlamentaris i municipals “perquè hi hagi pressupostos a la Generalitat i a l’Ajuntament”

30/07/2019
Damià Calvet ha valorat la reunió del president de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcaldessa, Ada Colau, que ha qualificat com a “molt constructiva”.
A la trobada s’ha acordat treballar per dotar ambdues institucions de pressupostos, reclamar a l’Estat les inversions pendents a la ciutat i convocar la Comissió Mixta Generalitat-Ajuntament el mes d’octubre

Govern i Ajuntament de Barcelona s’emplacen a parlar amb els grups parlamentaris i municipals
El president de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han acordat treballar per dotar ambdues institucions de pressupostos durant la reunió que han mantingut avui. Segons ha explicat Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat que ha actuat com a portaveu, “ens hem emplaçat a parlar amb els grups parlamentaris i municipals perquè hi hagi pressupostos a la Generalitat i a l’Ajuntament”. La reunió s’ha celebrat aquest migdia al Palau de la Generalitat i ha estat qualificada per Calvet de “molt constructiva”.

“Els pressupostos són la principal eina per atendre les necessitats de les persones i de la nostra economia productiva, per generar llocs de treball i incrementar l’estat del benestar”, ha explicat Calvet. Tant el Govern català com l’Ajuntament es troben en procés d’elaboració dels comptes del 2020 i, per tant, “ens hem instat mútuament a establir mecanismes de diàleg” perquè tirin endavant “i dotar d’estabilitat les institucions a través de l’aprovació d’aquestes eines”, ha precisat el conseller.

Reclamació d’inversions estatals
La trobada també ha servit per “comprometre’ns a reclamar conjuntament les inversions pendents de l’Estat a la ciutat de Barcelona”, fonamentalment en infraestructures, com ara “Rodalies, que és un exemple flagrant de desinversió; en el finançament del transport públic o el Corredor Mediterrani, específicament els accessos viaris i ferroviaris al Port de Barcelona”, ha detallat Calvet.

“En un context d’emergència climàtica i de debat sobre la qualitat de l’aire, és més urgent que mai afrontar seriosament les inversions pendents”, ha reblat el conseller de Territori i Sostenibilitat. Calvet ha recordat que “no només es pressuposten inversions per sota de les necessitats, tant des del punt de vista poblacional com del pes de Barcelona i Catalunya en el PIB de l’Estat, sinó que s’executa bastant per sota” del que es pressuposta.

Convocatòria de la Comissió Mixta
Un altre dels acords assolits durant la reunió d’avui ha estat convocar la Comissió Mixta Generalitat-Ajuntament de Barcelona el proper mes d’octubre, i començar a preparar-la durant el mes de setembre amb els corresponents equips tècnics.

“La base de la Comissió serà el treball ordinari dels consorcis que compartim, com el de serveis socials, habitatge o ensenyament, per després aprofundir els temes”, ha comentat Calvet.

El conseller ha recordat, precisament, que les aportacions ordinàries de la Generalitat a aquests consorcis és d’uns 140 milions d’euros anuals, als quals se sumen 150 milions en concepte de pagaments odinaris a l’Ajuntament. En total, uns 290 milions d’euros anuals del Govern català a la ciutat de Barcelona.

Unes aportacions que es fan “en un context econòmic i financer que hem de poder corregir”, ha especificat. “Hem demanat a l’Ajuntament treballar conjuntament per superar la regla de la despesa”, que limita les inversions que pot realitzar l’ens municipal, “i pel cobrament de la disposició addicional tercera” de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, ha conclòs Calvet.
30 de juliol de 2019