FGC renova el sistema de control del Funicular de Vallvidrera

09/07/2019
· Aquesta actuació permetrà millorar els estàndards de qualitat del funicular i augmentar la fiabilitat del servei
· De l’11 de juliol a l’1 de setembre, mentre durin els treballs, les persones usuàries podran utilitzar un servei alternatiu per carretera amb el mateix horari que el servei habitual del funicular

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) començarà el proper dijous 11 de juliol els treballs de renovació del sistema de control del Funicular de Vallvidrera, una millora tecnològica que permetrà optimitzar els estàndards de qualitat del funicular i augmentar la fiabilitat del servei.

El sistema de control del Funicular de Vallvidrera monitoritza i controla en temps real la posició dels cotxes, la velocitat, l’accés al traçat, les portes d’accés d’andana i de cotxes, l’estat dels frens i de la sala de màquines, l’estat del cable de tracció i el nombre de passatgers per cotxe. Es tracta d’un mecanisme totalment automàtic que, després de més de 20 anys de funcionament, ha arribat al final de la seva vida útil.

El nou sistema de control que instal·larà FGC suposa una millora rellevant. Es tracta d’un sistema tecnològic extremadament segur, que simplifica la lògica de control, presenta més fiabilitat i ofereix una experiència d’operació i una capacitat de diagnosi que suposa un gran salt qualitatiu respecte el sistema de control que hi ha hagut fins ara.

Durant les properes setmanes també està prevista la substitució del sistema d’accionament elèctric i mecànic de les portes dels dos funiculars per un sistema més robust, adequat a l’estat actual de la tècnica i a les prestacions requerides. Finalment, també es modificarà la disposició de l’andana de sortida de l’estació de Vallvidrera Superior per millorar i facilitar el moviment del passatge.

FGC garanteix la mobilitat amb un servei per carretera
Ferrocarrils durà a terme aquests treballs entre els dies 11 de juliol i ú de setembre. Durant aquest període, FGC habilitarà un servei alternatiu per carretera, amb autobusos i taxis, amb el mateix horari que el servei habitual del Funicular i donant servei a les tres estacions del traçat del Funicular: Peu del Funicular, Carretera de les Aigües i Vallvidrera Superior. Els punts de parada d’aquest servei substitutori es troben al costat de les estacions. En el cas de l’estació de Carretera de les Aigües, les persones usuàries hauran de sol·licitar aquest servei a través de l’intèrfon de l’estació.

Un treball constant de manteniment de les infraestructures
Durant aquestes setmanes, FGC aprofitarà per dur a terme com cada any els treballs de revisió periòdica anual i de manteniment que s’han de realitzar a les instal·lacions i al material mòbil. Aquestes actuacions permeten substituir aquells components complexos que requereixen d’aturades de més d’un dia.

Tot plegat per optimitzar la qualitat, la fiabilitat i la puntualitat del Funicular, així com el confort de les persones que l’utilitzen diàriament, prop de 3.600. Les tres estacions del Funicular de Vallvidrera van sumar l’any 2018 més de 995.000 persones usuàries.

Els treballs comporten una inversió de més d’un milió d’euros.