FGC constitueix el Consell de Responsabilitat Social per enfortir el diàleg amb la societat

Es tracta d’un òrgan consultiu que fomenta la participació de la societat en la presa de decisions de la companyia

11/07/2019
El Consell està format per especialistes en àmbits com el canvi climàtic, el desenvolupament sostenible, la Responsabilitat Social, la política econòmica, la igualtat o la defensa dels consumidors

Aquest matí s’ha constituït el Consell de Responsabilitat Social d’FGC, un òrgan que neix amb l’objectiu principal de potenciar la vessant relacional de la companyia amb els seus grups d’interès per tal de reforçar la seva confiança en l’empresa.

El Consell és un òrgan consultiu que vol institucionalitzar el diàleg directe i obert amb les persones usuàries d’FGC, les persones que treballen a la companyia, les empreses proveïdores, l’Administració i el país, el territori i la societat. A la vegada, també assessorarà els òrgans de govern i la direcció de l’empresa en matèria de Responsabilitat Social mitjançant la formulació de propostes i informes amb caràcter de recomanacions.

El Consell de Responsabilitat Social d’FGC és reunirà un mínim de dues vegades a l’any i està format per persones de reconegut prestigi professional i social en diversos àmbit vinculats amb la Responsabilitat Social.

La presidència del Consell recau en el president d’FGC, Ricard Font, i la vicepresidència en la directora d’Organització i Persones de la companyia, Juliana Vilert. El responsable de Responsabilitat Social d’FGC, Antonio García, n’és el coordinador i els directors d’FGC Operadora, Oriol Juncadella, i de Turisme i Muntanya, Toni Sanmartí, formen part del grup de vocals del Consell, que completen els següents professionals:
· Michela Albarello, Secretària d’Internacional i Cooperació de CCOO de Catalunya
· Albert Alins i Abad, Director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral
· Francina Alsina, Presidenta Taula del Tercer Sector
· Oriol Altisench i Barbeito, Degà del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya
· Àngel Castiñerira Fernández, Catedràtic de Política Econòmica, ESADE
· Antonio Guillén Martínez, President de Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) i de la Federació ECOM
· Jordi Giró Castañer, President Fundació CONFAVC
· Esteve Martín i Casellas, Ex Cap de Responsabilitat Social d’FGC
· Anna Mercadé Ferrando, Directora Observatori Dona Empresa i Economia (fins al 2018) i Presidenta de l’Associació 50a50
· Anna Mujal Colilles, Doctora enginyeria civil. Centre de Cooperació al Desenvolupament UPC
· Jose Luis Nueno Sanz, President delegació Catalunya de FACUA Consumidors en Acció
· Jose Antonio Pasadas Muñoz, Secretari de Polítiques Sectorials d’UGT de Catalunya
· Àngel Pes Guixa, President del Comitè Executiu del Pacte Mundial
· Esteve Picola Coromina, Director General de Mútua Terrassa
· Àngels Pujols Muntada, Secretària general del Consell de Relacions Laborals
· Arnau Queralt i Bassa, Director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya
· María Lourdes Rivallo Sereno, Presidenta del Comitè d’Empresa d’FGC
· Alfred Rodríguez Picó, Consultor expert en meteorologia
· Begoña Román Maestre, Vicedegana de professorat de la Facultat de Filosofia de Universitat de Barcelona
· Jordi Serrano Pérez, Soci de Future for Work Institute
La secretaria del Consell l’ostentarà la responsable d’Assessorament Jurídic de la Secretaria d’Infraestructures i Mobilitat del departament de Territori i Sostenibilitat, Rosa Maria García Moreno.

El compromís amb la Responsabilitat Social
Amb la constitució del Consell de Responsabilitat Social s’enforteix la voluntat del Consell d’Administració d’FGC de fer de la companyia una empresa responsable socialment, convertint la seva política de Responsabilitat Social en un eix vertebrador de la seva Agenda Estratègica 10/30 i dels principis d’actuació que regeixen en l’organització.

Segons explica el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, “el Consell de Responsabilitat Social d’FGC ha de reforçar el compromís amb les persones, empreses i institucions que tenen interessos amb la nostra activitat, donar-los veu i mantenir-hi un diàleg permanent. Volem que puguin participar en la definició de la nostra estratègia de sostenibilitat i poder-los donar compte amb transparència del resultat de la nostra activitat en sentit ampli”.

L’aposta per la responsabilitat social i la sostenibilitat forma part de forma explícita del marc estratègic d’FGC des que el 2007 es va aprovar i posar en marxa el primer Pla d’Acció de Responsabilitat Social de la companyia i que, any rere any des d’aleshores, es tradueix en la posada en marxa de projectes que despleguen aquest compromís.

Actualment, el Pla de Responsabilitat Social 2016-2020 concreta un marc comú de treball, tant a nivell estratègic com operatiu, coherent amb els valors d’FGC i que contribueix a augmentar la reputació de Ferrocarrils i la confiança de tots els seus grups d’interès; a reduir les externalitats negatives derivades de l’activitat pròpia; i a enfortir el compromís de l’equip humà amb unes maneres de treballar i de fer empresa més sostenible.

“Donar resposta de manera equilibrada a totes les nostres parts interessades, a tothom que pot tenir interessos legítims en l’activitat d’FGC, representa una de les essències que defineixen la nostra responsabilitat com organització” assegura la directora d’FGC Organització i Persones, Juliana Vilert. “Les empreses públiques estem obligades a rendir comptes a la societat. Hem de generar confiança en les persones que en formen part i també en totes les persones que d’una forma o una altra poden veure impactes en el seu entorn per l’activitat d’FGC”.

L’activitat i els compromisos d’FGC en matèria de responsabilitat social són consultables a l’apartat Informació Corporativa del web www.fgc.cat, així com al Portal FGC Transparència http://transparencia.fgc.cat.