Tall en el servei de TRAM entre les estacions de Glòries i Can Jaumandreu, a causa de les obres dels Túnels de la Plaça de les Glòries

>> L’afectació s’iniciarà el proper 27 de gener i durarà fins a finals d’abril de 2019. El dia 27, el tall serà més extens i abastarà des de Glòries fins a Sant Martí de Provençals. A partir del 28, l’afectació quedarà instaurada entre Glòries i Can Jaumandreu
>> L’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i TRAM han treballat en un Pla Alternatiu de Transport que inclou un servei de bus llançadora com alternativa per a la majoria de viatgers afectats, així com el transbordament a peu entre les línies afectades i la línia T4
>> Per oferir la màxima atenció als usuaris, a partir d’avui es desplegaran informadors a les parades afectades amb informació sobre el tall. En total, s’han editat 25 mil fulletons que es distribuiran a les estacions i a les unitats de les línies afectades

Les obres dels túnels de la Plaça de les Glòries provocaran afectacions sobre el servei de TRAM a causa dels treballs que s’estan executant en aquest àmbit de la ciutat. Així, el 27 de gener, dia en què es duran a terme els treballs per habilitar Can Jaumandreu com a terminal provisional, el pas del tramvia quedarà interromput entre Glòries i Sant Martí de Provençals, i a partir del 28 de gener i fins a finals d’abril, el tall quedarà instaurat entre Glòries i Can Jaumandreu.

Per tal de minimitzar les afectacions sobre els usuaris, l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb l’Autoritat del Transport Metropolità i l’empresa TRAM, han treballat en l’elaboració i l’aplicació d’un Pla Alternatiu de Transport que permeti als usuaris del tramvia arribar a la seva destinació de la manera més fàcil i ràpida possible. El Pla inclou un servei de busos llançadora per cobrir el tram afectat.

Obres en marxa
Els treballs entre el carrer Badajoz i la Rambla de Poblenou segueixen el calendari previst i des del mes d’octubre, s’està executant el mur de pilons del costat mar i el mur de pantalles centrals. Per aquest motiu, tot el trànsit de la Gran Via es troba desplaçat al costat muntanya.

L’avanç de l’execució dels pilons i les pantalles han permès executar les lloses del túnel entre els carrer Badajoz i Escultors Claperós i simultàniament s’està treballant en el desviament de serveis que travessen la Gran Via o discorren en la traça de les estructures a construir, com ara línies de Mitja Tensió d’ENDESA, Telefònica, Gas Natural i altres serveis.

No obstant, a la fase d’obres que ara s’inicia, s’han d’executar els pilons del costat mar entre els carrers Llacuna i Sant Joan de Malta en una zona que està molt a prop de la catenària i de les vies del tramvia. Per dur a terme aquesta actuació es requereix la desconnexió elèctrica de la catenària que alimenta el servei de tramvia. L’operació de perforació per a pilots i execució de pantalles de bigues que formen i suporten la llosa de cobertura sobre el túnel requereix d’unes condicions de treball que garanteixin la seguretat i la qualitat de l’actuació. Per aquest motiu, s’ha de procedir al tall del servei de tramvia entre les parades Glòries i Can Jaumandreu durant 3 mesos, amb l’objectiu d’executar les obres amb garantia de qualitat i seguretat, eliminant-ne el risc d’incidents.

Afectació a la xarxa de tramvia
El tall de les vies de TRAM entre les parades de Glòries (Meridiana-sud) i Can Jaumandreu (Gran Via -Rambla del Poblenou) afectarà la circulació en ambdós sentits de les línies T5 i T6 de TRAM. La línia T4, que també dona servei a la parada de Glòries, no es veurà afectada i seguirà el seu trajecte entre Ciutadella|Vila Olímpica i l’Estació de Sant Adrià de la forma habitual.

D’aquesta manera, les línies T5 i T6 del TRAM no prestaran servei a les estacions de Glòries i La Farinera i l’estació de Can Jaumandreu es convertirà en estació terminal per als tramvies que han de canviar de sentit, i que no podran continuar fins a Glòries. En dia feiner, el tall afectarà unes 4.900 usuaris del tramvia.

Pla Alternatiu de Transport
Per tal de minimitzar les afectacions, l’Ajuntament de Barcelona, l’Autoritat de Transport Metropolità i l’empresa TRAM han elaborat un Pla Alternatiu de Transport que inclou un servei de bus llançadora com alternativa per a la majoria de viatgers afectats així com el transbordament a peu entre les línies afectades i la línia T4.

El recorregut i les parades dels busos serà el següent:
Des de Glòries a La Farinera
· Sortida des de l’estació de Glòries (cruïlla Meridiana-Encants carril bus plaça de les Glòries)
· Carril bus plaça de les Glòries fins a cruïlla Diagonal
· Circulació per la zona de vies del tramvia
· Parada a l’andana sentit Besòs de l’estació de TRAM de La Farinera

Des de La Farinera a Can Jaumandreu

· Sortida des de l’estació de La Farinera

· Carril lateral Gran Via fins a la Rambla del Poblenou

· Parada a l’estació de Can Jaumandreu a la zona amb capacitat de dos carrils al lateral de la Gran Via/Rambla del Poblenou

Des de Can Jaumandreu a Glòries

· Sortida des de l’estació a la Rambla del Poblenou

· Incorporació al lateral de la C-31/Gran Via fins al carrer Bilbao

· Carrer Bilbao fins a gir al carrer Tànger
· Carrer Tànger fins a Meridiana.

· Gir a Meridiana i circulació fins la zona tancada a la circulació, per realitzar parada entre les estacions de Glòries de TRAM i Metro.

L’usuari validarà el seu bitllet dins de l’autobús com si accedís al tramvia. Les parades del tramvia sense servei mantindran les seves màquines dispensadores automàtiques de bitllets en funcionament.

que hagin de desplaçar-se en aquest entorn i es vegin afectats per la interrupció del servei tindran les següents opcions:

  • Línia T4 de TRAM per als desplaçaments entre Glòries i les estacions de la línia T6 a l’entorn de Sant Adrià de Besòs.
  • Bus H12 i L2 de Metro per als desplaçaments entre Glòries i les estacions de la Gran Via i les estacions de la T5 de Sant Adrià de Besòs i Badalona.
  •  Servei de bus alternatiu entre les estacions de Glòries, la Farinera i Can Jaumandreu.

El dia 27 de gener, es procedirà a habilitar l’estació de Can Jaumandreu com a estació final de línia amb una sola andana operativa i això comportarà que durant tot el diumenge hi hagi un tall de servei des de Sant Martí de Provençals fins a Glòries. A partir del dia 28, i fins a finals d’abril, ja quedarà implantada l’afectació principal entre Glòries i Can Jaumandreu.

Pla de comunicació
Per oferir la màxima atenció als usuaris, es durà a terme un seguit d’actuacions per donar resposta a les necessitats d’informació dels viatgers. Així, a partir d’avui, un equip d’informadors començarà a donar informació a les parades afectades i ho continuarà fent durant la primera setmana del tall de servei. A partir del diumenge 27 de gener, el servei s’ampliarà a les estacions de Sant Martí de Provençals i Espronceda. S’han editat un total de 25 mil fulletons que es distribuiran a les parades i a les unitats de les línies afectades a partir d’avui.

Paral·lelament, s’implantarà senyalització horitzontal i vertical perquè els viatgers trobin les indicacions relatives a l’afectació i els itineraris fins al servei de bus alternatiu o les estacions de transbordament de TRAM.

Més informació: www.tram.cat