FGC millora l’accessibilitat de l’estació de Sarrià amb la instal·lació d’un nou ascensor

17/12/2018.

· L’ascensor facilita la connexió carrer-vestíbul als usuaris que utilitzen l’accés del costat Besòs de la Via Augusta
· L’actuació ha permès desplaçar l’escala d’accés a l’estació i reurbanitzar la calçada per millorar la mobilitat dels usuaris d’FGC i dels veïns

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, i el director general de la companyia, Pere Calvet, han visitat avui les millores executades en els accessos de l’estació de Sarrià de la línia Barcelona-Vallès d’FGC. En concret, s’ha instal·lat un nou ascensor a la cruïlla del carrer d’Hort de la Vila amb la Via Augusta, banda Besòs, que millora l’accessibilitat a l’estació i facilita la connexió carrer-vestíbul als veïns i viatgers que utilitzen aquest accés.

Cal recordar que, pel que fa a la connexió del vestíbul amb l’exterior, l’estació ja era accessible a persones amb mobilitat reduïda amb la comunicació directa que existeix a peu pla des del carrer del Cardenal Sentmenat. Ara, també ho serà sense necessitat de creuar la Via Augusta.

L’actuació de millora de l’accessibilitat ha permès també desplaçar uns metres l’actual escala fixa d’accés i alliberar la cruïlla amb el carrer de l’Hort de la Vila. Els treballs d’FGC en aquest espai s’han coordinat amb els de l’ajuntament de Barcelona, que reurbanitzarà la calçada per millorar la mobilitat, tant per als usuaris d’FGC com per als veïns.

Aquests treballs han comportat una inversió de 583.000€.

Obres d’adaptació de l’estació de Sarrià
Amb aquesta actuació, FGC millora l’accessibilitat a l’estació de Sarrià, una estació que ja està totalment adaptada per a persones amb mobilitat reduïda des del gener del 2017. Les obres d’adaptació van consistir en la remodelació de la platja de vies de l’estació, que originalment comptava amb tres andanes i quatre vies. Aquesta configuració no permetia encabir ascensors per connectar amb el vestíbul. Així, es va eliminar una de les vies i es va crear una gran andana central aprofitant l’espai alliberat, de 10,5 metres d’amplada, on es va instal·lar un nou ascensor per connectar-la amb el vestíbul.

A l’altre extrem de l’estació, es van instal·lar dos ascensors més per connectar l’andana ampliada amb l’altra andana, que es comuniquen mitjançant un pas inferior. D’aquesta manera, tots els moviments en aquesta estació van quedar adaptats a persones amb mobilitat reduïda.

L’estació de Sarrià compta amb un volum de viatgers que supera els 4,1 milions l’any. És la tercera estació amb més trànsit de viatgers de la línia Barcelona-Vallès, després de Pl. Catalunya i Provença, amb 12,3 i 8,5 milions de viatgers anuals respectivament.

Una xarxa de tren 100% adaptada
La xarxa de tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya està totalment adaptada per a persones amb mobilitat reduïda des del setembre del 2017, quan l’estació del Putxet de la línia Barcelona-Vallès va quedar adaptada amb la instal·lació de dos ascensors. Des d’aleshores, totes les estacions de la xarxa de Ferrocarrils compten amb accessos adaptats. D’aquesta manera, el 100% de les estacions i dels trens de la línia Barcelona-Vallès, Llobregat-Anoia i Lleida-la Pobla són accessibles.

Ferrocarrils contribueix així a la lluita contra el canvi climàtic i a la millora de la qualitat de l’aire, facilitant i posant a l’abast de totes les persones usuàries una oferta de transport públic eficient i responsable, que redueix l’impacte sobre el benestar de les persones, la qualitat de l’entorn urbà i el medi ambient.