L’Espai Sabadell Rambla s’inaugura amb la 1a jornada internacional “Ciutat i estacions. Estacions del futur” d’FGC

21/06/2018
La jornada celebrada avui al recent inaugurat Espai Sabadell Rambla amb l’assistència de més de 150 professionals relacionats amb el món de la mobilitat urbana, la logística, l’arquitectura, l’enginyeria, la política i l’administració pública.
La trobada ha permès reflexionar sobre els efectes i els reptes actuals de la relació que s’estableix entre l’espai ferroviari i l’entorn urbà.

Jornada Ciutat i Estacions. Estacions del Futur
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha organitzat avui, dijous 21 de juny, la primera jornada tècnica internacional “Ciutat i estacions. Estacions del futur”, a l’Espai Sabadell Rambla ubicat a l’antiga estació, amb un èxit d’organització i assistència. Més de 150 professionals de diversos àmbits han pogut enriquir-se i compartir experiències en les diferents conferències programades.

Durant la trobada s’han analitzat aspectes molt diversos com ara l’accessibilitat a les estacions ferroviàries, el disseny de l’entorn urbà on estan situades o quines activitats es poden encabir a les estacions més enllà del transport de viatgers, com serveis personals, àrees comercials o de restauració. També s’ha debatut sobre tots aquells aspectes derivats del caràcter intermodal que les estacions han d’adquirir i de les derivades economicofinanceres d’aquesta nova voluntat de configuració dels futurs “contenidors de mobilitat”.

La primera sessió del matí ha comptat amb David Tang, MTR Hong Kong P.D; Rosa Vilella, sotsdirectora general d’Estratègies Territorials i Coneixement; Pere Serra, president del Consell d’Innovació, Coneixement i Documentació de l’INCASOL; Sara Ortiz, Sociòloga i urbanista; Jordi Xena, president d’AMTU; i Esteve Picola, director general de Mútua Terrassa. Durant la conferència, on Enric Ticó, president d’FGC, ha actuat com a moderador, s’ha abordat la relació entre ciutat i estació, què aporta cadascuna a l’altra i quines activitats es poden encabir a l’entorn urbà de l’estació.

Jornada Ciutat i Estacions. Estacions del Futur
Abans de dinar s’ha tractat la funcionalitat de l’estació, el seu disseny i la seva capacitat per encabir activitats diverses en una interessant sessió que ha comptat amb Yo Kaminagay, de RATP; Maties Serracant, alcalde de Sabadell; Enric Blasco, soci director d’IDP; Nacho Guilera, responsable de Ciutat i Territori de Lavola; Begoña Castiblanque del departament de Territori i Sostenibilitat; Antoni Pérez, d’Infraestructures.cat; Francisco Herrador, Expertise & Solution Manger d’ALTRAN; i Pere Macias, president del Cercle d’Infraestructures, com a moderador.

L’última sessió del dia, moderada per Ricard Riol, president de la PTP, s’ha centrat en reflexionar sobre el futur de les estacions i els reptes que comporten els aspectes normatius i administratius, els criteris de seguretat en l’entorn de l’estació i els costos i finançament d’aquests espais. Atsuchi Sakai, adjunt al director a JR East París (Metro Tokio); Montserrat Vilalta Cambra, directora general de comerç; Manuel Valdés, gerent d’Infraestructures de l’Ajuntament de Barcelona; Mateu Turró, CENIT-UPC; Miquel Àngel Alonso, de Roca Junyent Advocats; Iñaki Uriarte, director de Noves Operacions de Euskotren; i Antoni Biarnès, director del Col·legi de Politicòlegs i Sociòlegs, han estat els participants de la taula rodona.

L’organització de la jornada tècnica “Ciutat i estacions. Estacions del futur” ha estat possible gràcies a la col·laboració d’FGC amb 40 organitzacions tant de l’àmbit públic com privat, agrupades sota el nom de Grup Impuls. En formen part d’aquest grup representants de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP), Railgrup, Associació per a la Promoció del Transport Públic, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Sabadell, AMB, Arquinfad, CECOT, Institut Cerdà, Centre d’Innovació del Transport (CENIT), Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), PIMEC, Agrupació Catalana de Tècnics Urbanistes (ACTU), AMTU, ASINCA, Associació d’Amics del Ferrocarril, Associació de Municipis per a la Mobilitat i el Transport Públic, Cambra de Comerç de Barcelona, Cercle d’Infraestructures, CETMO, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Col·legi d’Economistes Catalunya, Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (EIC), Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Comissaria General de Mobilitat, Consell General de Cambres de Catalunya, Diputació de Barcelona, Direcció General de Comerç, Foment del Treball Nacional, IDP, Infraestructures.cat, Lavola, Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, SEAT, Secretaria d’Infraestructures i Mobilitat i TMB.

Nou Espai Sabadell Rambla
La jornada tècnica s’ha celebrat a l’antiga estació de Sabadell Rambla d’FGC, que ha estat totalment renovada i convertida en un nou Centre de Desenvolupament Professional Ferroviari. Aquest nou espai, que s’anomenarà “Espai Sabadell Rambla” servirà perquè tant el personal d’FGC com de tots aquells cossos vinculats a la gestió de la seguretat i protecció civil posin en pràctica situacions d’emergències ferroviàries.

El secretari de Territori i Mobilitat, Ricard Font, ha assenyalat que “a nivell estratègic les estacions hauran de jugar un rol molt diferent del que han jugat fins ara: d’una banda, com serà la seva nova relació amb les ciutat i, de l’altra, la mobilitat com a servei. Les estacions seran també nuclis d’intermodalitat que connectaran amb altres tipus de serveis”. El president d’FGC, Enric Ticó, ha destacat que “l’Espai Sabadell Rambla complirà una triple funció: un centre de formació, un espai de memòria ferroviària i un centre de negocis”. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha afirmat que “l’antiga estació podia ser un problema per a la ciutat de Sabadell, un espai en desús. Però avui l’Espai Sabadell Rambla és un espai viu, una gran oportunitat.”

El centre introdueix una visió innovadora de la formació i capacitació de les persones, especialment en aquelles funcions i tasques que requereixen posar la persona en una situació el més semblant possible a la realitat que haurà d’afrontar en la seva pràctica laboral. Amb les noves instal·lacions, es podran fer pràctiques dins d’un túnel i amb els equipaments d’una estació convencional.