L’Institut Guttmann i TMB, compromesos amb la mobilitat per a tothom
6 d’abril del 2018.- L’Institut Guttmann i Transports Metropolitans de Barcelona col·laboren per fomentar l’autonomia de les persones amb discapacitat en la utilització del transport públic.
Prop de 1.700 pacients han participat en les més de 150 sortides urbanes realitzades dins el programa per al foment de l’autonomia personal mitjançant l’ús del transport públic com a part del procés rehabilitador.
L’objectiu de la col·laboració entre ambdues entitats és fomentar una rehabilitació que potenciï l’autonomia, l’autoestima i la capacitat de relació i socialització de les persones amb discapacitat fora de l’entorn hospitalari.
L’ús del metro i l’autobús permet una rehabilitació més ecològica, activa, normalitzadora i sostenible.
Mercedes Vidal, presidenta de TMB i Josep M. Ramírez, director de l’Institut Guttmann han estat presents a l’acte de renovació del conveni amb els pacients i voluntaris de TMB, juntament amb el Regidor de Badalona Justa i Inclusiva, Francesc Ribot.
L’Institut Guttmann i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) renoven el seu acord de col·laboració en el foment de l’autonomia personal i la mobilitat de les persones amb discapacitat en el transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona, desenvolupant activitats de foment de l’autonomia personal a les xarxes de metro i bus.
Dins el marc d’un acord de col·laboració establert des de l’any 2000, les entitats treballen de manera conjunta per ajudar les persones amb una discapacitat neurològica i amb problemes de mobilitat per poder-se desplaçar de forma autònoma mitjançant l’ús dels serveis de transport públic.
Els pacients de l’Institut Guttmann participen en sessions regulars de coneixement de la configuració i ús de les xarxes de metro i d’autobusos, en què voluntaris de TMB els mostren de manera detallada i pràctica tots els dispositius i elements d’accessibilitat i seguretat que s’hi poden trobar.
El programa “Sortides Urbanes” terapèutiques, consta de dues sessions mensuals de tot un matí que es desenvolupen com a part del procés neurorehabilitador que l’Institut Guttmann porta a terme amb els seus pacients, i que són part essencial per a la recuperació d’una vida independent i satisfactòria. Durant el 2017 l’hospital ha realitzat 14 sortides amb un total de 204 pacients participants. L’Institut Guttmann i TMB col·laboren en aquesta activitat des de l’any 2000 i en aquest temps prop de 1.700 pacients s’han beneficiat de les gairebé 150 sortides urbanes realitzades. Durant les sortides, els pacients van sempre acompanyats de treballadors voluntaris de TMB i de professionals de l’Institut Guttmann que els formen i assessoren sobre activitats tan bàsiques com el maneig de la cadira de rodes i ajudes tècniques, l’accés al metro i l’autobús, la ubicació de la senyalització i els espais accessibles.
Així, el Dr. Ramírez, director de l’Institut Guttmann posa en valor la col·laboració de tots aquests anys amb TMB perquè segons comenta: “Aquestes activitats no només son fonamentals per al funcionament diari del pacient un cop surt de l’hospital, sinó que a més fomenten l’autoestima, la capacitat de relació, la socialització i l’ajuden a perdre la por a manegar-se per la ciutat de manera autònoma; són doncs un element essencial per l’empoderament i l’autonomia dels nostres pacients”.
Per la seva banda, Mercedes Vidal, presidenta de TMB, ha definit la col·laboració amb l’Institut Guttmann com “una fita important per a una empresa implicada amb l’entorn i que es defineix com a socialment responsable”, i ha destacat el “paper indispensable de la trentena de treballadors voluntaris que cada any fan possibles els tallers”. “Amb iniciatives com aquestes, amb la supressió de barreres i amb les noves eines d’infoaccessibilitat estem contribuint a fer un transport públic per a tothom”, ha ressaltat.
Les activitats realitzades dins el programa de “Sortides Urbanes” formen part del programa d’activitats terapèutiques que tenen com a objectiu potenciar l’autonomia i la inclusió del pacient a la comunitat; a través de la planificació i acció de desplaçaments extra hospitalaris per entrenar i practicar la mobilitat i maneig de la cadira de rodes i desenvolupament de la deambulació amb les dificultats que comporten les barreres arquitectòniques de la pròpia ciutat, a més de treballar aspectes cognitius en alguns casos.
En desenvolupament de les seves polítiques de responsabilitat social, TMB du a terme aquest programa amb la finalitat de promoure la cultura de la cooperació i foment de la solidaritat entre els seus treballadors que, com a voluntaris, contribueixen a facilitar els desplaçaments de persones amb necessitats especials de mobilitat i alhora promouen la seva autonomia en l’ús del transport públic.
Per a l’Institut Guttmann aquesta rehabilitació enfocada a la pràctica d’activitats de la vida diària, no només forma part de la teràpia assistencial hospitalària, sinó de la seva voluntat per vetllar per la igualtat de les oportunitats i l’equiparació dels drets de les persones amb discapacitat fruit del seu compromís social.