El Govern impulsa les obres d’integració urbana de la línia d’FGC als barris de Gràcia i de Can Feu, a Sabadell

11/05/2017.- El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, presenten el projecte, que comportarà una inversió de 25 MEUR.

Els treballs començaran la tardor vinent i finalitzaran la primavera de 2019

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, el conseller de Territori i Sostenibilitat, l’alcalde de Sabadell, i el vicepresident del Govern davant la línia d’FGC als barris de Gràcia i de Can Feu, aquest matí.
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyats de l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, han presentat avui el projecte d’integració urbana de la línia de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) als barris de Gràcia i Can Feu, a Sabadell (Vallès Occidental). Aquesta actuació comptarà amb una inversió estimada de 25 MEUR.

L’obra consistirà en el cobriment de les vies d’FGC (Metro del Vallès) en un tram de 375 metres de longitud que discorre en superfície, des del carrer Sobarber fins passat el passeig de Can Feu. La generació d’aquest nou tram cobert implicarà la modificació de les rasants dels carrers de l’entorn i del pendent de les vies al llarg de 975 metres, fins enllaçar en superfície amb les vies existents al terme de Sant Quirze del Vallès. Es preveu que les obres es licitin el proper mes de juny, per tal que comencin la tardor vinent, amb l’objectiu que finalitzin la primavera de 2019.

El vicepresident ha posat de relleu que la Generalitat “disposa de més recursos que pot posar al servei de la gent, gràcies als esforços dels ciutadans de Catalunya que han permès millorar la situació econòmica i a la vegada redistribuir la riquesa”. “Tenim al davant la concreció d’un projecte que té una doble virtut: d’una banda, assegura i facilita les interconnexions entre algunes de les ciutats més importants del nostre país i, de l’altra, millora la trama urbana d’una d’aquestes ciutats”, ha indicat.

El conseller Rull ha explicat: “El que volíem és tancar una ferida; tirem endavant aquest projecte d’integració que ens donarà permeabilitat, mobilitat i permetrà crear un nou espai urbà. Tanquem una ferida i guanyem un espai per a la gent”. El titular de Territori i Sostenibilitat ha avançat que una comissió de seguiment formada pel Govern, l’Ajuntament i els veïns vetllarà pels treballs. “Ho farem com sempre treballa el Govern de Catalunya: al costat de l’Ajuntament i dels veïns”, ha afegit.

Per a Rull, “FGC i la Generalitat està fent un esforç molt important per potenciar el transport públic: hem fet tres noves estacions a Terrassa i dues més a Sabadell, i ara, al juliol, n’obrirem tres més. Això ens permetrà millorar el transport públic i fer una aposta per la mobilitat sostenible i segura”. Rull ha destacat que totes aquestes actuacions són “una aposta estratègica i modernitzadora de país”.

Una línia de ferrocarril ampliada
El setembre de 2016 van entrar en servei les noves estacions de Can Feu-Gràcia i Plaça Major del perllongament d’FGC a Sabadell, amb 1,5 nous quilòmetres de línia. La posada en servei de la prolongació de la línia a Sabadell culminarà enguany, amb 3,7 quilòmetres de via i tres estacions més (la Creu Alta, Sabadell Nord i Sabadell Parc del Nord).

En total, la prolongació del Metro del Vallès a Sabadell abasta 5,2 quilòmetres –4,4 dels quals, de nova línia– cinc estacions i unes cotxeres a Ca n’Oriac. Aquesta actuació suposa una inversió de 430 milions d’euros.

Rull també ha recordat que aquest dimarts el Govern ha autoritzat l’adquisició de 15 nous trens per al Metro del Vallès, “que ens permetrà, a partir del 2019, millorar la freqüència: a la línia de Sabadell passarem de 10 a 5 minuts i a la de Terrassa de 8 a 5 minuts. D’aquesta manera podrem fer front a l’increment extraordinari de la demanda”, un augment que s’ha accentuat amb el perllongament de Terrassa i que es potenciarà amb el de Sabadell.