El director general d’FGC, Pere Calvet, nou president de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP)

Fins ara Pere Calvet ocupava el càrrec de president de l’assemblea de metros.
Aquesta associació reuneix els operadors de transport, autoritats, instituts tècnics i d’investigació com al sector industrial i de serveis de 96 països.

El director general de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Pere Calvet, ha estat elegit president de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP) per l’assemblea general que es va reunir ahir diumenge, 14 de maig, a Montreal (Canadà). Fins ara ocupava el càrrec de president de l’assemblea de metros en aquesta mateixa associació.

En els 132 anys d’existència de la UITP, Pere Calvet és el seu president número 20 i pren el relleu del japonès Masaki Ogata, que ha estat president des del 2015.

La UITP és una associació mundial, creada l’any 1885, que fomenta el transport públic. Actualment representa més de 1.400 entitats i reuneix a tots els principals actors del transport públic amb més de 18.000 associats de 96 països que inclou tant operadors de transport, autoritats, instituts tècnics i d’investigació com al sector industrial i de serveis.

Així, la UITP es configura com una plataforma internacional de cooperació entre els seus associats. Està compromesa amb la millora de la qualitat de vida i el benestar econòmic recolzant i promocionant el transport públic com a element clau de sostenibilitat. La UITP realitza campanyes de promoció del transport públic, desenvolupa estudis i anàlisis, organitza seminaris tecnològics i de formació, publica documents i, entre altres, es configura com un dels organismes més influents sobre temes relacionats amb la mobilitat, particularment a través del seus position papers.

La seu central de l’associació està a Brussel·les i té 14 delegacions en tot el món, entre d’altres a Abidjan, Bangalore, Canberra, Dubai, Hong Kong, Istanbul, Johannesburg, Moscou, Roma, Sao Paulo i Teheran.

La UITP a Catalunya
El vincle de les empreses i institucions catalanes amb la UITP ve de lluny, com ho demostra l’organització del congrés mundial de l’associació en dues ocasions, el 1926 i el 1967. Periòdicament se celebren a Catalunya activitats vinculades a la UITP. Aquest 2017 s’ha celebrat una trobada de l’observatori de metros automàtics i la propera tardor acollirà la reunió del Policy Board.

Alguns del principals operadors i organismes de transport de Catalunya són membres actius de la UITP. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya es troba directament vinculat a diverses divisions (en particular la de ferrocarrils metropolitans, que fins ara ha presidit, i la de ferrocarrils regionals) i grups de treball, com la Comissió de Transport & Urban Life, a més de ser membre del Comitè executiu i del Comitè de Direcció.

Director general d’FGC des de 2011
Pere Calvet és enginyer de Camins, Canals i Ports i en el seu currículum estaquen els 25 d’anys d’experiència professional en el sector ferroviari. Des de l’any 2011 és director general d’FGC, on abans havia estat director de Projectes (1999-2008), cap de la Divisió d’Instal·lacions Fixes i adjunt al cap de la Divisió de Planejament i Estudis.

També ha estat director general tècnic d’Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat). A més, forma part de diferents organismes nacionals i internacionals de l’àmbit del transport com ara l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona (ATM). És membre de la junta directiva de l’Associació de Transport Urbans Col·lectius (ATUC) i president del Saló Smart Mobility de Fira de Barcelona. A nivell acadèmic, imparteix classes en programes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports. Recentment, el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports li ha concedit la Medalla al mèrit professional.

El mes d’abril va ser designat president del nou congrés Smart Mobility Word Congress, que se celebrarà a Barcelona del 14 al 16 de novembre dins la propera edició de l’Smart City Expo World Congress. Des de l’any 2013 fins ara ha estat president de la divisió de metros i vicepresident mundial de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP).

A partir d’ara, afegeix a les seves responsabilitats professionals el nou càrrec de president de la UITP.
15/05/2017.