Els consellers de Territori i Sostenibilitat i d’Empresa i Coneixement presideixen la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani, que fixa les obres prioritàries per impulsar aquesta infraestructura

03/02/2017
Rull: “Presentarem les prioritats catalanes del CMED a Madrid, en un nou plenari de la Taula on hi convidarem el ministre”.
La taula consensua que les dues actuacions que cal culminar primer són la doble via entre Vandellòs i Tarragona i la implantació de l’ample estàndard europeu entre Vila-seca i Castellbisbal, així com la represa de les obres de l’estació de la Sagrera.

La pròxima reunió de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani (CMED) es farà a la delegació de la Generalitat a Madrid “en un acte on convidarem el ministre de Foment i el seu equip així com també els altres territoris compromesos amb el corredor perquè coneguin la priorització de l’agenda catalana del Corredor Mediterrani que avui hem consensuat”. Així ho ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, després de la reunió del plenari de la taula, que ha presidit juntament amb el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

Actuacions aturades
L’objectiu d’aquesta trobada a Madrid, que també es farà a Tolosa de Llenguadoc i a Brussel·les, és que l’agenda catalana tingui un calendari d’execució “clar, previsible, cert i avaluable”, ha explicat Rull. “Els agents econòmics ens demanen precisament això perquè hi ha moltes actuacions privades aturades, algunes que s’han perdut, davant la incertesa del corredor. Hi ha massa capacitat d’inversió malmesa perquè els calendaris no són certs i el que volem és que aquesta agenda s’executi”, ha reblat.

Baiget ha recordat als assistents que “les infraestructures són un element bàsic per a la competitivitat del país”. En aquest sentit, i després de recordar que el territori pel qual passa el CMED i genera un 46% del PIB de l’Estat i atrau un 45% de la inversió estrangera, el conseller d’Empresa i Coneixement ha destacat: “La connexió de les infraestructures ferroviàries amb els grans ports catalans és imprescindible facilitar la circulació de mercaderies i tenir una economia oberta al món“.

Priorització d’obres
La Taula ha pactat un document d’actuacions prioritàries que presentarà a l’Estat espanyol, en primera instància, i després a l’Estat francès i a la Unió Europea i que recull les principals actuacions que cal culminar per impulsar aquesta infraestructura estratègica per al país. En primer lloc, i amb l’objectiu de tenir acabades entre el 2017 i el 2018, hi ha la doble via entre Vandellòs i Tarragona i la implantació de l’ample estàndard europeu entre Vila-seca i Castellbisbal. També s’ha fixat com a prioritat la represa de les obres de l’estació de la Sagrera en aquest període.

El document pactat avui s’han consensuat després d’un ampli procés de participació de tots els membres de la Taula, formada per més de 120 representants del món polític, social, empresarial i acadèmic. De la cinquantena d’aportacions rebudes, també s’ha fet un llistat d’obres que caldria finalitzar abans de 2020:
· Els accessos ferroviaris al Port de Barcelona i al de Tarragona
· La implantació d’ample estàndard al tram Castelló – nus de Vila-seca (a les dues vies)
· El tercer fil Reus – nus de Vila-seca
· Tercer fil Saragossa – Lleida / Reus – Sant Vicenç de Calders
· El tercer fil Vilamalla – Portbou
· La connexió entre la línia convencional i la d’alta velocitat al Penedès.
· Les connexions a les terminals intermodals de Vilamalla i la Llagosta i a les de viatgers de Reus Central, Baix Llobregat, aeroport de Girona i connexió a la T1 de l’aeroport del Prat.

També es considera prioritari tenir redactats al 2020 els estudis informatius i els projectes constructius de la variant ferroviària de Martorell, la rehabilitació de la línia Reus – Roda de Berà i la connexió a la zona turística i recreativa de Salou a la línia d’alta velocitat.

Nou retard en la doble via entre Vandellòs i Tarragona
Rull s’ha referit al nou retard en la construcció d’aquesta infraestructura. Concretament a les obres de doble via entre Vandellòs i Tarragona, que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va anunciar que estarien acabades l’abril de 2018, un any després de l’última data donada per la seva antecessora. “És escandalós; no és acceptable. Fa 15 anys que s’està treballant en aquesta obra i per això avui la Taula del Corredor Mediterrani diu que s’ha d’accelerar aquest by-pass”, ha reclamat Rull. I ha matisat: “I això no és Corredor Mediterrani perquè no hi ha un tercer fil que el transformi en ample internacional”.

Respecte a la reclamació del govern català de disposar d’un coordinador del corredor, Rull ha celebrat que ara l’Estat s’hagi decidit a crear aquesta figura, tot i que ha lamentat que no hagi estat un nom de consens. “S’ha perdut una bona oportunitat per consensuar el nom. Tanmateix, la nostra prioritat ara és que no tingui un paper decoratiu. No volem que sigui un cap de relacions institucionals d’Adif. El que volem és un responsable d’obres amb capacitat d’anticipar-se en els serveis que tindrà el corredor. Volem una figura que tingui capacitat real per prendre decisions, interlocutar amb el territori i generar consens. Per entendre’ns no pot tornar a passar més que es descontractin elements claus del tercer fil entre Castellbisbal i Tarragona i que ens n’assabentem a través del Butlletí Oficial de l’Estat”, ha lamentat el titular de Territori i Sostenibilitat.

PRIORITZACIÓ DE LES ACTUACIONS FERROVIÀRIES DEL CORREDOR MEDITERRANI