TMB comença l’obra per ampliar l’entrada de l’estació de metro de Barceloneta

26.01.2017
L’accés, l’únic existent, incrementarà l’amplada útil fins als 5 metres i s’hi incorporarà una escala mecànica per millorar-ne la seguretat i el confort.
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha començat aquest gener les obres d’ampliació de l’accés a l’estació de Barceloneta (línia 4 de metro) situat a la plaça de Pau Vila per millorar la fluïdesa del trànsit de passatgers i fer-lo més còmode, amb la instal·lació d’una escala mecànica en paral·lel a la nova escala de pedra.

L’estació de Barceloneta disposa d’un sol vestíbul i un accés mitjançant escala fixa, de 2,35 metres d’amplada, per on entren i surten les persones que la utilitzen. El nombre d’usuaris d’aquest accés oscil·la entre 20.000 i 40.000, segons el dia de la setmana i l’època de l’any. Abans del 1990 l’estació va tenir dos accessos més que van haver de ser clausurats amb motiu dels canvis urbanístics en l’entorn.

Arran de l’increment d’afluència detectat els últims anys, per evitar aglomeracions i atenent a les demandes dels veïns, TMB va projectar un eixamplament de l’accés fins als 5 metres, dels quals 3,5 correspondran a la nova escala fixa i la resta els ocuparà l’escala mecànica. L’actuació es va incloure en el pressupost d’inversions de Metro per al 2016, any en què es va licitar i adjudicar.

Fins ara s’han realitzat els treballs previs d’implantació i de comprovació de l’estat del terreny abans que comenci pròpiament l’obra civil i el desviament de serveis afectats. A causa de la geometria de l’accés, l’obra comportarà una ampliació de la zona d’entrada a l’estació, i per fer-la s’aprofitarà l’existència d’un espai adjacent, actualment destinat a local comercial.

Execució per fases i sense tancar l’estació
Els treballs s’allargaran durant quatre mesos, ja que s’executaran per fases, per poder mantenir l’estació en funcionament amb la màxima normalitat. Com a actuació complementària, al final s’instal·larà l’escala mecànica, que estarà orientada a augmentar la comoditat de la sortida dels usuaris de l’estació.

El pressupost de l’obra és de 362.000 euros, més uns 150.000 euros per a l’adquisició i instal·lació de l’escala mecànica.

L’estació de metro de Barceloneta va ser inaugurada el 1976, en el moment de posar-se en servei el tram Jaume I – Barceloneta de la línia 4. Des del 2008 disposa d’ascensors per a persones amb mobilitat reduïda i el 2016 TMB va executar-hi obres d’elevació del nivell de les andanes per reduir la distància amb els trens i facilitar l’embarcament i desembarcament de cadires de rodes i cotxets.