L’Ajuntament de Barcelona se solidaritza amb les víctimes de l’accident del tren Alvia de Santiago i exigeix a l’Estat que se’n depurin responsabilitats polítiques

AJUNTAMEN DE BARCELONA. – NOTA DE PREMSA

26/01/2017
En el Plenari d’aquest divendres es presentarà una declaració institucional en què demana al govern de l’Estat l’obertura d’una comissió d’investigació al Congrés de Diputats per esgrimir possibles responsabilitats polítiques del sinistre ferroviari més greu de la història de la democràcia espanyola

Aquest dijous, l’Ajuntament de Barcelona ha rebut una representació de la Plataforma de Víctimes de l’Alvia 04155 i es compromet assumir les seves reivindicacions

L’Ajuntament de Barcelona demanarà al govern de l’Estat que encarregui a una comissió d’experts i tècnics independents la recerca dels fets que van provocar, el 24 de juliol de 2013, l’accident ferroviari d’un tren Alvia que va descarrilar prop de Santiago de Compostel·la, amb el resultat de 81 persones mortes i 145 ferides. La sol·licitud està recollida en una declaració institucional que es presentarà aquest divendres al plenari municipal, on també se sol·licita a l’estat l’obertura d’una comissió d’investigació en seu parlamentària per esgrimir possibles responsabilitats polítiques.

L’alcaldessa, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, i els representants dels grups municipals han rebut avui una delegació de la Plataforma de Víctimes del Alvia 04155, que ha denunciat, per mitjà d’un dels seus portaveus, Victor Taibo, “la falta de sensibilitat de les autoritats i una incomprensible situació de desemparament que viola els seus drets més bàsics com a víctimes i familiars d’aquest terrible succés”.

Asens ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona, “a petició de la plataforma i en sintonia amb el seu compromís amb els principis de veritat, reparació i justícia, no és indiferent a aquests fets. Un succés tan greu no pot ni ha de quedar en l’oblit de les institucions públiques i dels responsables polítics, i per això és necessari indagar en les causes i responsabilitats penals i polítiques que poguessin derivar-se d’aquest accident ferroviari”.

La Plataforma de Víctimes de l’Alvia 04155 porta més de tres anys lluitant per esclarir les circumstàncies en les quals es va produir el desgraciat accident. Aquesta Plataforma es va constituir amb la intenció de reivindicar la veritat i la justícia en sentit ampli, exigint també responsabilitats polítiques pels fets que van envoltar el sinistre.

La declaració arriba després que aquest dimarts la comissió de peticions del Parlament Europeu (PE) instés a la Comissió Europea a demanar a l’Estat una investigació independent sobre l’accident. El PE constata que no es va assegurar la independència de la investigació duta a terme pel govern espanyol i es remet als informes de l’Agència Ferroviària Europea que certifiquen que aquella comissió “no garantia la independència de la investigació” i no va respondre a “preguntes essencials de les causes” de l’accident.

La declaració institucional, que també secunda l’Ajuntament de Badalona, present també en la trobada d’avui, recorda que si bé des de Barcelona “no podem fer justícia, ni esclarir la veritat de l’ocorregut”, sí que és una responsabilitat del plenari municipal mostrar el consens polític entre tots els partits “en un acte de responsabilitat i compromís que contribueix a reconèixer i dignificar a les víctimes i familiars de l’accident ferroviari Alvia 04155”.