El Govern presenta a Panamà el Port de Barcelona com a porta d’entrada a Europa
21/11/2016
· Inaugura una jornada empresarial a Panamà per explicar el potencial d’acollida del Port Barcelona dels vaixells que transiten per l’ampliació del Canal panameny.
· El titular de Territori i Sostenibilitat visita les obres de construcció de l’L2 del metro de Panamà, que supervisa l’operador de transport públic català TMB.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha inaugurat avui una jornada empresarial a Panamà, juntament amb el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, durant la qual ha reivindicat el potencial de la infraestructura catalana com a porta d’entrada a Europa davant un auditori format per empresaris panamenys.
La jornada forma part de la missió empresarial a Panamà i a Cuba que organitzen el Port de Barcelona i l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, ACCIÓ. Aquesta missió comparteix agenda amb una altra similar encapçalada pel conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. Les dues iniciatives apleguen gairebé mig centenar d’empreses catalanes que tenen una agenda de més de 300 reunions amb companyies cubanes i panamenyes per reforçar les relacions amb ambdós països i exportar l’experiència d`èxit logístic de la capital catalana.
En aquesta línia, el conseller Rull ha ofert el Port de Barcelona “com a porta a Europa, com a pol logístic de primer ordre al sud d’Europa”. “El nostre port és un hinterland de primer nivell i volem ser-ho més. Volem que Panamà ens prengui com a referent”, ha assegurat. El conseller ha afegit que “Panamà disposa de grans zones dedicades a la logística i de molt bona experiència, com és normal donada la importància del Canal”.
De fet, l’ampliació del Canal de Panamà, recentment inaugurada, suposa una gran oportunitat per al teixit empresarial català. El nou Canal permet el pas de vaixells més grans, amb capacitat de fins a 12.000-13.000 contenidors, i major freqüència de trànsit, sobre les 50 embarcacions diàries. Precisament, el Port de Barcelona compleix els requisits per acollir aquests bucs i disposa de grues per manipular els seus contenidors de la forma més eficient.
Participació catalana en el metro panameny
D’altra banda, el conseller també visitarà avui el metro de Panamà, la Línia 2 del qual es troba actualment en obres. Aquests treballs estan supervisats, entre d’altres, pel principal operador de transport públic català, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). En la seva primera etapa de desenvolupament, aquesta línia tindrà una longitud de 21 quilòmetres, amb 16 estacions.
Des de l’any 2014, TMB forma part d’un consorci amb Ayesa i The Louis Berger Group, que assessora l’empresa panamenya en la posada en servei de la línia.