El conseller Rull anuncia l’adquisició de 15 noves unitats per al Metro del Vallès d’FGC

TerritoriSostenibilitat02/09/2016
· El conseller de Territori i Sostenibilitat visita les dues noves estacions del perllongament de la línia a Sabadell que s’estrenaran el 12 de setembre.
· Un dels trens de la línia es batejarà amb el nom de l’escriptor sabadellenc Joan Oliver, Pere Quart.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest divendres l’adquisició de 15 nous trens per al Metro del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La compra de nou material mòbil permetrà incrementar freqüències i donar resposta a l’augment de demanda que està experimentant la línia, accentuat amb el perllongament de Terrassa, en servei des de fa un any, i que es potenciarà amb el de Sabadell.

Les noves unitats, que s’han de fabricar, s’aniran incorporant al servei de Metro del Vallès a partir de 2019 i suposaran una inversió total d’uns 130 milions €. El nou material permetrà reduir a la meitat la freqüència de pas entre Plaça Catalunya i Sabadell, en passar de 10 a 5 minuts. La freqüència entre Plaça Catalunya i Terrassa també serà de 5 minuts, quan actualment és de 7-8 minuts. La Generalitat, en aquest sentit, vol aplicar al servei d’FGC al Vallès “una filosofia de metro”, ha remarcat el conseller de Territori i Sostenibilitat.

Josep Rull també ha avançat que un dels trens de la línia es batejarà amb el nom del poeta i dramaturg sabadellenc Joan Oliver, Pere Quart, i estarà vinilat amb una imatge de l’escriptor i un fragment de les Corrandes d’exili.

Control de la xarxa ferroviària
“L’obsessió de la Generalitat és la qualitat”, ha afirmat Rull. A partir de l’experiència d’FGC, “acreditem que sabem gestionar bé els ferrocarrils d’aquest país; quan tenim el control dels trens, de les vies, de les estacions, del sistema, podem oferir un bon servei a la ciutadania i això que fem amb FGC ho volem fer amb el conjunt de la xarxa ferroviària del país”, ha conclòs el conseller.

Rull ha fet aquest anunci durant una visita a les noves estacions del perllongament de la línia a Sabadell (Vallès Occidental). El conseller ha explicat que el 12 de setembre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inaugurarà la nova línia i les noves estacions de Can Feu – Gràcia i Plaça Major, en una jornada de portes obertes. L’endemà, 13 de setembre, entraran plenament en servei les noves estacions i 1,5 quilòmetres de línia.

Esforç inversor de la Generalitat
El conseller ha posat en valor l’esforç inversor de la Generalitat i en contraposició amb l’Estat. “En moments de dificultats pressupostàries, qui incrementa la xarxa ferroviària, qui incrementa en quilòmetres i túnels és la Generalitat”, ha dit. “Allò que ara gestiona l’Adif, si ho gestiona la Generalitat, les coses poden funcionar molt millor”, ha afegit Rull. “És la nostra reivindicació i ho reivindiquem amb fets”, com els perllongaments d’FGC i l’adquisició del nou material mòbil.

D’altra banda, el conseller ha remarcat que el perllongament a Sabadell és “una fita” i ha posat de relleu que el Govern, tot i les limitacions pressupostàries, “continua invertint pel transport públic seriós i fiable d’FGC”. Rull ha emmarcat aquesta actuació com una aposta molt potent a favor de la mobilitat sostenible i la lluita “contra la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic”.

Les noves estacions
Les característiques de les noves estacions són les següents:
· Estació Can Feu – Gràcia: Aquesta instal·lació, adaptada a persones amb la mobilitat reduïda, és resultat de la remodelació i soterrament de l’actual Sabadell Estació. Consta de 2 plantes soterrades: el vestíbul, amb més de 400 metres quadrats de superfície i la de les andanes, amb dues andanes i tres vies. Per a facilitar els moviments dels usuaris, hi ha escales fixes, mecàniques i tres ascensors. L’estació ha estat dissenyada per l’arquitecte David Viaplana.
· Estació Plaça Major: Aquesta estació substituirà a la de Sabadell Rambla, situada a uns 250 metres de distància. També adaptada amb persones amb la mobilitat reduïda, compta amb tres plantes –vestíbul de prop de 800 metres quadrats de superfície, nivell intermedi per a dependències tècniques i el nivell inferior, amb una única andana central– i dues plantes d’aparcament sobre l’estació. L’estació té escales fixes i mecàniques i dos ascensors. Ha estat dissenyada pel mateix arquitecte que Can Feu – Gràcia.

Tot el perllongament, la primavera de 2017
La posada en servei de la prolongació de la línia a Sabadell culminarà la primavera de 2017, amb 3,7 quilòmetres de via i tres estacions més (Creu Alta, Plaça Espanya i Ca n’Oriac). En total, la prolongació del Metro del Vallès a Sabadell abasta 5,2 quilòmetres –4,4 dels quals, de nova línia– cinc estacions i unes cotxeres a Ca n’Oriac. Aquesta actuació suposa una inversió de 430 milions d’euros.