Ricard Font: “Un 62% de puntualitat a l’R-16 és inacceptable”

TerritoriSostenibilitat29/08/2016. La Generalitat treballa en un document de balanç complet que inclourà una proposta de millora de la devolució exprés a la línia.

Una nova línia d’autobús llançadora que connectarà l’Hospital Verge de la Cinta i la plaça del Bimil·lenari de Tortosa entrarà en servei el 12 de setembre.

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ha valorat aquest dilluns els canvis en els horaris de l’R-16 i ha posat de relleu que “la proposta de canvi de l’ADIF i Renfe no ha funcionat” perquè no s’han assolit els estàndards de puntualitat de Regionals que marca el contracte programa amb l’operador.

Les modificacions, que s’apliquen des del 5 d’agost i suposen un augment del temps de trajecte d’una mitjana de vuit minuts, pretenien “una puntualitat del 90%, però ha estat fins ara del 62%, amb retards màxims de fins a 110 minuts”, ha explicat Font. “Això és inacceptable”, ha sentenciat. Ricard Font ha recordat, a més, que aquests canvis han d’anar “inexcusablement acompanyats” de tres actuacions de millora per part d’Adif: l’eliminació d’una limitació temporal de velocitat entre Sants i l’Estació de França, el setembre; al nou enclavament de Mont-roig, previst per l’octubre; i a l’entrada en servei del tram de via doble entre Vandellós i Tarragona, el maig de 2017.

Nou tren des de Tortosa
El secretari d’Infraestructures i Mobilitat ha anunciat que la Generalitat està treballant en una proposta de millora de la Devolució Exprés a l’R-16, per garantir que “els usuaris no es vegin perjudicats per la implantació dels nous horaris”. Amb tot, ha remarcat que el principal objectiu és millorar la puntualitat del servei.

La Generalitat ha impulsat dues actuacions de millora del servei; es tracta d’incorporar un últim tren que sortirà des de Tortosa a les 20.48 hores i arribarà a l’Estació de França a les 23.30 hores, “una reivindicació històrica del territori”, ha destacat, a partir del 4 de setembre. D’altra banda, vuit trens Euromed (quatre per sentit) faran parada a l’estació de l’Aldea a partir de l’1 de novembre.

Millora de la mobilitat a l’hospital
Ricard Font ha fet aquestes declaracions a la presentació del nou bus llançadora que connectarà, a partir del 12 de setembre, l’hospital Verge de la Cinta amb la plaça del Bimil·lenari de Tortosa, acompanyat de l’alcalde, Ferran Bel, i del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha dissenyat, en col·laboració amb l’Ajuntament de Tortosa, un nou servei llançadora d’autobusos per reforçar el corredor entre Tortosa i l’hospital. Actualment aquesta connexió és complicada perquè el centre sanitari es troba en un turó de difícil accés, amb una saturació important de turismes a l’entorn del recinte. En transport públic, està cobert per la línia de bus L-2, amb una freqüència de pas de mitja hora.

Un bus cada 15 minuts
A partir del dia 12, aquest equipament comptarà amb una alternativa complementària de mobilitat formada per un minibús adaptat a persones amb mobilitat reduïda amb una capacitat de 25 places. El servei de la llançadora es mantindrà de manera ininterrompuda entre les 7.45 hores i les 19.15 hores els dies laborables amb una freqüència de pas de 30 minuts.

Així, amb els dos busos, l’L-2 i la llançadora, la nova freqüència de busos a l’hospital serà d’un bus cada 15 minuts. El bitllet funcionarà en el sistema de servei urbà de Tortosa i quedarà integrat a la T10-120 de les Terres de l’Ebre. Aquesta nova línia tindrà parades amb origen i final a l’hospital i a l’avinguda de la Generalitat, entre els carrers de Mossèn Bellpuig i Mossèn Manyà, amb parada intermèdia a l’estació d’autobusos.

Nou aparcament gratuït pels usuaris de la llançadora
Per tal de proporcionar una major cobertura als usuaris del nou servei d’autobusos, el Departament promourà la construcció d’un aparcament de turismes al costat de la parada d’origen del bus a Tortosa amb una capacitat d’estacionament per a 118 vehicles.

Aquest aparcament serà gratuït pels usuaris del bus i millorarà l’accessibilitat a l’hospital. L’aparcament es construirà en uns terrenys propietat de Territori i Sostenibilitat, situats a la parcel·la limitada per l’Avinguda Generalitat, la carretera C-42 i els carrers Mossèn Bellpuig i Mossèn Manyà.

El secretari d’Infraestructures ha explicat que el projecte de l’aparcament ja està redactat i aprovat i “les obres es licitaran el mes de setembre amb una inversió de 310.000 euros”. Font ha anunciat que els treballs s’iniciaran enguany i l’aparcament entrarà en servei “durant el primer trimestre de 2017”. El servei de llançadora i el nou aparcament “permetran millorar la mobilitat de l’hospital, ja que descongestionarà” aquest entorn, ha exposat el secretari.

El Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Ajuntament de Tortosa estan formalitzant un conveni pel qual el Departament executarà les obres i el consistori mantindrà i gestionarà les instal·lacions.