FGC implanta a Muntaner el sistema “Detector” de control de frau

FGC2G22/06/2016. El sistema, que ja està instal·lat a les estacions de Provença i Pl. Catalunya, es basa en la intel·ligència artificial i és pioner al món.
“Detector” alerta sobre els usuaris que cometen frau travessant la barrera tarifària pel sistema del “trenet”.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha presentat aquest dimecres el sistema de control de frau “Detector” a l’estació de Muntaner, concretament a l’accés Muntaner – Santaló. Aquest sistema es va començar a implantar l’any 2013 a l’estació de Provença. Provada l’eficàcia del mètode, el maig del 2015 també es va instal·lar a Pl. Catalunya.

Aquest sistema, pioner al món i fruit de l’acord de col·laboració entre FGC i l’empresa barcelonina Awaait Artificial Intelligence, SL (AWAAIT), genera alertes en temps real quan detecta el que es coneix popularment com a “trenet” (usuaris que entren o surten de les estacions sense validar aprofitant el pas previ per les barreres tarifàries d’un altre usuari, prenent avantatge del marge de temps en què les portes romanen obertes al seu darrera) ja que es pot identificar i interceptar immediatament la persona infractora i imposar la sanció corresponent per dissuadir-los de mantenir aquesta pràctica.

Una seqüència d’imatges que arriba al mòbil
“Detector” consisteix en una càmera que observa la zona de validació i que transmet un avís quan detecta el pas d’un potencial infractor. Aquest avís arriba a terminals mòbils en forma de seqüència d’imatges molt pocs segons després de l’entrada de l’usuari. Un interventor equipat amb un terminal (i amb l’aplicatiu “Detector” activat) rep l’alerta i decideix si cal procedir a la intercepció del potencial infractor. En cas afirmatiu, atura la persona identificada a la imatge i li demana el bitllet o títol de transport. Si el bitllet o títol no està validat, és incorrecte o simplement la persona no porta cap bitllet, tramita una sanció.

La implantació d’aquest sistema va valer el premi de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP) en la categoria d’Excel·lència Tècnica i Operativa l’any 2015, en reconèixer la innovació que suposa instal·lar aquest tipus de control de frau a les estacions d’FGC.

Des de la implantació del sistema “Detector” a FGC aquests són els resultats obtinguts:

Estació    viatgers analitzats percepcions mínimes imposades
Provença (2013) 13,37 milions 1.875
Pl. Catalunya (2015) 7,24 milions 451

FGC, a l’avantguarda del control de frau
FGC és a l’avantguarda del sector del transport públic en el desplegament progressiu de mesures tecnològiques i operatives per al control de frau. Així, des de 2003 FGC aplica diferents mesures per evitar el frau en les seves instal·lacions: el tancament de totes les estacions amb barreres tarifàries, l’aplicació del mètode de validació del bitllet o títol de transport tant a l’entrada com a la sortida de les estacions o la implantació del “Detector”, entre altres mesures, han aconseguit reduir progressivament el frau, que l’any 2015 es va situar en el 0,017% en el global de la xarxa.

Aquest sistema d’intervenció selectiva té l’avantatge de no interferir el pas de la resta de clients: permet reduir el nombre de controls massius i les seves eventuals molèsties i establir, en el seu lloc, controls selectius a qualsevol hora i amb equips d’intervenció més reduïts.