Adif adaptarà la via de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) com a part dels nous accessos i garantirà que els seus trens circularan gratuïtament
L’empresa pública CIMALSA ha invertit 800.000 euros en un aparcament per a 193 camions, que ha llogat a Cotraport per a un període de 12 anys
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest dimecres l’acord definitiu per a l’impuls de la primera fase dels nous accessos ferroviaris al port barceloní, que es finançaran al 50% entre l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB) i el Ministeri de Foment. Com a part de l’impuls d’aquestes obres, Rull ha explicat que properament també se signarà el conveni de cessió gratuïta a Adif de la via de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), perquè l’ens estatal la pugui adaptar a tres amples diferents. Un cop feta aquesta adaptació, Adif es compromet a què els trens d’FGC hi puguin passar sense cap cost.
“Aquest era el darrer escull”, ha comentat el conseller, perquè “no tenia sentit que la Generalitat lliurés la plataforma i que després FGC hagués de pagar per circular per la seva pròpia via”. Actualment, per aquesta infraestructura circulen trens procedents de la fàbrica de SEAT o de les mines de potassa del Bages, per exemple.
La primera fase del nou accés ferroviari per a mercaderies consistirà en una via única que discorrerà pel marge esquerra del riu Llobregat, aprofitant parcialment un tram de la via d’FGC. La cessió d’aquest tram de plataforma permetrà un estalvi d’uns 100 milions respecte el projecte inicial. La primera fase del nou accés ferroviari també inclourà una terminal d’expedició i recepció de trens i un nou ramal de connexió amb la terminal de Can Tunis. En total, es preveu una inversió de 104 milions d’euros.
Una vegada se signin els dos convenis, Adif podrà licitar el projecte “de manera immediata”, ha valorat Rull. El conseller ha assegurat que, “si tot va com ha d’anar, els accessos ferroviaris al port de Barcelona estaran garantits el 2018”, malgrat que “ha calgut un nivell de compromís molt important per part de l’autoritat portuària i de la Generalitat”.
Aparcament per a 193 vehicles pesants
El conseller, juntament amb el president de CIMALSA, Damià Calvet; del president de Cotraport, Carlos Domingo, i del president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Sixte Cambra, ha inaugurat aquest dimecres l’aparcament per a vehicles pesants que CIMALSA ha construït en una parcel·la del polígon industrial del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.
Durant la seva visita, el conseller ha estat acompanyat també del secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font; del director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, i del director de CIMALSA, Isidre Gavín.
L’aparcament té capacitat per a 193 vehicles i disposa també d’unes oficines que utilitzaran tant l’empresa pública de la Generalitat com la cooperativa de transportistes Cotraport. CIMALSA ha invertit 800.000 euros en aquest aparcament, que ha llogat a l’associació per a un període de 12 anys.
La nova àrea d’estacionament està situada en una parcel·la propietat del Consorci de la Zona Franca concessionada al Port de Barcelona, molt propera al recinte portuari. En aquesta parcel·la hi havia una nau que es va haver d’enderrocar per construir els accessos ferroviaris provisionals al port. En l’espai alliberat, CIMALSA ha fet les obres necessàries per convertir-lo en aparcament de tràilers.
El conseller Rull ha ressaltat que “quan som capaços d’anar junts les diverses administracions i actors, aquest port pot continuar sent un motor de primera magnitud per a l’economia catalana”. L’aparcament i l’espai de serveis, ha afegit, “posa en valor el port de Barcelona i el Corredor Mediterrani, que nosaltres entenem no només com la via del tren sinó com tot el que vertebra al seu voltant, amb transport ferroviari però també viari, que continua sent la modalitat majoritària”.
Per la seva banda, el president de CIMALSA, Damià Calvet, ha explicat que “estem molt centrats en facilitar al sector de la logística les condicions que necessita per desenvolupar tot el seu potencial econòmic”. “No es tracta només de fer aparcaments per a camions sinó de que tinguin valor afegit, amb serveis, perquè el Corredor Mediterrani, com a eix vertebrador del territori, sigui un dels elements fonamentals del nostre producte interior brut”, ha assegurat.
Vigilància les 24 hores
L’espai generat ha permès la construcció de l’aparcament, que té dues superfícies. Una de 9.872 metres quadrats i l’altra de 17.412 metres quadrats, separades per la via del ferrocarril d’ample UIC d’accés al Port de Barcelona.
El pàrquing té capacitat per a 193 camions: 174 places són per a vehicles grans (17,50 x 3,75 metres), 11 per a vehicles mitjans (15 x 3,75 metres) i 8 per a vehicles de 12,50 x 3,75 metres. L’espai està dotat de servei de vigilància 24 hores al dia; control d’accessos; disposa de serveis i vestidors i d’un espai per a oficines que ocuparà Cotraport. En paral·lel, s’ha adjudicat la construcció i gestió d’una benzinera a l’empresa PetroPrix, que ha invertit 300.000 euros en l’obra civil i instal·lacions.
Amb aquesta operació s’ha aconseguit ampliar la dotació d’aparcaments vigilats per a vehicles pesants que millora les condicions operatives i de seguretat dels operadors logístics i, alhora, s’ha pogut dotar la cooperativa Cotraport, que agrupa més de 800 autònoms de transport terrestre de contenidors de Barcelona, d’unes instal·lacions per als seus associats.
CIMALSA, del Departament de Territori i Sostenibilitat, i Cotraport van signar el desembre de 2013 l’acord per a la posada en marxa i explotació d’aquest aparcament. El temps d’arrendament de 12 anys és el període estimat per assegurar la viabilitat econòmica i garantir el retorn de la inversió.