FGC recorda els vincles entre Catalunya i Cuba a través dels trens “Granota”

FGC2GFGC, el Centre d’Estudis del Transport i lAssociació per la Promoció del Transport Públic organitzen la conferència “De Sarrià a l’Havana. Una història de supervivència” per rememorar la cessió de trens de la sèrie 400, per part de la Generalitat de Catalunya, al Govern de Cuba.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha organitzat avui dilluns 1 de febrer, a les 19.00 hores, una conferència oberta al públic on es fa memòria dels vincles existents entre la xarxa d’FGC i el ferrocarril a Cuba, iniciats a partir de l’any 1997 amb l’oferiment de col·laboració tècnica, per part de la Generalitat de Catalunya, al Govern cubà.

La conferència correrà a càrrec del president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó; el director del Centre d’Estudis del Transport, Joan Carles Salmerón, i el president de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, Ricard Riol. L’acte a tingut lloc al centre de documentació i exposició Albert Vilalta, ubicat a l’edifici corporatiu de Grup FGC del carrer dels Vergós, nº 44, de Barcelona.

Pròxima estació: Cuba
Durant els anys 90, amb l’entrada en servei de les noves unitats 112, els trens de la sèrie 400 –coneguts popularment com “Granotes”– es van anar retirant progressivament del servei comercial alhora que s’arribava a un acord amb Cuba per a la venda d’un total de vuit unitats d’aquests trens (27 cotxes). L’illa podia aprofitar perfectament les unitats que Ferrocarrils retirava del servei comercial, ja que la seva línia de ferrocarril va ser construïda sota els mateixos principis tecnològics i en la mateixa època que la línia Catalunya-Sarrià d’FGC.

Així, el gener del 1998, el Port de Barcelona va veure com els “Granota” partien cap a Cuba. L’arribada a l’illa dels nous trens va representar la supervivència del ferrocarril de Hershey, que serveix la regió oriental de l’Havana amb una xarxa propera als 200 km de longitud i que estava a punt de tancar-se per la falta de material mòbil.

Al llarg dels anys els trens catalans es convertirien en una icona de l’illa gràcies a la curiositat que encara conserven els antics colors corporatius de la línia Barcelona-Vallès d’FGC, l’antiga numeració i, fins i tot, retolacions en català.

Els “Granota”: 52 anys d’història
Els trens de la sèrie 400, popularment coneguts com “Granota” pel seu característic color verd i els grans fars a la part frontal, es van construir als anys 40 als Tallers de Sarrià. El prototipus dels nous trens destacava pel seu disseny innovador i avançat per a l’època, amb particularitats com les grans finestres panoràmiques, els dos fanals davanters situats al sostre i la construcció mitjançant soldadura elèctrica en lloc dels antics reblons.

L’any 1944 es va posar en servei el primer tren de la sèrie 400. Les noves unitats van permetre fer front a l’important increment de la demanda que es va produir en acabar la guerra civil i van efectuar els serveis suburbans entre Barcelona, Sant Cugat, Terrassa i Sabadell.

Finalment, l’any 1992, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va signar el contracte d’adquisició de les noves unitats de tren de la sèrie 112 que, a mesura que s’anaven incorporant al servei, retiraven les unitats “Granota”. L´últim viatge d’un tren de la sèrie 400 va ser el juny del 1996, data en què va fer el darrer servei comercial amb un tren especial de comiat entre Pl. Catalunya, Les Planes i Sarrià.