FGC inaugura un centre d’interpretació sobre el funicular de Gelida

FGC2FGC inaugura un centre d’interpretació sobre el funicular de Gelida

· El centre acull una exposició d’imatges i objectes que repassen la història del Funicular i els fets més importants de la seva trajectòria.

Barcelona, 21 de febrer de 2016
L’estació de Gelida Superior acull des d’avui el Centre d’interpretació del funicular de Gelida, un espai que inclou una exposició permanent que mostra la història i l’evolució del Funicular, els fets cronològics més importants succeïts des de la seva inauguració l’any 1924 així com la vinculació amb el poble i el valor que té pels veïns.

A través d’una desena de plafons d’imatges històriques, els visitants podran descobrir l’origen del Funicular, els detalls de la seva fundació, el servei que va oferir durant els primers anys i l’impacte en la millora de la mobilitat dels veïns de Gelida. A més, també es recorren episodis com ara la transformació que va patir la línia durant la segona meitat del segle XX, amb l’adquisició i renovació per part de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya durant la dècada dels 80.

La mostra també inclou una selecció d’objectes característics de la línia com un banderí i una gorra d’agent d’estacions, documents originals com accions, bitllets i llibres de comptes, així com els rètols de senyalització que guiaven els primers usuaris del Funicular. Els visitants podran, a més, contemplar imatges de vídeo històriques asseguts en els bancs originals del Funicular.

El material i documentació exposats formen part dels arxius de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Gelida, de l’Associació d’Amics del Castell de Gelida, de l’Arxiu Gelidenc M. Morera Martí i P. Carafí Pascual, i de Magí Sendra Montaner.

Gelida i el seu funicular
El funicular de Gelida es va inaugurar l’1 de novembre del 1924 arran la necessitat d’unir l’estació del tren de Barcelona a Tarragona i Lleida amb el nucli urbà de la vila de Gelida, situat a les proximitats del castell. La pràctica totalitat de les accions les van subscriure els veïns de Gelida, d’aquí el marcat caràcter popular i d’arrelament al territori de la infraestructura.

L’empresa Funicular de Gelida, SA va gestionar el servei fins als anys seixanta, època en què canvien els costums de la població, sobretot amb l’eclosió del vehicle privat. La manca d’ingressos i la necessitat urgent d’una profunda renovació de la línia van fer que, finalment, la Generalitat de Catalunya assumís la gestió de l’explotació, que la va traspassar a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya l’any 1988.

FGC va dur a terme una profunda modernització de la infraestructura per tal de recuperar els nivells de seguretat exigibles i poder fer una explotació més econòmica que la inicial. La línia renovada es va tornar a posar en marxa el 1982 amb un servei regular fins l’any 2012, data en què FGC i l’Ajuntament signen un conveni per tal que aquest servei passi a oferir-lo un autobús urbà entre setmana, concentrant les circulacions del funicular durant el cap de setmana i com a atracció turística.