FGC impulsa la recerca de solucions per frenar les conductes incíviques en l’àmbit ferroviari
Els participants de la “III Jornada sobre conductes incíviques en l’àmbit de la seguretat del transport ferroviari”, han coincidit en la importància de coordinar les actuacions en matèria d’educació i prevenció per reduir els comportament incívics al transport públic. L’Observatori del Civisme en el Transport Ferroviari l’integren FGC, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), RENFE Operadora, Tramvia Metropolità, Metro de Bilbao, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Metro de Madrid, Metro de Sevilla, Metro Málaga, Serveis Ferroviaris de Mallorca i Euskotren.
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha organitzat la “III Jornada sobre conductes incíviques en l’àmbit del transport ferroviari” amb l’objectiu de debatre sobre la situació del civisme en l’àmbit del transport ferroviari i d’impulsar la recerca de solucions per frenar les conductes incíviques en l’àmbit ferroviari.
En l’acte d’apertura, el conseller d’Interior, Jordi Jané, es va referir a l’incivisme com “el resultat de les actituds continuades en una direcció en contra del civisme i la bona convivència.” Com a dades, el conseller va explicar que en el transport ferroviari, entre el gener de 2013 i l’octubre de 2015, es van produir 28.180 incidències de les quals 3.886 (el 14%) van ser conductes incíviques. D’aquestes, el 70% es van produir al tren, no al metro ni al tram. Això demostra que quan major és la durada del temps de viatge major és el nombre de conductes incíviques. Aquest 70% de les conductes incíviques es reparteix entre pintades o grafits (382 accions), actes vandàlics (482) i actes de persones que causen inseguretat (2.790).
El conseller va afegir que el grafit té una greu conseqüència econòmica. Els autors dels grafits formen part de xarxes organitzades que, a més, estenen la seva difusió com un acte heroic i de culte a l’ego. El grafit se l’ha de considerar una creació delictiva perquè causa un dany de gran magnitud a béns públics en un context de retallades pressupostaries. Finalment va dir que “el civisme es construeix amb educació. El civisme és respecte, convivència i educació en valors.”
Per la seva part, el president d’FGC, Enric Ticó, va obrir la jornada destacant que “la percepció de la seguretat és un valor que el transport no pot perdre”, i que tots els operadors “hem de fomentar l’autoestima perquè els usuaris se sentin a gust i segurs en el sistema de transport. En definitiva, no és només un tema econòmic.”
La sènior manager de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP) especialitzada en seguretat percebuda en el transport i el combat contra el vandalisme, Andrea Soehnchen, va posar de manifest la importància de treballar amb les autoritats per despertar la sensibilitat davant els actes incívics. En definitiva, accions com fer grafits en un tren o cometre actes vandàlics són considerats fets delictius. A més, Soehnchen considera imprescindible la col·laboració entre els països de la Unió Europea, però també més enllà, i va mostrar propostes de col·laboració internacional en aquest sentit, com una base de dades compartida.
La cap del Programa de Civisme i Valors de la Direcció General d’Acció Cívica del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, Pepa Ninou, va destacar que “anem des de la cultura de ser un mateix i del benestar material i subjectiu, cap a la cultura del sentit de la comunitat, col·laborativa, com a una contribució a la societat, i cap a l’elevació de la qualitat humana”. Per tot això, “les campanyes clàssiques estan abocades al fracàs si no repesquen l’individu potenciant-lo en els valors cívics que té, els manifesti o no”.
En la jornada es van presentar quatre experiències de campanyes que diferents operadors ferroviaris han fet servir per transmetre valors cívics als seus clients i personal, incidint en temes com ara les agressions, els descuits, el frau i el civisme.
Euskotren va presentar una campanya en què la prioritat del civisme passa per davant del control del frau. Els usuaris han de viure el transport públic com a una cosa neta, agradable, acollidora i respectuosa. Cal treballar en la revalorització de les persones que hi treballen, del transport i mantenir una tolerància zero en les actuacions molestes i agressions a les persones.
Tram va reflexionar sobre la seguretat i el civisme amb la idea que tot ha d’ajudar per ser més cívics, amb una campanya que posa en valor el treball que fan els conductors, gràcies a l’atenció dels quals eviten accidents provocats per descuits de vianants i conductors de vehicles.
Metro de Màlaga va apostar en la seva presentació per educar la societat perquè faci servir correctament el transport públic, sense saltar-se les normes, i controlant el frau que es produeix en un sistema de transport amb un sistema mix de control de frau, ja que disposa de parades obertes i tancades.
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va presentar una campanya innovadora amb la utilització del teatre com a recurs a través de la qual es vol convertir l’espai “trans”, que és un espai físic de pas, en un espai veritablement íntim, fent-ho des del respecte i el sentit de l’humor.
UITP va presentar una campanya holandesa en la qual les escoles adopten una estació, de manera que els alumnes fan seu l’espai públic i vetllen per ell.
Metro de Barcelona va explicar la complexitat del vandalisme urbà organitzat. Va dir que “cal diferenciar el grafit de la via pública del vandalisme organitzat contra el servei ferroviari metropolità, que és un problema internacional”. En una enquesta entre operadors, el 75% asseguren que, tot i les mesures que s’adopten, aquest problema es manté o creix.
En les conclusions, per a solucionar aquest problema va destacar que cal sumar esforços en la comunicació i sensibilització, en l’eficàcia en la via penal, en els recursos, tant humans com materials, per a perseguir-lo, i en l’harmonització legal a nivell europeu.
Responsables de Renfe, Transport Metropolitans de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya van compartir una de les taules de debat per destacar els beneficis que ha suposat disposar d’una guia per l’avaluació de danys per grafits en els trens. D’aquesta manera, es disposa d’uns barems per quantificar econòmicament els perjudicis ocasionats i presentar-los en el judici. Aquesta guia és fruit de la feina coordinada per tots els operadors ferroviaris de l’Estat dins de l’Observatori del Civisme en el Transport Ferroviari.
El filòsof i magister en Sociologia i Gestió Pública i director del Postgrau de Resiliència de la Universitat de Barcelona, Jordi Grané, va ser l’encarregat de presentar les conclusions de l’anàlisi dels indicadors dels cinc últims anys de l’Observatori del Civisme en el Transport Ferroviari i va aportar reflexions i propostes en relació a les megatendències detectades en l’anàlisi dels indicadors.
Fruit d’aquest anàlisi va destacar que en el sistema ferroviari l’evolució és bona en aspectes com els apedregaments, robatoris, desordres, desperfectes dins els trens, ús indegut d’alarmes i creuament de vies. Però cal millorar en aspectes com els insults i les amenaces, els furts, el vandalisme, el trencament de vidres de trens i estacions i el frau. En el sistema tramviari, l’evolució és positiva en apedregaments, creuament de vies, grafits, desordres, frau i agressions, però es pot millorar en els desperfectes a l’interior dels vehicles. Un assumpte transversal que s’ha detectat i sobre el qual hi ha consens és que els mitjans tecnològics (CTTV) són una de les claus per portar a bon port les actuacions del personal.
Pel que fa a vandalisme mitjançant pintura, queda clar que no és art, i que la seva execució requereix una organització delictiva penada per les lleis. És delinqüència organitzada. En realitat, les pintades són una extorsió greu per al sistema de transport públic en perjudici de tots els ciutadans.
Sobre el frau, no només es defrauda l’empresa operadora, també es fa a la totalitat dels ciutadans que amb els seus impostos participen en el manteniment del sistema públic de transport. Preocupa l’ús creixement de les xarxes socials per facilitar el frau en el transport ferroviari. Respecte les agressions i insults, el frau és l’origen de la majoria d’amenaces, insults i agressions en el transport ferroviari.
En relació als danys per vandalisme, se centren preferentment en els equipaments i amb freqüència afecten a la seguretat dels clients i a la seguretat del sistema de tràfic ferroviari. El concepte de gran vandalisme a l’interior dels trens disminueix i s’inicia una migració cap a equipaments en estacions i parades.
La Jornada Internacional va ser clausurada pel director general de Transport i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Pere Padrosa, que va posar en valor la feina que fa FGC en l’àmbit de la promoció del civisme i va destacar la importància de la tasca que fa l’Observatori del Civisme.